Βέροια Κοινωνία

Βέροια / Δημοτικό Συμβούλιο: Ψήφισμα για την επιχειρούμενη περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς

———-

Από τον Δήμο Βέροιας πήραμε το παρακάτω ψήφισμα σχετικά με την  επιχειρούμενη συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα του  Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Π.) κοινοποίησε πρόσφατα στην υπηρεσία μας (αρ. πρωτ. 7885/16-02-2022) επιστολή με την οποία περιγράφονται οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να σταματήσει η επιχειρούμενη συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων από την πλευρά της Διοίκησης της τράπεζας.

Αυτό το διάστημα σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σχεδιάζει σύμφωνα με το νέο business plan, τη διακοπή λειτουργίας σε ακόμα 51 καταστήματα (το 12% του σημερινού δικτύου της) σε όλη τη χώρα ενώ ήδη μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει συρρικνώσει το δίκτυο καταστημάτων της κατά 22% ή κατά 115 καταστήματα. Καθώς τα παραπάνω έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα και εγγύτητα εξυπηρέτησης της πελατείας και του πληθυσμού, ειδικά των περιφερειακών και αγροτικών περιοχών, δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού στην τοπική κοινότητα και οικονομία, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εκφράσει τη έμπρακτη συμπαράστασή του στην προσπάθεια του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Π.) να σταματήσει η περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, εγκρίνοντας το επισυναπτόμενο σχέδιο ψηφίσματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 65 παρ.1 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α΄ 87/7.6.2010): «Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή άλλου οργάνου του δήμου ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε σε επιτροπή του».

Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο:

Να εγκρίνει ή μη την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στο δίκαιο αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Π.) για να σταματήσει η περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς

Και κάλεσε το συμβούλιο ν’ αποφασίσει σχετικά.

Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη: 1.- Το από 16-2-2022 εισηγητικό σημείωμα του Δημάρχου.

2.- Το με αρ. πρωτ. 7885/16/2/2022 έγγραφο του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Π.).

3.- Τις διατάξεις του άρθρου 65 του ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 72 του ν.4555/2018 και του άρθρου 67 του ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του ν. 4555/2018 και τροποποιήθηκε από τα άρθρα 177 και 184 του ν.4635/2019.

Αποφασίζει Ομόφωνα

Υιοθετεί το ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Π.) για την επιχειρούμενη περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας, που έχει ως εξής:

«Από το 2008 οι Τράπεζες στη χώρα μας, κάτω από το βάρος της ριζικής αναδιάρθρωσης του κλάδου, διέκοψαν τη λειτουργία σε 2.530 καταστήματα ή κατά 62% ενώ οι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 53%.

Ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, οι τράπεζες συρρίκνωσαν την παρουσία τους κατά 419 καταστήματα (-22%) ενώ μόνο κατά την διάρκεια της πανδημίας (2020-09/2021) οι τράπεζες έκλεισαν 273 καταστήματα ή το 18% του δικτύου τους. Παράλληλα την περίοδο της πανδημίας αποχώρησε το 15% των εργαζόμενων.

Αυτό το διάστημα σύμφωνα με δημοσιεύματα η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σχεδιάζει σύμφωνα με το νέο bussiness plan, τη διακοπή λειτουργίας σε ακόμα 51 καταστήματα ( το 12% του σημερινού δικτύου της) σε όλη τη χώρα ενώ ήδη μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει συρρικνώσει το δίκτυο καταστημάτων της κατά 22% ή κατά 115 καταστήματα.

Όλα τα παραπάνω γεγονότα είχαν και έχουν, σημαντική επίδραση στην ποιότητα και την εγγύτητα εξυπηρέτησης της πελατείας και του πληθυσμού, ειδικά των περιφερειακών, αγροτικών και νησιωτικών περιοχών, δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού στην τοπική κοινότητα και οικονομία.

Έτσι, εμφανίζονται σήμερα σε αρκετές περιφερειακές και με ιδιαίτερη εθνική σημασία, αλλά και σε αστικές, περιοχές της χώρας, σημαντικά φαινόμενα αντιμετώπισης δυσκολιών τόσο στην πρόσβαση όσο και στη χρήση χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών που είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή στη σύγχρονη οικονομική, εργασιακή και κοινωνική ζωή.

Επισημαίνουμε ειδικότερα ότι, η πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες συνιστά βασικό στοιχείο ομαλής κοινωνικοοικονομικής ένταξης, ενώ ο περιορισμός της έκτασης του φαινομένου θεωρείται κρίσιμος για την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο το οποίο απορρέει από μια σειρά θεσμικών εργαλείων για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προστασίας των πολιτών (αρ. 36 Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέταξε πρόσφατα την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που έχει ως στόχο να

«εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικότερα δικαιώματα».

Η σχεδιαζόμενη συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και των υπολοίπων τραπεζών, συνεπάγεται αυτομάτως και συρρίκνωση του οικονομικού κύκλου τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας αποεπένδυση, οικονομική ανισορροπία και εντέλει μείωση της απασχόλησης στην τοπική κοινωνία.

Στοιχεία που καθιστούν τους στόχους της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, έωλους δίχως στήριξη και χρηματοδότηση επιδρώντας μεσοπρόθεσμα αρνητικά και στην απασχόληση των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα η αναζήτηση από τις μικρές και πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, εναλλακτικών και παράλληλων συστημάτων πόρων χρηματοδότησης εκτός του επίσημου τραπεζικού τομέα, εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει φαινόμενα που παραπέμπουν σε άλλες οικονομικές εποχές και συνθήκες με σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή.

Αυτές οι κινήσεις συρρίκνωσης λαμβάνουν χώρα και αγνοούν επιδεικτικά τις ανάγκες της κοινωνίας για μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη από την επικείμενη εισροή σημαντικών επενδυτικών πόρων για την ελληνική οικονομία μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων την περίοδο 2021-2027.

Οι Τράπεζες έχουν διευρυμένο οικονομικό ρόλο στην κοινωνία κι ιδιαίτερα στην ελληνική οικονομία με τον τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα της. Διαχειρίζονται και θα διαχειριστούν ως ενδιάμεσοι φορείς όλα τα οικονομικά πακέτα χρηματοδότησης, απολαμβάνοντας διπλό όφελος, τόσο από το Δημόσιο, όσο και από την κοινωνία.

Οι Τράπεζες όμως, συνεχίζουν να μένουν προσδεδεμένες σε αδιέξοδες λογικές συρρίκνωσης, εξαντλούνται στο βραχυπρόθεσμο «κυνήγι» δεικτών κόστους, αντί να επενδύσουν σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση για να τιμήσουν την εμπιστοσύνη της πελατείας τους και να συμμετέχουν υπεύθυνα στον ρόλο τους για την απαραίτητη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της χώρας.

Θεωρούμε ότι σε όλα τα παραπάνω με το θεσμικό σας ρόλο ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, θα είστε σύμμαχοι, αρωγοί και συνοδοιπόροι μας και με τις ενέργειές σας θα βοηθήσετε να αποτρέψουμε την δημιουργία εμποδίων στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας την οποία θεωρούμε ως θεμελιακή και απαραίτητη βάση για μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή της πορεία.

Από την πλευρά μας ζητούμε:

  • Να υπερψηφίσετε το ψήφισμά μας, στην προσπάθεια του Συλλόγου μας και όλων των εργαζομένων στη Τράπεζα Πειραιώς, να σταματήσει η περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων.

  • Να γίνει σχετική ενημέρωση και παρέμβαση σας, σε όλα τους τοπικούς και θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας, με στόχο την αναβάθμιση της παροχής και της πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του πληθυσμού, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού που δημιουργούνται στη τοπική κοινωνία και οικονομία με την ανάλογη δημοσιοποίηση του θέματος προς τα Μ.Μ.Ε.»

Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί:

α) στα τοπικά και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. β) στην ιστοσελίδα του Δήμου Βέροιας.

Η απόφαση έλαβε αύξ. αριθμό 34/2022

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας