Κοινωνία Κορωνοϊός

Προ των πυλών οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα – Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα

———-

Η παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε στα λύματα της Θεσσαλονίκης, με τον υπουργό υγείας να επιβεβαιώνει ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο νέων περιοριστικών μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί η ραγδαία εξάπλωση της. Ωστόσο και το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό σε Αττική και Κρήτη.

Μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας κατέγραψε η Αττική με 2.307 νέες μολύνσεις την ώρα που οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ζοφερές καθώς προβλέπουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές του νέου έτους.
  • Κορονοϊός: Εισήγηση για αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων και μάσκα KN-95 σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ

Αργά το απόγευμα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε επιπρόσθετα, άμεσα μέτρα για την αναχαίτιση ενός νέου σφοδρού κύματος.

  •  ματαίωση εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • χωρίς κόσμο τα ματς στα γήπεδα
  • υποχρεωτικό ράπιντ τεστ για όλους τους ταξιδιώτες από εξωτερικό – 2η και 4η μέρα μετά την άφιξή τους

«Ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης ότι για μετά τις γιορτές θα υπάρχει πλαίσιο περιοριστικών μέτρων, θα μας τα εισηγηθεί η επιτροπή που συνεδριάζει, θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα να ελέγξουμε την πανδημία» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τρία μέτρα που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή αν η επιδημιολογική εικόνα επιδεινωθεί μετά τις γιορτές είναι:

  • Επέκταση τηλεργασίας.

  • Επιβολή ωραρίου σε εστίαση / διασκέδαση

  • Περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ. σε κλειστούς χώρους

«Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διασπορά από αυτή που πιστεύαμε. Θυμηθείτε ότι ο ιός κινείται πολύ πιο γρήγορα απ` ότι κινούμαστε εμείς» δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια παθολογίας Καρολίνα Ακινοσόγλου.

Η παρουσία της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον επιβεβαιώθηκε και στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης σε δείγμα το οποίο ελήφθη την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.

«Εμείς τη διαπιστώσαμε στα λύματα 19 Δεκεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι 19, 20, 21, 22 υπάρχει άρα πολύ σύντομα δυστυχώς θα επιβεβαιωθεί και το πρώτο κρούσμα» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

  • Θεσσαλονίκη: Συλλογή δεδομένων για την πορεία της Όμικρον – Εισήγηση Σαρηγιάννη για γενικό lockdown

Η παραλλαγή Όμικρον υπάρχει στην κοινότητα, σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν που επιβεβαιώνεται γονιδιακά.

«Θα δούμε μια πολύ απότομη, δραματική θα έλεγα εγώ αύξηση των κρουσμάτων. Έχει ξεκινήσει αυτή η κατάσταση από τις βορειότερες χώρες και θα έρθει και στην Ελλάδα» τόνισε στην τηλεόραση του Σκάι ο καθηγητής αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.

Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και με την τρίτη δόση θα αποτελέσει ανάχωμα στην επέλαση της Όμικρον λένε οι επιστήμονες.

Την εκτίμηση ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα εξέφρασε ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Όπως είπε «είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούμε και τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, τρεις μήνες μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης. Είναι το πιο πιθανό σενάριο, ξεκίνησε η εφαρμογή του στο Ισραήλ, αλλά είναι κάτι που διερευνάται».

«Βλέπουμε ότι η ανοσία αυτή τη στιγμή με την τρίτη δόση είναι πάρα πολύ ικανοποιητική, ειδικά έναντι της Όμικρον. Αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε ότι τα εμβόλια έχουν μια διάρκεια και η αποτελεσματικότητά τους πέφτει σημαντικά μετά τους 3 μήνες», εξήγησε. Εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξουν εμβόλια των οποίων η αποτελεσματικότητα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και έτσι δεν θα χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε κάθε τρεις μήνες,  «αλλά είναι πιθανόν να χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε μια φορά τον χρόνο, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη».

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

  • 346.845 τεστ

  • 5.641 κρούσματα

  • 665 διασωληνωμένους

  • 69 θανάτους

Η πλατφόρμα για τα δύο δωρεάν self test που δικαιούνται οι πολίτες για τις ημέρες των εορτών άνοιξε το πρωί και πολλοί έσπευσαν στα φαρμακεία.

Τρίμηνη παράταση του μέτρου της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από το βήμα της Βουλής. Διαφορετικά κινδυνεύουν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΕΣΥ.

Έρχονται νέα μέτρα

Λιγοστές είναι οι πληροφορίες σχετικά με τις αποφάσεις που θα λάβει αύριο η κυβέρνηση όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέων μέτρων κατά την εορταστική περίοδο.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και πλέον αναμένεται νωρίς αύριο να υπάρξουν ανακοινώσεις είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο (η ενημέρωση των δημοσιογράφων έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί) είτε από τον υπουργό Υγείας.

Αύριο το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της επιτροπής. Προς το παρόν, δεν υπάρχει πληροφορία για ποια από τα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή θα γίνουν αποδεκτά. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάτσιος, δεν είναι παρεμβάσεις με οικονομικό αποτύπωμα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί πιο εύκολα να εφαρμοστούν.

Όσον αφορά στο πακέτο μετά τις γιορτές που προτείνει η Επιτροπή, ουσιαστικά το πλαίσιο το περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.   

Η εφιαλτική σκιά της Όμικρον – Προειδοποίηση ΠΟΥ: Προετοιμαστείτε, δράστε

Δραματική και η νέα προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την επικράτηση του στελέχους Όμικρον.

Η σύστασή μας ήταν πάντα η εξής: «μην περιμένετε, να δράσετε!».

«Mπορούμε να δούμε άλλη μια καταιγίδα να έρχεται. Η Όμικρον γίνεται ή έχει ήδη γίνει το κυρίαρχο στέλεχος σε πολλές χώρες» τόνισε ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε.

Στη Βρετανία ζουν ήδη την καταιγίδα της Όμικρον. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που η χώρα μετρά πάνω από 100.000 νέα κρούσματα ενώ θρηνεί και 14 νεκρούς.

Η Γερμανία παρά τα νέα μέτρα, δε αποκλείει λοκντάουν. Η 4η δόση θα καταστεί απαραίτητη προειδοποίησε το υπ. Υγείας, που εξετάζει και την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

«Aν υπάρξει πρόταση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα ψηφίσω υπέρ και ίσως συνεργαστώ στην κατάθεσή της γιατί δεν βλέπω πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα κύματα μακροπρόθεσμα» τόνισε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λαουτερμπάχ.

Και στο Ισραήλ, επικεντρώνονται στην 4η δόση, που προτείνεται 4 μήνες μετά την τρίτη: στους άνω των 60, στους ανοσοκατεσταλμένους και στους υγειονομικούς. Μια ανάσα από τα Χριστούγεννα και, με τη χώρα κλειστή στους τουρίστες, Ναζαρέτ και Βηθλεέμ, ελπίζουν τώρα στον εσωτερικό τουρισμό.

Στη Γαλλία, για 100.000 κρούσματα ημερησίως με την επικράτηση της Όμικρον προειδοποιούν οι αρχές, που εξετάζουν την επαναφορά της τηλεργασίας. Απόφαση για νέα μέτρα μέτρα, εν όψει των Χριστουγέννων δεν έχει ληφθεί, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο για διάλειμμα στους πολίτες.

Και στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι οι πολίτες Θα κάνουν Χριστούγεννα. Ωστόσο οι προετοιμασίες με τις τοπικές αρχές είναι πυρετώδεις.

Την ίδια στιγμή, νέα μελέτη στη Νότιο Αφρική επιβεβαιώνει ότι όσοι νοσούν με το στέλεχος Όμικρον διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με εκείνους που μολύνονται από το στέλεχος Δέλτα. Όμως αναποτελεσματικά φαίνεται να είναι σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά απέναντι στη νέα παραλλαγή, η οποία τίθεται στο επίκεντρο των ερευνών για νέο εμβόλιο και από την Άστραζένεκα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση, Μαρία Σταθοπούλου, Χαρά Γιαννοπούλου, Δημήτρη Γκάτσιος, Ρένα Δημητρίου

ertnews.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων