Αγροτικά Νάουσα

Δήμος Νάουσας: Η στήριξη του αγροτικού τομέα στην ενημερωτική συνάντηση με θέμα «ΚΑΠ και συνέργειες πρωτογενούς τομέα και ΟΤΑ»

———-

Από τον Δήμο Νάουσας πήραμε το Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:

Νικόλας Καρανικόλας: «Σημαντικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής,  με έργα ανάπτυξης και υποδομών»  

 H στήριξη των αγροτών, η βελτίωση της γεωργικής παραγωγής και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών «εργαλείων» και προγραμμάτων στον αγροτικό τομέα, με στόχο την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας, ήταν τα καίρια ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερωτικής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα την Παρασκευή (18.02.2022), με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «ΕΡΙΑ» του Πολυχώρου  Πολιτισμού “Χρήστος Λαναράς” –  Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς Νάουσας, απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, καθώς επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων,  των ΤΟΕΒ της περιοχής και αγρότες.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας αναφέρθηκε στον ρόλο και την συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Ο κ. Καρανικόλας, μεταξύ  άλλων, επεσήμανε ότι η σημερινή δημοτική αρχή δίνει έμφαση στην ανάπτυξη υποδομών (αρδευτικά έργα, έργα αγροτικής οδοποιίας κ.ά)  για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, που αποτελεί, όπως τόνισε,  βασικό ιστό της τοπικής οικονομίας του Δήμου Νάουσας. Επίσης, κατά την διάρκεια, της ενημερωτικής συνάντησης ο Δήμαρχος πρότεινε τη λειτουργία αγροπαρατηρίου, με τη συμμετοχή τοπικών παραγωγικών φορέων,  που θα συνδράμει στην στήριξη δράσεων και πρωτοβουλιών για την υλοποίηση μελετών και δράσεων, με στόχο τη «θωράκιση» του αγροτικού επαγγέλματος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αγροτική οδοποιία και έργα άρδευσης

Ο Δήμαρχος Νάουσας γνωστοποίησε ότι η δημοτική αρχή προχωρά έργα αγροτικής οδοποιίας, περίπου  15 χιλιομέτρων, η χρηματοδότηση των οποίων θα γίνει από πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα  τόνισε την αναγκαιότητα της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων, επισημαίνοντας:

«Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί για τον Δήμο Νάουσας μια σημαντική χρηματοδοτική ευκαιρία ανάπτυξης. Στις προτάσεις που καταθέσαμε – αντιλαμβανόμενοι τις δυσμενείς  επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής – συμπεριλαμβάνεται η μελέτη για  ένα έργο πνοής για την αγροτική παραγωγή, το φράγμα της Γκλόμπας, η κατασκευή του οποίου  θα λύσει σημαντικά θέματα στην διαχείριση και εξοικονόμηση του πολύτιμου αγαθού, του νερού,  και στο αρδευτικό ζήτημα της ευρύτερης περιοχής».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, αφού συνεχάρη τον Δήμο Νάουσας για την πρωτοβουλία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αξιοποίηση της νέας ΚΑΠ αποτελεί έναν από τους πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης, ως μέσο που θα εγγυάται, όπως είπε, τη διασύνδεση της αγροτικής οικονομίας με την άνθιση των τοπικών κοινωνιών της ελληνικής υπαίθρου και ιδιαίτερα της Ημαθίας.

Πρόσθεσε δε ότι «η Κοινή Αγροτική Πολιτική, διαρκώς εξελισσόμενη μπροστά στις αλλαγές της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και των ίδιων των αλλαγών της γεωργίας,  σηματοδοτεί  μια χρυσή ευκαιρία για τη χώρα μας να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών προϊόντων της και να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα και να διασφαλίσει την επάρκεια, την ασφάλεια και υγιεινή των παραγόμενων τροφίμων, ικανοποιώντας τις διατροφικές ανάγκες των πολιτών της χώρας».

Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση χρηματοδοτικών «εργαλείων»  και προγραμμάτων  και ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις εκπροσώπων των φορέων.

banner-article

Ροη ειδήσεων