Γράμματα & Τέχνες

“Πέντε σιωπές”: Ο Τάσος Θώμογλου και η δύναμη της θεατρικής φωτογραφίας

———–

Μπορεί η φωτογραφία να αποτυπώσει το μέγεθος, την ένταση και την ατμόσφαιρα μιας παράστασης; Μπορεί να γίνει προάγγελος της επιτυχίας της πείθοντας για την ιδιαιτερότητά της; Σίγουρα ναι, κι αυτό το διαπιστώσαμε περίτρανα στις φωτογραφίες που τράβηξε ο Τάσος Θώμογλου για τις “Πέντε σιωπές” της Σήλα Στήβενσον, που ανέβασε φέτος με μεγάλη επιτυχία το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας .

Δήμητρα Σμυρνή

Ο Τάσος Θώμογλου, ο βεροιώτης καλλιτέχνης – γιατί για Τέχνη πρόκειται –  είναι ένα ανήσυχο πνεύμα, που παρά τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο, (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών), ένιωσε εδώ και χρόνια να τον κερδίζει η Τέχνη.

Έτσι ασχολείται με τη φωτογραφία και συγκεκριμένα με τη διαμόρφωση της εικόνας που συνοδεύει μια θεατρική παραγωγή, από τη σύλληψη της ιδέας ως την αποτύπωση της εικόνας και την καλλιτεχνική της επικοινωνία. Παράλληλα ασχολείται με το σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια θεατρικών και άλλων εκδόσεων.

Ξέραμε τον Τάσο Θώμογλου κι από άλλες δουλειές που έκανε στην πόλη για το ΔΗΠΕΘΕ αλλά και από συνεργασίες του με το ΚΘΒΕ. Ξέραμε και ότι διδάσκει στο Εργαστήρι Θεατρικής Φωτογραφίας. Αυτό όμως που είδαμε να αποτυπώνεται στις φωτογραφίες του από τις πρόβες της τελευταίας παράστασης ήταν πραγματικά μοναδικό!

Γράψαμε για την παράσταση, από την έξοχη σκηνοθεσία και τη συγκλονιστική ερμηνεία των ηθοποιών μέχρι το ρόλο όλων που πρόσφεραν ένα σφιχτοδεμένο εντυπωσιακό σύνολο.  Η φωτογραφία όμως και ο φωτογράφος της παράστασης πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης μνείας.

Τάσος Θώμογλου

Οι φωτογραφίες του Τάσου Θώμογλου για τις “Πέντε σιωπές” δεν είναι η αποτύπωση της παράστασης, είναι η ίδια η παράσταση.

Τραβηγμένες από διάφορες γωνίες, ανατρέποντας την καθεστηκυία  φωτογραφική τάξη, χρησιμοποιώντας το φως και το σκοτάδι σαν σηματωρούς ανάμεσα στο αθώο μπλε και το  σκληρό κόκκινο, με λόγχες φωτός να αποκαλύπτουν το μαρτύριο των τριών γυναικών, όχι απλά ανέδειξε τους φωτισμούς του Αντώνη Στεφανόπουλου,  ζωγραφίζοντας πάνω στον καμβά της μηχανής του  μια από τις σκληρότερες τραγωδίες που παίζονται καθημερινά δίπλα μας, αλλά τους κατέγραψε πολλαπλασιάζοντας τη δυναμική τους!

Τα πρόσωπα των ηθοποιών άλλοτε από κοντά, κι άλλοτε από μακριά, μονάδες και σύνολα,  σπαρακτικές κραυγές κι ακόμα πιο σπαρακτικές σιωπές, αποθανατίστηκαν νικώντας το χρόνο, και αποδεικνύοντας την ευαισθησία της φωτογραφικής ματιάς του.

Οφείλαμε αυτήν τη μικρή αναφορά, δυσανάλογη προς το μέγεθος της συγκεκριμένης τελευταίας δουλειάς του, πιστεύοντας πως  στην πολύ μεγάλη επιτυχία της παράστασης “Πέντε σιωπές”,  ένα μέρος της οφείλεται και στον Τάσο Θώμογλου.

Άλλωστε, οι φωτογραφίες του μιλούν μόνες τους…

 

banner-article

Ροη ειδήσεων