Κοινωνία Κορωνοϊός

Σε lockdown οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει την γ’ δόση / Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

Ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από σήμερα οι πολίτες άνω των 60 που έχουν κλείσει 7 μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έτσι και έτσι δεν θα είναι σε θέση να εισέρχεται σε μια σειρά από κλειστούς χώρους όπως είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία. Επίσης, μειώνεται στους τρεις μήνες η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από έξι μήνες με στόχο την ενίσχυση των εμβολιασμών- την ώρα που οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν ψηλά και η εξάπλωση της παράλλαξης Όμικρον καραδοκεί.


Σύμφωνα με το ΦΕΚ για το διάστημα από τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 έως και τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 με την οποία αλλάζει η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης το οποίο πλέον θα διαρκεί για 90 ημέρες (3 μήνες) και όχι για 6 μήνες. Αν το πιστοποιητικό έχει λήξει τότε ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για τους μη εμβολιασμένους. Υπενθυμίζεται ότι από τις 2 Δεκεμβρίου, το πιστοποιητικό εκδίδεται αποκλειστικά ύστερα από διαγνωστικό έλεγχο PCR (μοριακό τεστ).

Παράλληλα, από τις 16/1/2022 οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών που δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία δόση θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα. Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.

Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, όπως έγινε και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις, οι οποίες δικαιολογούν αυτά τα άτομα να μην εμβολιαστούν για υγειονομικούς λόγους.
Από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Καθοριστική για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού είναι και η συμβολή της εκκλησίας. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί σήμερα, στις 12:00, στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ύστερα από επίσημη πρόσκληση, όπου θα συζητηθεί η λειτουργία των ιερών ναών τα Χριστούγεννα.

Εν τω μεταξύ, έως τις 18 Δεκεμβρίου θα συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία, ενός self test, σε όσους πολίτες δεν το έχουν προμηθευτεί για τον καλύτερο έλεγχο της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, ενόψει εορτών.

ertnews

banner-article

Ροη ειδήσεων