Κοινωνία Κόσμος

Πετρέλαιο: Απότομη βουτιά στα 112 δολάρια το βαρέλι / Οι λόγοι της αποκλιμάκωσης

——–

Το αργό πετρέλαιο έφτασε να υποχωρεί πάνω από 12% την Τετάρτη μετά τις αναφορές ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα καλέσουν τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή και τη δήλωση συμβούλου του Ουκρανού προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ότι η χώρα είναι έτοιμη για υποχωρήσεις στις συνομιλίες με τη Ρωσία, αμβλύνοντας κάπως τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το πετρέλαιο κινούνταν ήδη χαμηλότερα την Τετάρτη μετά από ένα ράλι σε υψηλά 10 ετών, καθώς οι φόβοι ορισμένων επενδυτών για διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού μετριάστηκαν και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω αξιοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου.

Οι τιμές έφτασαν να καταγράφουν απώλειες πάνω από 12% μετά την αναφορά των Financial Times ότι ο Γιούσεφ αλ-Οτάιμπα, πρεσβευτής των Η.Α.Ε. στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι η χώρα τάσσεται υπέρ της αύξησης της παραγωγής.

«Αυτό δεν είναι κάτι αμελητέο. Μπορούν πιθανώς να φέρουν περίπου 800.000 βαρέλια στην αγορά πολύ γρήγορα, ακόμη και αμέσως, καλύπτοντας το ένα έβδομο περίπου της ρωσικής προσφοράς» δήλωσε αναλυτής στη Mizuho.

Η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου Brent υποχωρεί 12,5% στα 112 δολάρια το βαρέλι ενώ νωρίτερα έφθασε να υποχωρεί ως τα 105,6 δολάρια καταγράφοντας πτώση άνω του 17%.

Η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας WTI του αργού βούτηξε 12% στα 108 δολάρια το βαρέλι. Περαιτέρω καθοδικές πιέσεις άσκησε η δήλωση του Ιράκ ότι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή αν το ζητήσει ο ΟΠΕΚ.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη πτώση κατέγραψε και το φυσικό αέριο, υποχωρώντας 17,5% στα 176,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τα ΗΑΕ τάσσονται υπέρ της αύξησης της παραγωγής

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ενθαρρύνουν τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τις τιμές του αργού στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και πάνω από μια δεκαετία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος σύμφωνα με τους Financial Times.

Τα ΗΑΕ είναι το πρώτο μέλος του ΟΠΕΚ που μετά την έκρηξη του πολέμου ζητά να αυξηθεί η παραγωγή.

Ειδικότερα, ο Yousef al-Otaiba, πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στους Financial Times: «Είμαστε υπέρ της αύξησης της παραγωγής και θα ενθαρρύνουμε τον ΟΠΕΚ να εξετάσει υψηλότερα επίπεδα παραγωγής».

«Τα ΗΑΕ, αξιόπιστος και υπεύθυνος προμηθευτής ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές για περισσότερα από 50 χρόνια, πιστεύουν ότι η σταθερότητα στις ενεργειακές αγορές είναι κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια οικονομία», είπε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει επί εβδομάδες τους παραγωγούς πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή τους, ούτως ώστε να συμβάλουν στη μείωση των τιμών. Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 121 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη.

Ωστόσο, η συμμαχία ΟΠΕΚ+, η οποία περιλαμβάνει και τη Ρωσία, μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να προχωρήσει πέρα από τη συμφωνημένη αύξηση παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι στενός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, ηγέτιδας χώρας του ΟΠΕΚ, που μέχρι στιγμής αποκρούει τα αμερικανικά αιτήματα για αύξηση της παραγωγής.

 topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων