Απόψεις Επιστήμη

Έρευνα: Πόσο διαδεδομένη είναι η Covid στα ζώα / ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο;

———–

 Tης Madeleine Bruder – World Νews Era (αναδημοσίευση), FT (αρχική πηγή)

 Δύο μελέτες που έδειξαν υψηλά επίπεδα μόλυνσης από την Covid-19 μεταξύ άγριων ελαφιών στις ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού μέσω των ζωϊκών πληθυσμών.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα, ήρθαν στο φως καθώς εμφανίζονται περισσότερες αναφορές για την Covid σε κατοικίδια ζώα και ζώα σε αιχμαλωσία. Ο ‘Παιδικός Ζωολογικός Κήπος του Λίνκολν’, στη Νεμπράσκα, έχασε τρεις σπάνιες ‘λεοπαρδάλεις του χιονιού’ από την ασθένεια νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Παρότι ο ιός Sars-Cov-2 προκαλεί λίγα ή και καθόλου συμπτώματα στα περισσότερα ζώα, ορισμένοι επιστήμονες φοβούνται ότι τα άγρια ζώα μπορεί να αποτελέσουν δεξαμενή μόλυνσης – και ενδεχομένως μετάλλαξης του ιού – που θα μπορούσε να μεταδοθεί στους ανθρώπους. Θα μπορούσε επίσης να απειλήσει τα είδη που κινδυνεύουν από εξαφάνιση.

Πόσο διαδεδομένη είναι η Covid στα ζώα;

Ο ‘Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων’, γνωστός ως OIE, έχει καταγράψει 598 κρούσματα Covid σε ζώα, που αφορούν 14 είδη σε 30 χώρες, έως το τέλος Οκτωβρίου. Σχεδόν όλα αφορούσαν ζώα σε αιχμαλωσία, που βρίσκονται σε στενή επαφή με τον άνθρωπο – με τα εκτρεφόμενα μινκ στη Δανία να έχουν προσβληθεί περισσότερο.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσο διαδεδομένη είναι η Covid στα άγρια ζώα, επειδή έχουν γίνει ελάχιστες έρευνες. Δύο νέες μελέτες σε ‘ελάφια με λευκή ουρά’ στις ΗΠΑ είναι οι πρώτες που δείχνουν εκτεταμένη μόλυνση σε άγριους πληθυσμούς.

Σε μία εργασία που δημοσιεύθηκε στο PNAS, από επιστήμονες του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, βρέθηκαν αντισώματα κατά του Sars-Cov-2 στο 40% των άγριων ‘ελαφιών με λευκή ουρά’, σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ, στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Μία δεύτερη μελέτη, που διεξήγαγε το Penn State University και η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, ανίχνευσε τον ιό μέσω μοριακών εξετάσεων (PCR) στο 80% των δειγμάτων που ελήφθησαν στην Αϊόβα από το ίδιο είδος – το είδος ελαφιού που βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία στη Βόρεια Αμερική με εκτιμώμενο πληθυσμό τα 30.000.000.

“Μείναμε έκπληκτοι και προβληματισμένοι από το υψηλό ποσοστό των ελαφιών που βρέθηκαν θετικά”, δήλωσε η Katriina Willgert, της ‘Μονάδας Δυναμικής των Ασθενειών’ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η οποία συμμετείχε στη μελέτη του Penn State. “Τα γενετικά και γεωγραφικά δεδομένα υποδηλώνουν πολλαπλές διαρροές από μολυσμένους ανθρώπους και στη συνέχεια ευρεία μετάδοση από ελάφι σε ελάφι”.

Ποια είδη είναι πιο ευαίσθητα στη μόλυνση;

Ο ιός Sars-Cov-2 προέρχεται από τις νυχτερίδες και μπορεί να έχει μεταφερθεί στον άνθρωπο μέσω ενός άγνωστου μέχρι στιγμής ζωικού διάμεσου ξενιστή. Συνδυασμένα στοιχεία από τη φυσική μετάδοση και τα εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να μολύνει τα περισσότερα θηλαστικά, αν και – σε αντίθεση με τη γρίπη – δεν μολύνει τα πτηνά.

Η ευαισθησία ποικίλλει σημαντικά και απρόβλεπτα μεταξύ των ειδών. “Είμαστε πολύ τυχεροί που οι μελέτες δείχνουν ότι τα κυριότερα εκτρεφόμενα ζώα – χοίροι, βοοειδή και πρόβατα – είναι αρκετά ανθεκτικά στη μόλυνση, σε αντίθεση με τα ‘ελάφια με λευκή ουρά'”, δήλωσε ο Keith Hamilton, επικεφαλής ετοιμότητας και ανθεκτικότητας του OIE. “Θα ήταν καταστροφή αν ήταν και αυτά ιδιαίτερα ευάλωτα.”

Οι γάτες, ιδίως τα είδη μεγάλων αιλουροειδών, όπως τα λιοντάρια, οι τίγρεις και οι λεοπαρδάλεις, φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες από τους σκύλους, δήλωσε ο Ken Smith, καθηγητής παθολογίας στο ‘Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολλέγιο’ του Λονδίνου.

Τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού μεταξύ ζώων και ανθρώπων;

Παρόλο που η μόνη σαφής απόδειξη ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους ήρθε κατά τη διάρκεια της εντατικής επιδημίας που εκδηλώθηκε πέρυσι στη Δανία μεταξύ των μινκ, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να αποφεύγουν την επαφή με τα κατοικίδια, όταν οι ίδιοι ή τα ζώα τους εμφανίζουν συμπτώματα Covid.

Η ανακάλυψη της εκτεταμένης μόλυνσης μεταξύ των ελαφιών δείχνει ότι οι κυνηγοί πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις, όπως το να φορούν γάντια όταν χειρίζονται τα κουφάρια, δήλωσε ο Alastair Ward, επικεφαλής των βιολογικών επιστημών στο ‘Πανεπιστήμιο Hull’ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για την προστασία των ζώων από την Covid. Οι ζωολογικοί κήποι στις ΗΠΑ εμβολιάζουν έναν αυξανόμενο αριθμό ειδών με εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για μη ανθρώπινους αποδέκτες. Τα ευάλωτα αιλουροειδή αποτελούν τον αγαπημένο στόχο.

Η ‘Zoetis’, η εταιρεία για την υγεία των ζώων που αποσχίστηκε από τη ‘Pfizer’, έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο που βασίζεται στην πρωτεΐνη-ακίδα του Sars-Cov-2 και μπορεί να προσαρμοστεί για ένα ευρύ φάσμα ειδών. Τα εκτρεφόμενα μινκ εμβολιάζονται σε σημαντική κλίμακα, αλλά τα εμβόλια Covid δεν είναι γενικά διαθέσιμα για τα κατοικίδια ζώα.

Θα μπορούσαν τα ζώα να αποτελούν μόνιμη δεξαμενή μόλυνσης – και πηγή νέων μεταλλάξεων;

Οι μελέτες για τα ‘ελάφια με λευκή ουρά’ στις ΗΠΑ έχουν ανησυχήσει τους βιολόγους. “Αν και οι πειραματικές εργασίες δείχνουν ότι τα μολυσμένα ελάφια τείνουν να μην εμφανίζουν συμπτώματα, η μετάδοση της νόσου στα άγρια ζώα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία”, δήλωσε ο Graeme Shannon, ζωολόγος στο ‘Πανεπιστήμιο Bangor’ της Ουαλίας.
“Τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες ότι τα ελάφια θα μπορούσαν να αποτελέσουν δεξαμενή του ιού Sars-Cov-2. Όχι μόνο θα μπορούσε να μολύνει εύκολα μεγάλο αριθμό ζώων, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι θα μπορούσε να διαχυθεί εν συνεχεία και στους ανθρώπους”, πρόσθεσε. “Οποιαδήποτε επαναμόλυνση από δεξαμενές άγριων ζώων θα μπορούσε να περιπλέξει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειές μας για την καταπολέμηση και καταστολή της νόσου.”

Μια πιθανή απειλή είναι ότι, καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε μια δεξαμενή ζώων, θα μπορούσαν να προκύψουν πιο επικίνδυνα στελέχη και στη συνέχεια να μεταφερθούν στους ανθρώπους, αν και αυτό δεν είναι δεδομένο. Η εξέλιξη που βελτιστοποιεί την καταλληλότητα για ένα άλλο είδος δεν θα κάνει απαραίτητα τον ιό πιο αποτελεσματικό στη μόλυνση των ανθρώπων. Νέες παραλλαγές εμφανίστηκαν στα μινκ και εξαπλώθηκαν στους ανθρώπους τον Νοέμβριο του 2020, αν και καμία δεν αποδείχθηκε ασυνήθιστα μεταδοτική ή μολυσματική στους ανθρώπινους πληθυσμούς.

Οι παραλλαγές του Sars-Cov-2 που εντοπίστηκαν στο ‘ελάφι της Αϊόβα’ ήταν οι ίδιες με εκείνες που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή στον ανθρώπινο πληθυσμό. Όμως μπορεί να μην υπήρχε χρόνος για να εξελιχθεί ο ιός σε αυτά τα ζώα.

Μία άλλη ανησυχία είναι αν η Covid θα εξαφανιστεί από τα ελάφια ή θα συνεχίσει να μεταδίδεται επ’ αόριστον μεταξύ τους. Ο Suresh Kuchipudi, επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας του Penn State, απηύθυνε έκκληση για περισσότερα στοιχεία.

“Η έρευνα υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη να εφαρμοστούν επειγόντως προγράμματα επιτήρησης για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του Sars-Cov-2 μεταξύ των ελαφιών και άλλων ευαίσθητων ειδών της άγριας πανίδας και να τεθούν σε εφαρμογή μέθοδοι για τον μετριασμό της πιθανής διάχυσης”, δήλωσε.

Αναδημοσίευση από: https://worldnewsera.com/news/finance/how-widespread-is-covid-in-animals-and-what-are-the-risks-to-humans/

Αρχική Πηγή: https://www.ft.com/content/70dffb85-5c17-4dac-a1a5-b79c58d91270

banner-article

Ροη ειδήσεων