Κοινωνία Πολιτική

Θεσσαλονίκη / ΚΚΕ: “Να παρθούν τώρα μέτρα για δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους”

——

Την ώρα που η πολιτική της κυβέρνησης με τα πρωτόκολλα υπέρ-μετάδοσης του κορονοϊού οδηγεί σε 90.000 κρούσματα πανελλαδικά τις τελευταίες τρεις μέρες, ενώ στη Θεσσαλονίκη  αγγίζουν τα 4.000 καθημερινά, η απελπιστικά ανεπαρκής κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σπρώχνει τους κατοίκους μαζικά σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία να πληρώνουν αδρά τα rapid και μοριακά test.

Οι ουρές, τις τελευταίες μέρες, σε κέντρα υγείας και διαγνωστικά κέντρα είναι ατελείωτες, με τον κόσμο να χρειάζεται να περιμένει ολόκληρες ώρες για να εξυπηρετηθεί, ενώ πληρώνει από την τσέπη του στα ιδιωτικά κέντρα.

———-

Τα Κέντρα Υγείας, όπου υπάρχουν, είναι τελείως υποστελεχωμένα και απαιτούν διάγνωση γιατρού και ραντεβού, ενώ οι ελάχιστες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ,  που εμφανίζονται στους Δήμους μας σε λίγα σημεία και όχι σταθερά, καθιστούν την κατάσταση αφόρητη.

————–

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις μέρες πριν την Πρωτοχρονιά σε όλη την Δυτική Θεσσαλονίκη υπήρχαν καθημερινά 2 μόνο κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για να εξυπηρετήσουν κατοίκους από 6 δήμους με συνολικό πληθυσμό κοντά στους 500.000 κατοίκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Δήμους με χιλιάδες κόσμου, όπως ο Δήμος Παύλου Μελά και ο Δήμος Συκεών-Νεάπολης, αυτές τις μέρες δεν υπάρχει καμιά μονάδα του ΕΟΔΥ. Μάλιστα ο Δήμος Παύλου Μελά δεν έχει ούτε κάποιο Κέντρο Υγείας με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι, ασθενείς, να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα προσπαθώντας να κάνουν τεστ, ενώ λόγω αυτής της κατάστασης αναγκάζονται να πληρώνουν τα μοριακά και τα rapid τεστ σε φαρμακεία και ιδιωτικές κλινικές. Και έτσι αποδεικνύεται  μεγάλο το κόστος και η ταλαιπωρία για τον κόσμο που κάνει διαγνωστικά τεστ, την ώρα που η  κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα self test.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική, διότι από τη μια, χιλιάδες κάτοικοι στις συνοικίες μας νοσούν ή είναι θετικοί στον κορονοϊό, και από την άλλη, είναι σε όλους γνωστή η κατάσταση των νοσοκομείων της πόλης, όπου οι κλίνες ΜΕΘ δεν φτάνουν και υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, το προσωπικό δεν φτάνει (όπως δεν έφτανε ούτε στο 2ο και 3ο κύμα της πανδημίας), η θνησιμότητα είναι στα ύψη.

Αποδεικνύεται πως το εμβόλιο είναι ένα χρήσιμο όπλο που μας έδωσε η επιστήμη και όλοι πρέπει να το αξιοποιήσουμε, όμως από μόνο του δεν φτάνει αν δεν συνδυαστεί με συγκεκριμένα μέτρα.

Καλούμε το λαό της περιοχής, μέσα από τους φορείς στις γειτονιές, να οργανωθεί και να παλέψει για παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της Υγείας μας.

Να διεκδικήσει εδώ και τώρα:

  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα, δωρεάν τεστ σε όλους τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθημερινά προσβάσιμα σε όλο τον πληθυσμό.

  • Μαζική και δωρεάν διάθεση μασκών αυξημένης προστασίας για όλο τον πληθυσμό δίχως διακρίσεις.

  • Άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων και διάθεση ατομικών μέσων προστασίας, όπως οι μάσκες αυξημένης προστασίας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των εργαζομένων.

  • Επίταξη των 120 κλινών ΜΕΘ και των τουλάχιστον 1.000 κλινών νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της πόλης. Επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων με στόχο την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των διαγνωστικών ελέγχων.

  • Άμεση αύξηση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ με επίταξη τώρα του στόλου των τουριστικών πρακτορείων και άλλων ιδιωτικών λεωφορείων, και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα λεωφορεία.

  • Άμεσα πρόσληψη εκπαιδευτικών για να εξασφαλίζεται η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 15. Να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία και να παρθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

  • Ανάπτυξη επιπλέον νέων και σύγχρονων κλινών ΜΕΘ σε κάθε νοσοκομείο με πρόσληψη του απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού για να τις στελεχώσει. Άμεσο άνοιγμα των νοσοκομείων «Παναγία» και «Λοιμωδών» για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών νοσηλείας

  • Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα αρκετές χιλιάδες οργανικά κενά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών και συμβασιούχων υγειονομικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Τ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  ΤΟΥ ΚΚΕ

banner-article

Ροη ειδήσεων