Κοινωνία

Οικολόγοι Πράσινοι Κ. Μακεδονίας: “Χορεύοντας με τους λύκους / ο βιασμός της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη”

———-

Σοκαρισμένοι για άλλη μία φορά παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του βιασμού που καταγγέλλει 24χρονη κοπέλα σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Μία γυναίκα ναρκώθηκε και βιάστηκε την Πρωτοχρονιά, αφού είχε παραστεί σε πάρτι που είχε διοργανωθεί σε σουίτα ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έκαναν τον γύρο των social media και δεν διαψεύσθηκαν, οι φερόμενοι ως θύτες ήταν επιφανείς επιχειρηματίες. Μετά τη συνεχιζόμενη σειρά γυναικοκτονιών, άλλη μια ακραία μορφή έμφυλης και σεξιστικής βίας διαπράχθηκε στηριζόμενη στις βαθιά εμπεδωμένες, αλλά άδικες κοινωνικές αντιλήψεις που διακατέχουν πολλά άτομα σε όλα τα στρώματα της ανδρικής κοινωνίας.  Άτομα που ενστερνίζονται στερεότυπα, σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες είναι κατώτερες, υποτελείς στην ανδρική εξουσία και δυνητικά μπορούν να «τιμωρηθούν», να «ελεγχθούν» και να «σωφρονιστούν» μέσω της έμφυλης βίας.

Ο βιασμός δεν είναι ποτέ ευθύνη του θύματος. Η κατανόηση ότι αποτελεί βιασμό η σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση και η σεξουαλική επαφή με ένα άτομο που δεν είναι σε θέση να συναινέσει λόγω του αλκοόλ ή των ναρκωτικών, είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή του κοινωνικού υπόβαθρου που ενθαρρύνει τους θύτες και απαξιώνει τα θύματα βιασμού.

Αποτελεί κατάφωρη αδικία και ένδειξη απάνθρωπης λειτουργίας των θεσμών, όταν το θύμα δεν προστατεύεται, ξαναβιάζεται από τις διαδικασίες διερεύνησης και τα σκανδαλοθηρικά ΜΜΕ και  υπόκειται στην αργή και επιλεκτική λειτουργία της δικαιοσύνης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε για το συγκεκριμένο περιστατικό να υπάρξει σε βάθος διερεύνηση και άμεση παρέμβαση από την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Καμία συγκάλυψη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Γενικότερα, ζητάμε την προστασία των θυμάτων από τους θεσμούς και τα ΜΜΕ, με θεσμικές παρεμβάσεις όταν εκδηλώνονται παρεκτροπές σε βάρος τους.

Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε την ένταση στις κοινωνικές σχέσεις που επέφερε η πανδημία.  Η συντηρητική της καταγωγή την οδήγησε συνειδητά να αγνοήσει την ανάγκη να παρέμβει θεσμικά στα φαινόμενα ανάδειξης της έμφυλης βίας, ενισχύοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά τις ανάλογες δομές.

Η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει και να πιέσει προς την λήψη συγκεκριμένων μέτρων αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο, την τελική και μεγάλη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση για την έως τώρα αδυναμία του συστήματος να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση όλων αυτών των εγκλημάτων.

Το Γραφείο των Οικολόγων Πράσινων Κεντρικής Μακεδονίας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας