Κόσμος

Ουκρανία: Εισβολή εντός εβδομάδας βλέπουν οι ΗΠΑ – Για τέχνασμα μιλά η Ρωσία

Πηγή: Associated Press
———
Με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για προετοιμασία στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία, η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη εντείνεται, στήνοντας ένα σκηνικό πολέμου.

Η αμερικανική κυβέρνηση, που τις τελευταίες ημέρες ανέφερε την 16η Φλεβάρη ως ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συνέχισε και χθες τις «προβλέψεις», υποστηρίζοντας όμως πλέον πως είναι πιθανό να συμβεί μέσα σε μερικές ημέρες. «Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24. Στο «συμπέρασμα» αυτό έχει καταλήξει η Ουάσινγκτον βλέποντας την πορεία «της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία», σε «όλες τις πλευρές της». Ταυτόχρονα βέβαια ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ισχυρίστηκε ότι «ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ κάνουμε «ό,τι είναι δυνατό» για να πείσουν τη Ρωσία να ακολουθήσει «την οδό του διαλόγου για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ειρηνικά».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν εξέφρασε και αυτός την άποψη ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια «σφοδρή» στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ενδείξεις μιας επικείμενης επέμβασης της Ρωσίας. «Άραγε, ο πρόεδρος Πούτιν πήρε τις αποφάσεις του σχετικά με μια επιχείρηση ή όχι; Κατά τη γνώμη μου, τίποτα δεν το υποδεικνύει αυτό σήμερα», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Συνεχίζει να διαψεύδει η Ρωσία

Από την πλευρά της η Ρωσία συνεχίζει να αρνείται ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του στο βρετανικό Channel 4, ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολυάνσκι, είπε ότι η χώρα του δεν έχει κανένα λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου, όπως ισχυρίζονται τα δυτικά ΜΜΕ. Όταν ρωτήθηκε εάν η εισβολή θα ξεκινήσει την Τετάρτη, είπε: «Όχι εξ όσων γνωρίζω, και δεν βλέπω λόγους για αυτό». «Αυτό είναι πολύ γελοίο και περίεργο», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο CNN ότι οι ισχυρισμοί περί εισβολής είναι «κενοί και αβάσιμοι», χρησιμεύοντας ως τέχνασμα για την κλιμάκωση των εντάσεων, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία δεν αποτελούσε καμία απολύτως απειλή για κανέναν. Πρόσθεσε ότι Ρώσος πρόεδρος είναι πρόθυμος να πραγματοποιήσει συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Καταρχάς, ο Πρόεδρος Πούτιν ανέκαθεν απαιτούσε διαπραγματεύσεις και διπλωματία», επεσήμανε. «Και στην πραγματικότητα, ξεκίνησε το θέμα των εγγυήσεων ασφάλειας για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Και η Ουκρανία είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος, είναι ένα μέρος του μεγαλύτερου προβλήματος των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία και φυσικά ο Πρόεδρος Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί» πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Αποχωρούν πολίτες έρχονται… όπλα

Πάντως οι ΗΠΑ φροντίζουν να συντηρούν τη συζήτηση περί επικείμενης εισβολής όχι μόνο με δηλώσεις αλλά και με πράξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε χθες οδηγία στους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην επικράτεια της Λευκορωσίας να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή αμέσως, επικαλούμενο τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας κατά μήκος των λευκορωσικών συνόρων με την Ουκρανία.

Σήμερα εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν θα ξεκινήσει ταξίδι με σταθμούς το Βέλγιο, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο Όστιν θα συναντήσει ηγέτες σε κάθε μία από αυτές τις χώρες, ενώ θα επισκεφθεί επίσης Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία. Στις Βρυξέλλες ο Λόιντ Όστιν θα έχει επαφές με συμμάχους του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα το Πεντάγωνο είχε φροντίσει να βάλει στο κάδρο και την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι η «σιωπηρή υποστήριξη» του Πεκίνου προς τη Μόσχα στο θέμα της Ουκρανίας είναι «βαθιά ανησυχητική».

Εξάλλου, για πρώτη φορά ο Καναδάς ανακοινώνει πως στέλνει θανατηφόρο στρατιωτικό υλικό και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό Καναδάς ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνησή του θα στείλει όπλα στην Ουκρανία και θα της χορηγήσει νέο δάνειο 500 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (347 εκατ. ευρώ). Τα είδη που θα παραδοθούν στο Κίεβο έχουν αξία 7,8 εκατ. καναδικών δολαρίων, διευκρίνισε ο Τριντό.

Η Ιαπωνία επιφυλάσσεται να λάβει μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής οικονομικών κυρώσεων, σε περίπτωση που η Μόσχα προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, διεμήνυσε σήμερα ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Εντείνονται και τα παζάρια

Ο Μπ. Τζόνσον στην Πολωνία (Φωτο αρχείου)Ο Μπ. Τζόνσον στην Πολωνία (Φωτο αρχείου)

Σε ένα τέτοιο φόντο, συνεχίστηκαν και τις τελευταίες μέρες τα παζάρια ανάμεσα στις δύο πλευρές, μαζί με τις διπλωματικές προσπάθειες.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν ότι υπάρχει ακόμη ένα κρίσιμο περιθώριο για τη διπλωματία και μια πιθανότητα να υποχωρήσει η Ρωσία και να αποφευχθεί μια καταστροφή στην Ουκρανία, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Νωρίτερα ο Τζόνσον είχε πει ότι είναι πιθανή μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «εντός 48 ωρών» και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να απομακρυνθεί από την άκρη του «γκρεμού».

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του διπλωματικού «πόκερ» πρέπει εξάλλου να εκληφθούν οι χθες αντιφατικές, εκ πρώτης όψης, δηλώσεις του πρέσβη της Ουκρανίας στο Λονδίνο Βαντίμ Πριστάικο, ο οποίος είπε ότι «η Ουκρανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υποχωρήσει από τη φιλοδοξία της να μπει στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο με τη Ρωσία», ωστόσο αργότερα την ανακάλεσε υποστηρίζοντας ότι η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παραμένει «συνταγματική δέσμευση» και προσθέτοντας πως όταν η χώρα του κάνει λόγο για υποχωρήσεις σε σχέση με την Ρωσία, εννοεί άλλα διμερή διπλωματικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα την Κριμαία.

Διαφοροποιήσεις στη βάση των συμφερόντων

Ταυτόχρονα, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις και εντός του «δυτικού» στρατοπέδου, δεδομένων των στενότερων οικονομικών συμφερόντων που έχουν ορισμένες χώρες με τη Ρωσία.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την DW, ότι η γερμανική βιομηχανία θέλει να αποφύγει μία περαιτέρω ένταση στις σχέσεις με τη Μόσχα. Παρά την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση κορυφαίων γερμανικών επιχειρήσεων με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν θα πραγματοποιηθεί και φέτος, με τη συμμετοχή 20 κορυφαίων μάνατζερ που δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά. Η προγραμματισμένη ημερομηνία είναι στις 20 Μαρτίου. Λόγω πανδημίας η συνάντηση δεν πραγματοποιείται στη Μόσχα ή στο Σότσι, όπως συνήθως, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι η ημερομηνία έχει οριστεί μετά από σχετική συνεννόηση και με τη γερμανική κυβέρνηση.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, επέκρινε την απόσυρση διπλωματών από το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κρίνοντας πως δεν βοηθά την κατάσταση, ενώ επέκρινε και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε πρόσφατα για τον κίνδυνο να ξεσπάσει «παγκόσμιος πόλεμος» εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η χρήση αυτού του είδους της φρασεολογίας είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη».

 902.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας