Βέροια Ρεπορτάζ

Βέροια / Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Μιχάλη Χασιώτη “Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών”

————

Υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας παρουσιάστηκε στο “Αιγές Μέλαθρον” το πρώτο βιβλίο του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη “Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών”, εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, σε ένα πυκνό ακροατήριο.

Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν η Χαρίκλεια Χαντζή-Λελεκάκη, Εφέτης Διοικητικών Δικαστηρίων, ο Δρ. Ιωάννης Κίτσος, τέως Πρόεδρος Κλιμακίου ΑΕΠΠ και Δικηγόρος Δημοσίων Συμβάσεων, ο οποίος προλόγισε και το βιβλίο και ο  Μιχαήλ Παπαστεργίου, Πολιτικός Μηχανικός και Αντιπρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ο Ζήσης Πατσίκας, Δικηγόρος, Media Group “Εφημερίδα ΛΑΟΣ, Ρ/Σ ΑΚΟΥ 99.6”.

Πριν από την παρουσίαση του βιβλίου απηύθυναν χαιρετισμούς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Άγγελος Τόλκας, ο Πρόεδρος ΕΑΑΔΗΣΥ Γεώργιος Καταπόδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και η Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας  Σοφία Ζεϊμπέκη.

Κάνοντας μια μικρή εισαγωγή στο περιεχόμενο του βιβλίου, ο Ζήσης Πατσίκας αναφέρθηκε στην πρωτοτυπία και τη φρεσκάδα του θέματος, αφού “Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών” είναι μια σχετικά καινούρια Αρχή, που αντιμετωπίζει προβλήματα που προκύπτουν από δημόσιους διαγωνισμούς και δημόσια έργα.

“Το βιβλίο, με περιεχόμενο σημαντικό και άριστα επιμελημένη έκδοση δεν μπορεί παρά να μας καθιστά ευγνώμονες” ολοκλήρωσε ο Ζήσης Πατσίκας.

Η Χαρίκλεια Χαντζή-Λελεκάκη διατύπωσε αρχικά την εκτίμησή της στο πρόσωπο του νεαρού συγγραφέα, γνωρίζοντάς τον ως δικηγόρο, τονίζοντας στη συνέχεια τη δυσκολία του θέματος το οποίο πραγματεύεται το βιβλίο.

Στις υποθέσεις των Δημοσίων Συμβάσεων, τόνισε η εισηγήτρια, ο δικαστής έχει να αντιμετωπίσει τόσα προβλήματα, ώστε ήταν σημαντικότατο το ότι θεσπίστηκε η Αρχή, για να φιλτραριστούν οι σχετικές υποθέσεις, πριν φτάσουν στο Δικαστήριο.

Τονίζοντας τη δυσκολία θέσπισης ενός τέτοιου οργάνου, καθώς ήταν απόλυτα απαραίτητη η ικανότητα αλλά και η ανεξαρτησία του, έφτασε στην πραγματοποίησή του πριν τέσσερα χρόνια με την εξής εικόνα:  Η Αρχή απαρτίζεται από έναν Πρόεδρο και 30 μέλη, διαθέτει επιστημονικό, υπαλληλικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και υπόκειται μόνο στον έλεγχο της Βουλής.

Για το βιβλίο επεσήμανε πως το διακρίνει η νομική ακρίβεια και το επιστημονικό πνεύμα, που το συνοδεύει μια πλούσια βιβλιογραφία.

“Είναι ένα βιβλίο εργαλείο για τους Νομικούς, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη διαδικασία των Δημοσίων Έργων” κατέληξε.

Ο Ιωάννης Κίτσος  μίλησεγια το νομικό πλαίσιο των Δημοσίων Έργων, το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα πολύπλοκο, καθώς είχε την εμπειρία να το γνωρίζει, ως δικηγόρος Δημοσίων Συμβάσεων και Πρόεδρος Κλιμακίου της ΑΕΠΠ.

Είναι φυσικό, τόνισε, στα μεγάλα έργα να δημιουργούνται προβλήματα, αλλά διαφωνίες και προβλήματα μπορεί να προκληθούν ακόμη και στα μικρά, με αποτέλεσμα να μην προχωρεί το έργο. Έτσι οι περισσότερες υποθέσεις έφταναν στο Δικαστήριο.

“Η Αρχή έλυσε τα αδιέξοδα. Στόχευσή της ήταν η αποσυμφόρηση των δικαστικών υπηρεσιών αλλά και της αποφυγής αντιδικιών” είπε αφού προηγουμένως έκανε πλήθος αναφορών και παραπομπών στο σχετικό νομικό πλαίσιο.

Ο Μιχαήλ Παπαστεργίου, ξεκίνησε αναφέροντας την εικοσαετή του ενασχόληση  με τις Δημόσιες Συμβάσεις, των οποίων το νομικό πλαίσιο χαρακτήρισε χαώδες.

Ένα νομοθέτημα υφίστατο τόσες τροποποιήσεις, ώστε τελικά κατέληγε να είναι ανεφάρμοστο, επεσήμανε. Καθώς στις Δημόσιες Συμβάσεις συμμετέχει και η τοπική κοινωνία ως κριτής, είναι μοιραίο να δημιουργούνται, δυσπιστίες, διαφωνίες και συγκρούσεις, πρόσθεσε

Η Αρχή έδωσε λύση στα αδιέξοδα, καθώς η στόχευσή της ήταν να λειτουργήσει ως καταλύτης στην επιτάχυνση των διαδικασιών.

Χάρη στην ΑΕΠΠ ενεργοποιείται ο πολλαπλασιασμός των εσόδων, ασκείται μια αδιόρατη προληπτική επιτήρηση, συμπτύσσονται οι χρόνοι, επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότητα και εμπεδώνεται το καθεστώς διαφάνειας και ασφάλειας” είπε ολοκληρώνοντας.

Η παρουσίαση έκλεισε με τον συγγραφέα, τον Μιχάλη Χασιώτη, που δήλωσε “Είναι τιμή μου που ο δικηγορικός κόσμος αλλά και ο κόσμος των Μηχανικών μιλάει θετικά για το βιβλίο μου”

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας