Αγροτικά

Κοζάνη: Μπλόκο και κινητοποίηση στην Περιφέρεια από τους αγρότες

———–

Μαζική κινητοποίηση στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη, πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης του αγώνα τους.

Αγρότες από τα μπλόκα Άργους Ορεστικού, Αμυνταίου, Αγίας Κυριακής Βοΐου, Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι από όλη τη Δυτική Μακεδονία έδωσαν ένα μαζικό «παρών» στην Κοζάνη και αφού πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έξω από την πόλη, κατευθύνθηκαν στη συνέχεια  με μηχανοκίνητη πορεία στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ), στην έδρα της Περιφέρειας.

Εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδη, στον οποίο κατέθεσαν τα αιτήματά τους και του μετέφεραν το αίτημα να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τα αιτήματα των αγροτών, αλλά και προκειμένου να εκφράσει το ίδιο τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών.

Από την πλευρά του ο Γ. Κασαπίδης είπε στους αγρότες πως το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι αγρότες, ωστόσο, αποφάσισαν να μην παραμείνουν με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουν όλες αυτές τις ημέρες. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμων Κοζάνης  – Σερβίων – Βελβεντού πραγματοποίησε σύσκεψη όπου αναδείχθηκε η ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα και συντονισμού με τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν συλλογικά να προχωρήσουν στη συγκρότηση ακόμη ενός μπλόκου, στην Κοζάνη, που στήθηκε στον κόμβο προς Λάρισα.

Το μπλόκο της Κοζάνης στήθηκε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης. Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμων Κοζάνης  – Σερβίων – Βελβεντού καλεί όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής να το ενισχύσουν με τη παρουσία τους και να διεκδικήσουν:

– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

– Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

 902.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας