Επιστήμη Κορωνοϊός

Kορωνοϊός: Σε τι διαφέρουν τα δύο νέα εμβόλια από τα mRNA / Τι λένε επιστήμονες

“Δεν τελειώσαμε με την πανδημία – Είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας”

Μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας αναφέρθηκε τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι παραμένουν ακόμη ανεμβολίαστοι. Και σαν άλλη “Κασσάνδρα” που μεταφέρει στους πολίτες άσχημες ειδήσεις επανέλαβε ότι “δεν πρέπει να υποεκτιμούμε την Όμικρον και ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν θα έρθει μία πιο σκληρή μετάλλαξη και πότε”.

Ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης τόνισε ότι “υπάρχουν μία σειρά από παράμετροι που επηρεάζουν την εξέλιξη της πανδημίας για τις οποίες, πολύ απλά, δεν ξέρουμε. Το να ποντάρουμε στο σενάριο ότι τελειώσαμε με την πανδημία, είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας, τόσο ως προς την κινητοποίηση του πληθυσμού για να εμβολιαστεί όσο και για να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της Covid-19, ώστε να πηγαίνει εγκαίρως στο νοσοκομείο”.

(AP Photo/John Locher,File)

Αναφορικά με τα αντιικά χάπια υποστήριξε ότι θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μολυσματικής νόσου γιατί δίνονται πιο εύκολα, σε αντίθεση με τα μονοκλωνικά φάρμακα. Εστίασε όμως και στις παρενέργειες τους: “Είναι φάρμακα που έχουν πολλές αλληλεπιδράσεις με πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που είναι σε υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν από κορονοϊό”.

Ο κ. Γεροτζιάφας συμπλήρωσε ότι μέσα σε αυτό το τοπίο επανερχόμαστε σε θέματα γνωστά: “Να στηρίξουμε τον εμβολιασμό, να φτιάξουμε καλή ιχνηλάτηση και εντοπισμό των πολιτών που κινδυνεύουν να πάθουν βαριά Covid-19. Αυτό σημαίνει μακροχρόνια επένδυση στην υγεία. Αν το καταλάβουν καλά αυτό οι πολιτικοί, τότε θα διαχειριζόμαστε καλά τα επόμενα κύματα (της πανδημίας). Αν συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια και να κάνουν την στρουθοκάμηλο, υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος, θα υποφέρει η αγορά και η Δημοκρατία”.

Και όπως πρόσθεσε: “Θέλει πολύ προσοχή εκ μέρους των επιστημόνων να μη γίνουμε dealers των φαρμακευτικών εταιρειών και του μάρκετινγκ. Είναι δουλειά των γιατρών ποιο φάρμακο θα επιλέξουν. Μην μπλέξουμε τον κόσμο σε αυτή την συζήτηση”.

“Το ίδιο αποτελεσματικά τα νέα εμβόλια με τα mRNA”

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι “πράγματι δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, πόσο διαρκεί η ανοσία. Να μη θεωρήσουμε ότι έχει τελειώσει ο αγώνας. Παραμένουμε σε μία δύσκολη φάση”.

Μιλώντας για τα νέα επιτεύγματα της επιστήμης, “η φαρμακολογία και τα φάρμακα εξελίσσονται. Τα καινούργια εμβόλια της Novavax, ίσως και της Sanofi που έρχεται αργότερα, είναι καλά εμβόλια που προστίθενται και αυτά στα ήδη υπάρχοντα”.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Novavax εξήγησε ότι είναι πρωτεϊνικό. “Δίνουμε έτοιμη την πρωτεϊνη ακίδα για να ενεργοποιήσει τον ανοσιακό μηχανισμό του οργανισμού, ενώ στα mRNA εμβόλια δίνουμε την πληροφορία για να την φτιάξει. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια, είναι το ίδιο”, είπε.

(AP Photo/Alastair Grant, File)

Αναφερόμενος στα αντιικά φάρμακα επισήμανε ότι εξελίσσεται το πεδίο. “Είναι πιο εύκολα στη λήψη. Δεν είναι μαγικές σφαίρες που θα λύσουν όλα τα προβλήματα. Έχουν τους περιορισμούς τους. Το ένα έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα, προστατεύει μόνο τρεις στους δέκα. Το άλλο, που έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, έχει πολλές αλληλεπιδράσεις. Θέλει πολύ προσοχή από τον γιατρό σε ποιους θα τα χορηγήσει και ποια φάρμακα θα σταματήσει”.

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι ένας από τους λόγους που έχουμε τόσους πολλούς θανάτους είναι ότι οι ασθενείς αργούν να πάνε στον γιατρό τους και όταν φτάνουν στο νοσοκομείο είναι πολύ αργά: “Άμεσα μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις για να σωθεί πολύς κόσμος”, πρόσθεσε.

“Το 45% του πληθυσμού είναι είτε μερικώς απροστάτευτο είτε εντελώς από την πανδημία”

Για την εξέλιξη της πανδημίας μίλησε στις “Συνδέσεις” ο Γιώργος Ατσαλάκης λέγοντας ότι οι αναλύσεις των δεδομένων μας δείχνουν ότι “αυτή την στιγμή υπάρχει ένα ποσοστό 15% του πληθυσμού που θα έπρεπε να κάνει την τρίτη δόση και δεν την έχει κάνει ακόμα. Υπάρχει επίσης και ένα 30% που δεν έχει εμβολιαστεί καθόλου. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το 45% του πληθυσμού είναι είτε μερικώς απροστάτευτο είτε εντελώς. Αυτό αποτελεί μία μεγάλη δεξαμενή για να μολυνθούν, να νοσήσουν και κάποιοι να καταλήξουν στις ΜΕΘ”.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης επισήμανε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποκλείουν την εμφάνιση άλλης μετάλλαξης, προσθέτοντας ότι τον Μάιο προσμένουμε καλύτερα στοιχεία για την πανδημία.

banner-article

Ροη ειδήσεων