Κόσμος

Συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ: Τα συμπεράσματα και το μοτίβο της ελληνορωσικής συνεργασίας

———-

Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από τη συνάντηση του Έλληνα και του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Σεργκέι Λαβρόφ, την Παρασκευή στη Μόσχα.

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ στη Μόσχα.
Για μια ακόμα φορά η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Ρωσίας έδειξε ότι η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ και στη δυτική γεωπολιτική αρχιτεκτονική, όμως την ίδια στιγμή έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με τη Ρωσία στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, του πολιτισμού, στη βάση των ιστορικών δεσμών των δύο λαών.
Παράλληλα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ρόλο εξισορροπιστή ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία στα κομβικά γεγονότα.
Αυτά εξήγησαν μεταξύ άλλων στο Sputnik οι δύο αναλυτές που έθεσαν στο «μικροσκόπιό» τους τη συνάντηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και του Ρώσου ομολόγου του.

«Οι συγκρούσεις δεν συμφέρουν καμία δύναμη»

«Η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Μόσχα εντάσσεται στο πλαίσιο των αντίστοιχων πρωτοβουλιών των ευρωπαϊκών κρατών για την αποκλιμάκωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία» εξηγεί μεταξύ άλλων στο Sputnik ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«Έθεσε την αυτονόητη βάση των συμφωνιών του Μινσκ ως φόρμα επίλυσης των διαφορών και ανέδειξε ότι οι συγκρούσεις δεν συμφέρουν καμία δύναμη» τονίζει ο καθηγητής, ενώ συμπληρώνει ότι «γίνεται εμφανές πως ούτε η Ρωσία ούτε η Δύση θα είχαν οφέλη από τη διακοπή της συνεργασίας τους».

«Αναθέρμανση σχέσεων χωρίς γεωπολιτικές αλλαγές»

«Οι τακτικές επαφές του Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του έχουν μεν αναθερμάνει τις ελληνορωσικές σχέσεις, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η Ελλάδα αλλάζει γεωπολιτικό στρατόπεδο», υπογραμμίζει στο Sputnik ο Γιώργος Φίλης, καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Γεωπολιτικής.
«Η Ρωσία έχει συμφέρον να βρίσκεται η Ελλάδα στο δυτικό στρατόπεδο επειδή μέσω μιας καλής συνεργασίας και σχέσης των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα, η χώρα μας θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τη Ρωσία στους δυτικούς θεσμούς. Όμως αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε όλα τα ζητήματα».
Προφανώς το ρωσικό αίτημα που ενδεχομένως τέθηκε επί τάπητος στη συζήτηση Δένδια-Λαβρόφ θα ήταν να μην περάσουν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από την Αλεξανδρούπολη και τη Σούδα με κατεύθυνση την Ουκρανία κάτι που η ελληνική πλευρά έχει αρνηθεί ως απόρροια των δυτικών δεσμεύσεων της.
Συνάντηση Λαβρόφ - Δένδια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.02.2022

«Η Ελλάδα ειδικότερα έχει τη δυνατότητα να μετριάσει οποιεσδήποτε ακραίες τοποθετήσεις απέναντι στη Ρωσία, ώστε να κρατηθεί η ισορροπία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι ένα ενδεχόμενο βέτο σε κυρώσεις. Αντίστοιχα, η Ρωσία έχει κάθε συμφέρον να κρατάει δυνατή την Ελλάδα στο Αιγαίο, καθώς μια ενδεχόμενη αποδυνάμωσή της θα σήμαινε την ενδυνάμωση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» υποστηρίζει ο καθηγητής.
«Ανεξαρτήτως της συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας, εκτιμώ ότι οι Ρώσοι κατανοούν ότι μια ισχυρή Τουρκία τους συμφέρει λιγότερο από μια ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μια ισχυρή Ελλάδα θα κρατήσει περισσότερο την ισορροπία Ρωσίας-Δύσης σε αντίθεση με μια ισχυρή Τουρκία που ενδιαφέρεται για προσωπικά γεωπολιτικά παιχνίδια» καταλήγει.
 sputniknews.gr
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας