Κοινωνία

Ξενάγηση στις φυλακές Ωρωπού

——-

Η ξενάγηση έγινε από το σύντροφο Σπύρο Χαλβατζή που υπήρξε κρατούμενος και εκεί. Σύντροφοι και φίλοι του Κόμματος ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος, στο προαύλιο των φυλακών, στο θάλαμο των κρατουμένων και στα κελιά της απομόνωσης.

——————

Επίσκεψη – ξενάγηση στις φυλακές Ωρωπού πραγματοποίησε η ΚΟ Αγ. Μαρίνας – Ηλιούπολης του ΚΚΕ στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος. Στην ξενάγηση συμμετείχαν και μέλη της ΚΝΕ από τον Χολαργό.

Η ξενάγηση έγινε από το σύντροφο Σπύρο Χαλβατζή που υπήρξε κρατούμενος και εκεί. Σύντροφοι και φίλοι του Κόμματος ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος, στο προαύλιο των φυλακών, στο θάλαμο των κρατουμένων και στα κελιά της απομόνωσης.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ιστορία των φυλακών, να μάθουν για το καλοκαίρι του 1968, όπου μεταφέρθηκαν στις φυλακές 70 περίπου νέοι ηλικίας, 20 – 30 ετών, κρατούμενοι της χούντας, από το στρατόπεδο Λακκί της Λέρου. Στόχος ήταν να τους απομακρύνουν από τους έμπειρους συγκρατούμενούς τους στη Λέρο και να τους φέρουν σε συνθήκες στις οποίες εκτιμούσαν ότι θα τους πίεζαν για να λυγίσουν. Γιατί στον Ωρωπό, δίπλα στις φυλακές, μπροστά στα μάτια των νέων κρατουμένων, η ζωή συνέχιζε να κυλά, ενώ οι ίδιοι παρέμεναν δέσμιοι και αναγκάζονταν να ζουν με τους κανόνες της στρατιωτικής ζωής που τους επέβαλλαν.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον των νέων συντρόφων που ρώτησαν τον Σπ. Χαλβατζή για τις συνθήκες κράτησης των εξόριστων, για το αν είχαν ενημερώσει για τα συμβάντα όσους βρίσκονταν έξω από τη φυλακή και πώς γινόταν αυτό. Επιπλέον οι σύντροφοι και οι φίλοι του Κόμματος που παραβρέθηκαν στην ξενάγηση ενθουσιάστηκαν και συγκινήθηκαν από τους αγώνες των κομμουνιστών.

Ο Σπύρος Χαλβατζής αναφέρθηκε στη στάση των εξόριστων νέων που δεν αποδέχτηκαν κανέναν περιοριστικό όρο στη ζωή, στη λειτουργία του στρατοπέδου, που ήθελε να επιβάλει η χούντα, αλλά οργάνωσαν τη ζωή στη φυλακή, την εκπαιδευτική και πολιτιστική δραστηριότητα ενώ απάντησαν με απεργία πείνας στην τρομοκρατία των δεσμοφυλάκων και τις πιέσεις για να υπογράψουν «δήλωση μετανοίας». Όπως τόνισε η δικτατορία υπέστη ήττα στην επιδίωξή της για τη δημιουργία ενός πρότυπου στρατοπέδου και προθαλάμου «αναμόρφωσης» των νέων εξόριστων. Ματαίωσε το σχέδιό της και αποφάσισε την πειθαρχική μεταγωγή των νέων στη Γυάρο.

Τόνισε πως η εμπειρία των νέων πολιτικών εξόριστων στον Ωρωπό επιβεβαιώνει ότι η οργανωμένη, συλλογική και αγωνιστική στάση και η αδιαλλαξία απέναντι στον ταξικό εχθρό και στα όργανά του πάντα φέρνουν αποτέλεσμα, και ότι στον ίδιο δρόμο, σε άλλες συνθήκες, συνεχίζουν οι κομμουνιστές.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο Σπ. Χαλβατζής συνομίλησε με τους πυροσβέστες και τον Δήμαρχο του Ωρωπού που παραβρίσκονταν στο χώρο.

 902.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων