Κοινωνία

Επέτειος Πολυτεχνείου: Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ

—-

Με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, αυτή την ώρα, κορυφώνεται ο εορτασμός της 48ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η κεφαλή της πορείας έφτασε στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ενώ ακολουθεί το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ.

Προπορεύτηκαν φοιτητές με τη σημαία της Πολυτεχνείου, οι οποίοι απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και αποχώρησαν.

Κλειστή παραμένει η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Λ. Αλεξάνδρας και στα δύο ρεύματα, ενώ έχουν αποδοθεί στην κυκλοφορία η οδός Σταδίου, η Πανεπιστημίου, η Λ. Βασιλίσσης Αμαλίας και η Πατησίων.

Φόρο τιμής απέτισαν από νωρίς το πρωί εκατοντάδες πολίτες στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου. Γονείς με τα παιδιά τους πέρασαν την ιστορική πύλη για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο των θυμάτων και να πουν με τον δικό τους τρόπο ότι το μήνυμα της εξέγερσης για δημοκρατία και ελευθερία παραμένει ζωντανό. Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στη μία το μεσημέρι και ακολούθησαν οι εκδηλώσεις μνήμης.

Φοιτητές ξεδίπλωσαν τη σημαία της εξέγερσης μπροστά στην είσοδο του Πολυτεχνείου από όπου το 1973 εισέβαλε το τανκ και φώναξαν συνθήματα όπως «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», «Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία» και «Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη, μας οδηγεί».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

«Τιμούμε και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη, τους διαχρονικούς αγώνες της νέας γενιάς για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή στον τόπο μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συμμετοχή του στην πορεία ως επικεφαλής του μπλοκ του κόμματος. «Σήμερα, για ακόμα μία φορά στους αγώνες της νεολαίας εναποθέτουμε την ελπίδα. Σε μία εποχή θλίψης, σε μία εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας, οι νέοι μπορούν να δείξουν ξανά τον δρόμο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα, ακριβώς γιατί τόσο η αστική δικτατορία που υπήρχε το ’73, όσο και η αστική δημοκρατία που την αντικατέστησε μετά το ’74, υπηρετούν και εκφράζουν τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» δήλωσε από την πορεία του Πολυτεχνείου ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μικροεπεισόδια έγιναν το πρωί όταν νεαροί εμπόδισαν την κατάθεση στεφάνων από την διακοινοβουλευτική επιτροπή, αλλά και από ομάδα εκπροσώπων των βουλευτών και της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένταση σημειώθηκε και το μεσημέρι όταν άνδρας έσπασε την κάμερα του συνεργείου του MEGA που βρισκόταν στο Πολυτεχνείο για να καλύψει την 48η επέτειο. Συγκεκριμένα ένας άγνωστος, ο οποίος φορούσε μαύρη κουκούλα, κλώτσησε το τρίποδο πάνω στο οποίο είχε τοποθετηθεί η κάμερα. Ο οπερατέρ του σταθμού επιχείρησε να τον σταματήσει, αλλά εκείνος άρπαξε την κάμερα και την πέταξε κάτω με δύναμη με αποτέλεσμα να σπάσει.

Λίγο πριν τις 9:00 στεφάνι κατέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. “Η νεολαία σήμερα που μετά από την οικονομική κρίση βιώνει και μία υγειονομική κρίση, καλείται να πορευθεί σε έναν πολυσύνθετο κόσμο γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους”, τόνισε στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Σαράντα οκτώ χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε και τιμούμε. Εμπνεόμαστε και τολμούμε. Συλλογιζόμαστε και προχωρούμε!», τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι φετινοί εορτασμοί πραγματοποιούνται κανονικά μετά από την περυσινή αναβολή τους λόγω της πανδημίας, αλλά με την τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας για όλους τους συμμετέχοντες.

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς κορoνοϊού, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΜΠ αποφάσισε ότι έως και την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου θα υπάρξει αυξημένη φύλαξη του συγκροτήματος Πατησίων του ΕΜΠ από την υπηρεσία φύλαξης του ιδρύματος και παράλληλα τα κτήρια του συγκροτήματος, στην Πατησίων θα είναι κλειστά.

Πορεία πραγματοποιείται και στη Θεσσαλονίκη. Στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, κατέθεσαν εκπρόσωποι σωματείων, φορέων και οργανώσεων της πόλης καθώς και απλοί πολίτες.

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον αγώνα των νέων για τη δημοκρατία και την ελευθερία μας. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, τα αιτήματα των εξεγερμένων βρίσκουν γόνιμο έδαφος στη σημερινή εποχή και στις εργασιακές διεκδικήσεις για σταθερή και πλήρη εργασία, για μόνιμη απασχόληση, για μισθούς αξιοπρέπειας, για συνθήκες εργασίας, οι οποίες να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και για ένα αύριο, το οποίο είναι αυτό που θέλουμε και όχι αυτό που μας επιβάλλουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης.

«Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό, πολύ πιο επίκαιρο την εποχή που ζούμε», δήλωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Παπατολίδης, προσθέτοντας πως είναι «επίκαιρα τα ζητήματα της πάλης του λαού για τα σύγχρονα δικαιώματα του απέναντι στην πολιτική των ξεχαρβαλωμένων δικαιωμάτων, των τσακισμένων μισθών» και «χρειάζεται ο λαός να συμμετέχει αποφασιστικά για να δικαιώσει όχι μόνο τους αγώνες της γενιάς αλλά τις δικούς του».

«Η μέρα αυτή πρέπει να είναι μέρα αναστοχασμού για όλους μας, όχι μόνο για εμάς που ανήκουμε στη γενιά του Πολυτεχνείου, αλλά και για τους σημερινούς νέους», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Αβαρλής, ενώ ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης επισήμανε ότι «η νέα γενιά με το εργατικό κίνημα μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα δίκαια των εργαζομένων».

(ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ / EUROKINISSI)

Έκτακτες ρυθμίσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, κλειστοί είναι – αυτή την ώρα – οι σταθμοί του μετρό «Μέγαρο Μουσικής», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός». Οι συρμοί διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

Τροποποιήσεις γίνονται σε δρομολόγια των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της αστυνομίας.

Σε ισχύ έχουν τεθεί από τη Δευτέρα έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την αστυνομία, οι οποίες θα ισχύουν μέχρι τις 06:00 της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας από την ΕΛ.ΑΣ.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, καθώς περισσότεροι από 5.500 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φύλαξη των πανεπιστημίων, κυβερνητικών κτηρίων και πρεσβειών, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταδρομικές επιθέσεις ή και καταλήψεις.

Ταυτόχρονα, αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, ενώ θα γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε διάφορα σημεία.

Από αέρος, ελικόπτερα και drones της ΕΛ.ΑΣ. θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ θα ελέγχονται ταράτσες κτιρίων, από όπου τα προηγούμενα χρόνια διάφορα άτομα πετούσαν μολότοφ και πλήθος αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Παράλληλα, τα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, έτοιμα να επέμβουν εάν χρειαστεί. Τέλος υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τον εντοπισμό σημείων που θα μπορούσαν να κρύψουν κάποιοι «πολεμοφόδια».

Στιγμιότυπο από το Πολυτεχνείο, κατά την τρίτη ημέρα των εορτασμών για την 48η επέτειο από την εξέγερση, Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021. (ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ / EUROKINISSI)

 ertnews.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας