Βέροια Πολιτισμός

Βέροια / Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Βάσως Ελευθεριάδου – Γαλάνη “Ψιθύριζε, όταν μιλάς για αγάπη”

————

Στον Πολυχώρο “Ελιά ” της Βέροιας παρουσιάστηκε το βιβλίο της Βάσως Ελευθεριάδου-Γαλάνη “Ψιθύριζε, όταν μιλάς για αγάπη”  εκδόσεις ΑΤΕΧΝΩΣ, με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου “Εξώφυλλο”.

Σε ένα μεγάλο κοινό παρουσίασαν το βιβλίο η Δέσποινα Παπαγιαννούλη, εκπαιδευτικός και θεατρολόγος, η Ιωάννα Παλιούρα, επιμελήτρια της έκδοσης και ο Αλέκος Χατζηκώστας, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Για το βιβλίο της μίλησε και η συγγραφέας.

Επισημαίνοντας το μέγεθος του ακροατηρίου ο Αλέκος Χατζηκώστας το θεώρησε σαν μια νότα ελπίδας στους ζοφερούς καιρούς που ζούμε με το φόβο της πανδημίας.

Μιλώντας και για την παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλο και πάλι ακροατήριο, πέρασε στην υποστήριξη που παρέχει ο ίδιος στις τοπικές λογοτεχνικές παρουσίες, πιστεύοντας πως είναι αξιόλογες.

Ξεκινώντας από το εξώφυλλο, που παραπέμπει στις ανθισμένες ροδακινιές του κάμπου της πόλης, η αύρα γενικά της πόλης είναι εκείνη που διαπερνά όλο το βιβλίο, οδηγώντας σε ένα ερωτικό μυθιστόρημα με κοινωνικές πινελιές, είπε

Βιβλίο ευκολοδιάβαστο, που συμπυκνώνει στην κεντρική του ιστορία άλλες μικρότερες, είναι δοσμένο ποιητικά πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Αλέκος Χατζηκώστας.

“Προσέγγισα το βιβλίο με τα μάτια της ψυχής” είπε στη συνέχεια η Δέσποινα Παπαγιαννούλη, μένοντας για λίγο στη σηματοδότηση του εξώφυλλου με τις ανθισμένες ροδακινιές που υποδηλώνουν τη ευτυχία στη ζωή.

Κάνοντας ένα μικρό πορτρέτο της συγγραφέως – δυνατή μαχήτρια της ζωής που ποτέ δεν της έλειψε το χαμόγελο – έδωσε το απόσταγμα του βιβλίου μέσα από ένα ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου, που το συμπυκνώνει.

Αγάπη και φύση σε μια γοητευτική συμπόρευση, αλλά μέσα στα καταπιεστικά πλαίσια μιας κοινωνίας που ελέγχει τη διάθεση για ελευθερία και αγάπη.

Η ηρωίδα του βιβλίου εκφράζει αυτήν την έντονη διάθεση, καθώς κινείται ανάμεσα στους άντρες της ζωής της αλλά και και στα γεωγραφικά όρια της ζωής αυτής.

“Κεραυνοβόλοι έρωτες, προδοσίες, απογοητεύσεις, χωρισμοί, απώλειες, επανασυνδέσεις, είναι αυτά που κουβαλάνε πάνω τους οι λέξεις και αναδύονται ανάγλυφα, μέσα από την αφήγηση.

Οι φιλίες ζωής, η μεγαλειώδης πράξη της δωρεάς οργάνων, η απόλυτη αγάπη για τον άνθρωπο και τα ζώα αλλά και η δύναμη της θυσίας, ορίζουν τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία των βασικών προσώπων του μυθιστορήματος.

Κάθε φορά που ο κλοιός των γεγονότων της ζωής γίνεται ασφυκτικός, εισβάλλει η φύση του τόπου, με όχημα την αφήγηση, την ώρα που την αποθεώνει ο ερχομός της Άνοιξης.

Τόποι ερώτων και αναμνήσεων στοιχειώνουν τη Δανάη και στήνουν ένα σκηνικό μιας γιορτής του Πανός, στο αιώνιο τέμπλο της Φύσης.  Τα δέντρα και κυρίως ο πλάτανος, το σύμβολο της βεροιώτικης γης και του νερού, συμμετέχουν και συμπάσχουν σε αυτή την ιεροτελεστία της ζωής και των συναισθημάτων”.

Έρωτες, φιλίες, απώλειες, γίνονται ένα στη μυθοπλασία με κάποια προσωπικά βιώματα της συγγραφέως, για να καταλήξουν στην ανατροπή του τέλους, που κατοχυρώνει την αναζήτηση της αγάπης σαν ένα μονοπάτι για τη συνάντηση με την ευτυχία.

“Σε όλο το βιβλίο, είναι θαυμαστό πώς η Βάσω αφήνει να αναδυθεί ανάγλυφα, έτσι απλά και de profundis, αυτή η επιμονή της βασικής ηρωίδας, της Δανάης, να πετάξει και να πραγματοποιήσει την επιθυμία της για αγάπη.

Είναι η επιθυμία όλων μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, να αφήσουμε απογόνους και να κλείσουμε  τον κύκλο μας, γεμάτοι από στιγμές ευτυχίας που προσφέρουν τα απλά πράγματα της ζωής.”

Η συγγραφέας Βάσω Ελευθεριάδου -Γαλάνη ξεκίνησε από την παλιά της συνήθεια χρόνων, να περνάει στο χαρτί κάποια πράγματα, τελείως πρόχειρα, χωρίς να φαντάζεται ότι αυτό θα την οδηγούσε κάποτε στο γράψιμο ενός βιβλίου.

Για δύο χρόνια ασχολήθηκε με το γράψιμό του, με πολλά βιωματικά της στοιχεία να υπεισέρχονται στη μυθοπλασία του.

Μέσα από τους ήρωές της ξαναέζησε έντονα τις αντιθέσεις της ζωής με τις χαρές και τις λύπες της, ταξιδεύοντας μέσα από τις γραμμές του.

Ευχαριστώντας όσους έπαιξαν ρόλο στην ολοκλήρωση του βιβλίου της, κατέληξε με τη φράση της κοσμοθεωρίας της “Ίσως αυτά που έχουμε να είναι και τα πιο σημαντικά…”.

Η επιμελήτρια του βιβλίου Ιωάννα Παλιούρα μίλησε αρχικά για τη συγκίνηση που της προκαλεί το να έρθει στη Βέροια, την πόλη που γεννήθηκε, για να περάσει στη συνέχεια στους τρεις ήρωες του βιβλίου, γύρω από τους οποίους πλέκονται τα γεγονότα.

Θέμα η δύναμη της αγάπης, που μπορεί να υπομείνει και τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Στην εξέλιξη του βιβλίου οι δύο άντρες ήρωες κινούνται μέσα από κρυμμένα μυστικά και πάθη, προκειμένου να προσφέρουν στη Δανάη την αγάπη.

Γλώσσα απλή, ματιά διεισδυτική και καταιγιστικές ανατροπές χαρακτηρίζουν το βιβλίο, μαζί με έντονα αντικρουόμενα συναισθήματα.

‘Ερωτας, αγάπη, φιλία και φύση, αλλά και κοινωνικά προβλήματα αποτελούν τα θέματα που απασχολούν τη συγγραφέα, για να καταλήξει τελικά στο απόσταγμα του βιβλίου της “Η ζωή είναι ένα δώρο”, ολοκλήρωσε κλείνοντας η Ιωάννα Παλιούρα.

Η συγγραφέας υπέγραψε  στο τέλος της παρουσίασης τα βιβλία της.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων