Απόψεις Κόσμος

“Είμαστε με την Ειρήνη, με κανέναν άλλο!!!” γράφει ο Κώστας Καραγιάννης

——–

 

Κώστας Καραγιάννης

Στη χώρα μας, εδώ και χρόνια, τα ΜΜΕ ιδιωτικά και δημόσια, πέραν των άλλων ελαττωμάτων που τα χαρακτηρίζει είναι και αυτό της σοβαρής υποτίμησης των εξωτερικών ειδήσεων. Έτσι ο μέσος πολίτης δεν σχηματίζει μια σφαιρική εικόνα για το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή και στον κόσμο εν συνόλω. Επομένως,  και σε ότι αφορά τους γενικότερους συσχετισμούς οικονομικών, πολιτικών κλπ δυνάμεων που θέτουν όρια στις επιλογές της χώρας. Επίσης αφήνει ελεύθερο πεδίο στην καλλιέργεια  της αυταπάτης, πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στον ομφαλό της γης,  και πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να κλείσει τα σύνορά της και  τα ώτα της και, να πάρει τις όποιες κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με το Αιγαίο, το Κυπριακό, την Τουρκία, την Ευρώπη, το Ευρώ κλπ κλπ. Ως προς αυτά θα αρκούσε απλώς η ελληνική πολιτική αποφασιστικότητα και παλικαριά! Απότοκο αυτής αντίληψης είναι και το γεγονός πως δίνεται δυσανάλογη σημασία, σε φληναφήματα και αμετροέπειες  ατόμων εντός της χώρας, που πέρασαν στην  ενεργό πολιτική με τη λογική του τηλεδιαφημιστή και τηλεπωλητή! Σε πρόσωπα που περιφέρονται κατ’ επάγγελμα στα τηλεοπτικά παράθυρα ( έχουν και επικεφαλής) σκορπίζοντας τοξικά πνευματικά απόβλητα, προκλητικό ύφος με αντίστοιχο περιεχόμενο και κακολογίες που τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν στην ανάπτυξη και την πρόοδο της ταλαιπωρημένης μας χώρας εκτός του να αποπροσανατολίζουν τους πολίτες και να χειραγωγούν ένα μέρος αυτών. Αλλά ας αφήσουμε τους δικολάβους της μικροπολιτικής και ας γυρίσουμε στο κύριο θέμα μας.

Εδώ και αρκετό καιρό, μακράν η πλέον ανησυχητική είδηση των τελευταίων ετών για την ήπειρο και την περιοχή που ζούμε, αποτελεί η απειλή πολέμου όχι μακράν των βορείων σύνορά μας! Στα ελληνικά κανάλια και τον τύπο επί ημέρες η είδηση ήταν υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη. Βρεθήκαμε στο παραπέντε και επιτέλους άρχισε να ανοίγει κάπως στα σοβαρά η συζήτηση!

Είναι παράδοξο πως, οι κατά τους «συμμάχους» μας «κακοί» της υπόθεσης, οι Ρώσοι, να λένε «εμείς δεν θέλουμε πόλεμο και δεν θα επέμβουμε» ενώ οι «καλοί»  Ουκρανοί και «οι μονίμως καλοί» Αμερικανοί, να λένε ότι «εσείς θα επέμβετε την Τετάρτη ή την Παρασκευή»! Με τους Ρώσους να ανταπαντούν ειρωνικά: «Μήπως λέτε και την ακριβή ώρα που θα ξεκινήσει ο πόλεμος;»

Διαβάζω δηλώσεις: “Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος. Οι προβοκάτσιες, η παραπληροφόρηση, οι απειλές είναι αγαπημένη μέθοδος επίλυσης των δικών τους προβλημάτων”. Και: “Ο οδοστρωτήρας της αμερικανικής πολεμικής και πολιτικής μηχανής είναι έτοιμος να περάσει ξανά πάνω από τις ζωές ανθρώπων. Όλος ο κόσμος παρατηρεί πως ο μιλιταρισμός και οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες ξεσκεπάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό”! Ας ελπίσουμε πως τα αμέσως παραπάνω  δεν είναι, τουλάχιστον στο σύνολό τους, αληθή ή εφικτά.

Πέρα από τα λόγια όμως και τις εκτιμήσεις βλέπουμε, διαβάζουμε και καταλαβαίνουμε. “Εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν ήδη φτάσει στη Ρουμανία στη νέα τους βάση, άλλοι είναι ακόμη καθοδόν. Έρχονται όλοι από τη Γερμανία, όπου βρίσκονταν σταθμευμένοι. Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που αναπτύσσονται στη Ρουμανία φτάνει έτσι τους 1.900. Πριν από μια εβδομάδα, 1700 Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν στην Πολωνία, μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ που μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία.”  Την  Ουκρανία (που οι ιστορικές και εδαφικές σχέσεις της με τη Ρωσία είναι παρεμφερείς με αυτές της Κύπρου με την Ελλάδα) που με επιμονή, εκμεταλλευόμενοι συγκυριακά την ακροδεξιά της κυβέρνηση,  προσπαθούν να εντάξουν στο ΝΑΤΟ και που την εξοπλίζουν με πολεμικό υλικό εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να απειλούν εκ του σύνεγγυς τη Ρωσία όπως και ένα μικρό παιδί εύκολα μπορεί να αντιληφθεί.

Και εκεί που περιμέναμε οι ΗΠΑ να βοηθήσουν στον παραγωγικό τομέα και στη τροφοδοσία με φθηνό φυσικό αέριο την περιοχή μας, να πιέσουν για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τα παρεμφερή, αυτοί στέλνουν μηχανές καταστροφής στην έκπληκτη και μέχρι στιγμής αμήχανη Ευρώπη. Δεν αρκούνται στις συμφορές και την αταξία που έσπειραν στη Μέση Ανατολή. Παίξουν με τη φωτιά που  φέρνει κοντά στην αυτοκαταστροφή την ανθρωπότητα. Αναρωτιέμαι αν, ο Αμερικανός πρόεδρος που αισθάνεται την ανάγκη να απευθύνει διάγγελμα για τη μακρινή πατρίδα του Τρότσκι και άλλων επιφανών μπολσεβίκων, ο πρόεδρος από τον οποίο ο κόσμος περίμενε πολλά μετά την περιπέτεια Τράμπ, αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο, είναι ανήμπορος ή μωροφιλόδοξος!  Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον επικρίνουν όταν μιλάει τόσο εύκολα για τον κίνδυνο να ξεσπάσει «παγκόσμιος πόλεμος» εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία (!), εκτιμώντας πως η χρήση αυτού του είδους φρασεολογίας είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη». Αλλά οι αλλόφρονες  του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος που κινούν πραγματικά τα νήματα, δεν ενδιαφέρονται καν για τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή των λαών της Ευρώπης που ήδη είναι σοβαρές με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και,  σε χώρες όπως η δική μας μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικές;  Μήπως επιδιώκουν να κορέσουν την περιέργεια τους να δοκιμάσουν, εξερχόμενοι από τα καταφύγιά τους, κατά πόσον καθίσταται δυνατή η επιβίωση σε ένα καταστραμμένο ραδιενεργό πλανήτη;  Μήπως συνεχίζουν να καλλιεργούν ακόμα, την έμφυτη τάση τους για εξουσία και ανταγωνισμό, μιμούμενοι τον αρχαίο πρόγονο τους του απώτερου σκοτεινού παρελθόντος της ανθρωπότητας, αιώνες πριν αυτός ασκηθεί και διαπιστώσει τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας μεταξύ των ομοίων του; Ξεχνούν όσα ο συμπατριώτης τους ο διάσημος αστροφυσικός, ΚΑΡΛ ΣΑΓΚΑΝ είχε γράψει πριν μερικά χρόνια; Ότι: Είναι απίθανο να επιβιώσουμε αν δεν κάνουμε πλήρη και δημιουργική χρήση της ανθρώπινης νοημοσύνης!

Το έργο δεν ξεκίνησε τώρα αλλά από την εποχή της διάλυσης της ΕΣΣΔ, κορυφώθηκε το 2014 και πρόσφατα μετά και την αχρείαστη παρέμβαση των ΗΠΑ.  Θα έχει σίγουρα και συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να τους πούμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας: Θέλουμε παραγωγικές επενδύσεις σε τρόφιμα, σε φάρμακα, σε ενέργεια, σε νοσοκομεία, σε σχολεία. Θέλουμε δημιουργικές ιδέες  και δουλειές για τις επερχόμενες γενιές και όχι πολεμικές μηχανές και αναλώσιμους νέους για τα κανόνια!  Είμαστε φανατικοί υπέρ της ΕΙΡΗΝΗΣ, δεν είμαστε με κανέναν πρόεδρο, ούτε ανήμπορο, ούτε αναντικατάστατο όταν μας απειλεί με την «πιο σκοτεινή αχρειότητα για την οποία είναι ικανή η ανθρώπινη φύση»!!!

Κώστας Καραγιάννης  Φυσικός

banner-article

Ροη ειδήσεων