Επιστήμη

Πώς να αναγνωρίσετε τον κορονοϊό σε ένα κατοικίδιο / Τι μέτρα πρέπει να λάβετε για να το βοηθήσετε

———

Οι λοιμώξεις από κορονοϊό επηρεάζουν όχι μόνο την ανθρωπότητα, αλλά και τα κατοικίδια ζώα. Το sputnik μίλησε με έναν Ρώσο κτηνίατρο από το SberSalud, ο οποίος εξήγησε πώς ανιχνεύεται η μετάδοση στα κατοικίδια ζώα καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να τα βοηθήσουμε να ξεπεράσουν την ασθένεια.

«Η μόλυνση των κατοικίδιων ζώων με τον κορονοϊό είναι σπάνια και μπορεί να προκληθεί από στενή και παρατεταμένη επαφή με ένα άρρωστο άτομο. Εάν εσείς ο ίδιος έχετε μολυνθεί από τον ιό και παρατηρήσετε συμπτώματα όπως φτέρνισμα, βήχα, καταρροή, υπνηλία, βαριά αναπνοή, είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί επίσης», δήλωσε ο κτηνίατρος.
Ο ασφαλέστερος τρόπος για να επιβεβαιώσετε ή να αποκλείσετε εάν τα κατοικίδια ζώα έχουν μολυνθεί από κορονοϊό είναι μέσω ενός ρινικού δείγματος που μπορεί να εκτελεστεί από κτηνίατρο, καθώς αυτά τα συμπτώματα μπορούν επίσης να υποδεικνύουν άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως μυκοπλάσμωση.
Ο κτηνίατρος του SberSalud εξήγησε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα κατοικίδια ζώα ξεπερνούν τον κορονοϊό εύκολα, ακόμη και μερικές φορές ασυμπτωματικά, ενώ οι σοβαρές μορφές της νόσου είναι εξαιρετικά σπάνιες.
«Εάν επιβεβαιωθεί η διάγνωση, αλλά το κατοικίδιο ζώο αισθάνεται καλά, δεν είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε θεραπεία, αρκεί να παρακολουθεί την υγεία του. Εάν εμφανιστούν ή επιδεινωθούν τα συμπτώματα, πρέπει να πάτε σε κτηνιατρική κλινική», συμβούλευσε.
Υπάρχει ένας κορονοϊός «αιλουροειδών» που δεν σχετίζεται με τη COVID-19. Σχεδόν όλες οι γάτες το έχουν και δεν είναι επικίνδυνο, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μολυσματική περιτονίτιδα. Ο ιός δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο ή τους σκύλους και μπορεί να μεταδοθεί μόνο σε μέλη της οικογένειας των αιλουροειδών, κατέληξε ο κτηνίατρος.
Στις αρχές Μαρτίου, η Ρωσία ενεγράφη το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού στον κόσμο για τα ζώα που αναπτύχθηκε από το Ομοσπονδιακό Κέντρο Προστασίας της Υγείας των Ζώων. Οι κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020 σε σκύλους, γάτες, αλεπούδες, βιζόν και άλλα είδη έβγαλαν το πόρισμα ότι όλα τα εμβολιασμένα ζώα ανέπτυξαν αντισώματα κατά του ιού.
banner-article

Ροη ειδήσεων