Κοινωνία

Χανιά – Γηροκομείο: Τους τάιζαν αποφάγια και τους είχαν δεμένους όλο το 24ωρο

……………….

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται τα σοκαριστικά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούσε η Μονάδα Ηλικιωμένων «Αγία Σκέπη» στα Χανιά και κυρίως το πώς η διεύθυνση και το προσωπικό του ιδρύματος φέρονταν στους ηλικιωμένους τρόφιμους.

Η δικογραφία των περίπου 12.000 σελίδων είναι αποκαλυπτική, όπως και το διαβιβαστικό της αστυνομίας, που ουσιαστικά φωτογραφίζουν ένα «κολαστήριο», με τη σχετική έρευνα να εντοπίζει 293 θανάτους σε διάστημα 6 χρόνων.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων:

⇒ Η ποσότητα της χορηγούμενης τροφής στους ηλικιωμένους «ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη», με τις μερίδες να είναι «πολύ μικρές-ελάχιστες». Σημειώνεται επίσης ότι «χορηγούνταν αποφάγια προηγούμενων γευμάτων στα νέα γεύματα καθώς και ακατάλληλες και επικίνδυνες τροφές, όπως π.χ. εντόσθια ζώων».

⇒ Η χορήγηση τροφής στους μη αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά πνιγμών και θανάτων ή χορήγηση ελάχιστής τροφής σε αυτούς.

⇒ Εξάλλου, τους έντυναν με ευμεγεθείς ρόμπες (ευτελή και ρυπαρά ενδύματα), τα οποία καθαρίζονταν σπάνια, ενώ όλοι οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούσαν τα ίδια αναλώσιμα υλικά καθαριότητας (ίδιες πετσέτες, ξυραφάκια, σαπούνια κτλ.).

⇒ Το προσωπικό του γηροκομείου δεν προέβαινε στην αλλαγή πάνας και στην φροντίδα των μη αυτοεξυπηρετούμενων ηλικιωμένων ως όφειλαν. Μάλιστα, πολλές φορές οι ηλικιωμένοι φροντίζονταν πρόχειρα και τους επανατοποθετούνταν η ίδια ακάθαρτη πάνα ακράτειας.

⇒ Το προσωπικό χρησιμοποιούσε την τακτική της «μηχανικής καθήλωσης», ήτοι της πλήρης ακινητοποίησης των ηλικιωμένων όλο το 24ωρο στα κρεβάτια ή τα αναπηρικά καροτσάκια τους, με «χρήση ιμάντων περίδεσης και ζωνών ασφαλείας στα αμαξίδια».

⇒ Στην πλειονότητα των ηλικιωμένων χορηγούνταν ισχυρά ηρεμιστικά «χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση, προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες και να καμφθεί η κινητικότητά τους».  Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να δημιουργηθούν έλκη από πίεση στους ηλικιωμένους και να επιδεινωθεί ραγδαία η επιβαρημένη υγεία τους.

Το Σάββατο οι απολογίες

Το Σάββατο θα απολογηθούν οι επτά συλληφθέντες που εμπλέκονται στην υπόθεση και αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική ομάδα, η ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και η ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι δύο συνιδιοκτήτριες της Μονάδας, οι δύο γιατροί (παθολόγος και ψυχίατρος) και τρεις νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα ακόμα 29 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων συμβολαιογράφοι αλλά και υπάλληλοι της αντιπεριφέρειας Χανίων, υπό τον έλεγχο της οποίας υποτίθεται πως λειτουργεί μέχρι και σήμερα η Μονάδα.

Τα αδικήματα αφορούν τους θανάτους συνολικά 30 ηλικιωμένων και την απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλων 8, ενώ οι συνολικοί θάνατοι που καταγράφηκαν μετά την έρευνα των Αρχών στο ίδρυμα ανέρχονται στον ιλιγγιώδη αριθμό των 293 μέσα σε διάστημα μόλις έξι ετών (από το 2015 ώς το 2021).

 efsyn

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας