Απόψεις Κόσμος

“21ος αιώνας: βουτιά στην άβυσσο” γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

————–

Δημήτρης Μηλάκας

Το παρόν της ανθρωπότητας (όπως και η ζωή κάθε ανθρώπου) έχει ήδη διαμορφωθεί από τις επιλογές τού παρελθόντος. Για να κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε τι συμβαίνει / βιώνουμε σήμερα, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά πίσω.

Μέσα από αυτήν την αναδρομή η εικόνα του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία ξεκαθαρίζει, καθώς όλες οι απαντήσεις στα πώς και τα γιατί βρίσκονται σε επιλογές και αποφάσεις που οι νικητές του Ψυχρού Πολέμου έλαβαν και επέβαλαν στην Ευρώπη μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990. Αυτή (η συνειδητοποίηση του παρόντος) είναι ίσως η ουσιαστικότερη συμβολή της Ιστορίας ως εργαλείου ανάλυσης στη διαδικασία της λήψης των πολιτικών αποφάσεων.

Το παρόν, ωστόσο, είναι ο χωροχρόνος όπου γράφεται η Ιστορία του μέλλοντος. Αν λοιπόν επιθυμούμε να έχουμε μια ιδέα για το πού πάει και πού θα βρεθεί ο κόσμος τις επόμενες δεκαετίες, θα πρέπει να ρίξουμε μια πολύ προσεκτική ματιά στις τρέχουσες μείζονες πολιτικές επιλογές:

Η Ρωσία εκμεταλλεύεται την αμερικανική αδυναμία για ταυτόχρονη παγκόσμια επόπτευση και την επιλογή τής Ουάσιγκτον να επικεντρώσει την προσοχή της στην αναδυόμενη Κίνα, εισβάλλοντας στην Ουκρανία με στόχο την εξασφάλιση της buffer zone μεταξύ του ρωσικού και του «ΝΑΤΟϊκού» εδάφους στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ προωθούν τη νεκρανάσταση του ΝΑΤΟ, που ρόλος του παραμένει να κρατά τη Γερμανία «κάτω», τη Ρωσία «έξω» και τις ΗΠΑ «μέσα» στην Ευρώπη.

Η Κίνα, αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ για την παγκόσμια ηγεμονία, καλλιεργεί και εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, αποκτώντας πρόσβαση σε μια από τις σημαντικότερες ενεργειακές δεξαμενές του πλανήτη.

Η Γερμανία (οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης) μετά την υποταγή στις αμερικανικές εντολές για διάρρηξη των σχέσεών της με τη Μόσχα, που της εξασφάλιζαν προνομιακή πρόσβαση στις ρωσικές πηγές ενέργειας, υποχρεώνεται σε ριζική αναθεώρηση της ενεργειακής της πολιτικής καθώς και στην οικοδόμηση ενός νέου αμυντικού δόγματος, το οποίο προϋποθέτει την άμεση ανάπτυξη των στρατιωτικών της δυνατοτήτων.

Τα παραπάνω περιγράφουν τις επιλογές στις οποίες προχωρούν σήμερα (στο παρόν) οι μεγάλοι παίκτες στην παγκόσμια σκακιέρα. Αυτές οι επιλογές περιγράφουν επίσης την πορεία της ανθρωπότητας στις επόμενες δεκαετίες που ακολουθούν και οι οποίες, όπως φαίνεται, θα είναι σκοτεινές και αιματοβαμμένες…

 topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων