Βέροια

Η αντιδήμαρχος Ισότητας Δήμου Βέροιας και το επιστημονικό προσωπικό για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

——

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίγιο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Η βία κατά των γυναικών είναι δυστυχώς ένα διαχρονικό φαινόμενο. Γυναίκες υφίστανται καθημερινά όλες τις  μορφές βίας σωματική, λεκτική, ψυχολογική, εργασιακή, σεξουαλική και το δυστύχημα είναι ότι το φαινόμενο αυτό συναντάται σε γυναίκες ανεξαρτήτως πνευματικού και οικονομικού επιπέδου, χρώματος ή καταγωγής. Με την κίνηση metoo, όλο και περισσότερες γυναίκες πήραν το θάρρος να μιλήσουν και γίνεται μεγάλος αγώνας για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Προσπάθειες που εντάθηκαν μετά την επαναλαμβανόμενη αποκάλυψη γυναικοκτονιών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας εντάσσονται και οι δράσεις του κέντρου.

Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της γυναικείας κακοποίησης το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας συνεργάστηκε με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας υλοποιώντας τη θεατρική παράσταση ¨Πέντε Σιωπές¨ της Σήλα Στήβενσον σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Επίσης, διοργάνωσε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση στους αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας και συμμετείχε σε διαδικτυακή Ημερίδα του Δήμου Σκύδρας με θέμα την Ενδοοικογενειακή και Έμφυλη Βία. Παράλληλα, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου το επιστημονικό προσωπικό θα συμμετέχει σε δράση ακτιβισμού με τίτλο: ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ – ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ της επιστημονικής ένωσης καθηγητών Αγγλικής Ημαθίας στις 6 μ.μ. στην συμβολή των οδών Προφήτη Ηλία και Ιπποκράτους.

Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (2014 -2020). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

 Η αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας Φύλων Δήμου Βέροιας

Συρμούλα Τζήμα

Το επιστημονικό Προσωπικό του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας