Εργασία Νάουσα

Νάουσα / Σωματείο εργαζομένων στη “Βαρβαρέσος”: Είμαστε 5 μήνες απλήρωτοι – Επιστολή σε υπουργούς και βουλευτές

——

Προς: Υπουργείο Εργασίας (υπόψιν κ. Στρατηνάκη)

Προς: Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (υπόψιν κ. Κουφογιάννη)

Προς: Διοίκηση ΟΑΕΔ

Προς: Κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων

Προς: Βουλευτές νομού Ημαθίας

Προς: ΜΜΕ

200 εργαζόμενοι στην επιχείρηση¨Ευρωπαϊκά Νηματουργία Βαρβαρέσου¨ με έδρα τον Στενήμαχο Ναούσης, είμαστε 5 μήνες απλήρωτοι. Είμαστε 4 χρόνια τώρα αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και οι όποιες υποσχέσεις ποτέ δεν τηρήθηκαν.

Η επιχείρηση χρόνια τώρα επιδοτείται-χρηματοδοτείται, η ζωή μας όμως χειροτέρεψε. Κάθε φορά που έπαιρνε ¨ζεστό¨ χρήμα εμείς ήμασταν οι χαμένοι: μειώθηκαν οι μισθοί κατά 16% δήθεν για 1 χρόνο και πέρασαν 8,5 χρόνια, εκ περιτροπής εργασία δήθεν για 2 μόνο μήνες κι έφτασε τους 9 μήνες, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με ενοικιαζόμενους εργάτες, με αναστολές κτλ.

2,5 χρόνια τώρα βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις, έχουμε εξαντλήσει όλες τις διαδικασίες με ΣΕΠΕ Ημαθίας, τριμερή στο Υπουργείο Εργασίας, παραστάσεις σε Δήμο-Περιφέρεια, ενημερώσαμε τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων στη Βουλή. Επίσης συζητήθηκε και στη Βουλή, το πρόβλημα όμως υπάρχει και οξύνεται.

Η επιχείρηση χρόνια τώρα έχει αποκομίσει άπειρα κέρδη από τον ιδρώτα μας, εντατικοποιήθηκε η εργασία και από όσο γνωρίζουμε έχει στραφεί σε άλλους κλάδους (Ενέργεια-Τουρισμός), εμείς όμως παραμένουμε απλήρωτοι. Αντιμέτωποι και με την άρνηση της εργοδοσίας να ανοίξει η συζήτηση για υπογραφή ΣΣΕ με κάλυψη των απωλειών στους μισθούς και την κατάργηση του άθλιου διαχωρισμού παλαιών και νέων εργαζομένων. Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν αποχωρήσει έμπειροι εργαζόμενοι-τεχνικοί χάνοντας δικαιώματα. Μετρήσαμε πρόωρους θανάτους εργαζομένων και ασθένειες λόγω της αβεβαιότητας.

Η επιχείρηση έχει όλες τις δυνατότητες(εξοπλισμό, εργατικό κι επιστημονικό προσωπικό) αυτό διαπιστώνεται διαχρονικά από όλους του υπουργούς και παράγοντες που επισκέπτονται την επιχείρηση, μετράμε δηλώσεις τους που αναφέρονται στις λαμπρές προοπτικές της επιχείρησης. Αποδεικνύεται πως αναφέρονται μόνο στην κερδοφορία της επιχείρησης και όχι στις δικές μας ανάγκες, δεν μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα και όταν πληρωνόμασταν, πολλών δε μάλλον τώρα που είμαστε απλήρωτοι, βλέπουμε πως απαξιώνεται η παραγωγή και ανησυχούμε. Με βάση και την τελευταία ανακοίνωση της εργοδοσίας δεν φαίνεται να δίνεται λύση στο πρόβλημά μας.

Έχει προκύψει πλέον ζήτημα επιβίωσης, γι’ αυτό και στην τελευταία μας Γενική Συνέλευση αποφασίσαμε και πραγματοποιήσαμε μαζική κάθοδο στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με αιτήματα:

  • Να μην κοπεί ρεύμα-νερό

  • Να μην πλειστηριαστεί σπίτι απλήρωτου εργάτη

  • Να δοθεί επίδομα 3000 ευρώ μέσω ΟΑΕΔ σε όλους τους απλήρωτους εργάτες το οποίο θα επιστραφεί όταν γίνει η αποπληρωμή των δεδουλευμένων από την επιχείρηση.

Όπως εξηγήσαμε και στο Υπουργείο η επιχείρηση επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ διαχρονικά για προσλήψεις νέων εργαζομένων και στο παρελθόν έχει επιδοτηθεί με εκατομμύρια για προγράμματα δήθεν εκπαίδευσης των εργαζομένων.

Έχουν περάσει όμως 15 μέρες κι απάντηση δεν πήραμε, ενημερώσαμε το Υπουργείο πως αν δεν πάρουμε άμεσα θετική απάντηση στο αίτημά μας, θα προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας βάση της απόφασης που πήρε η Γενική Συνέλευση.

Την ευθύνη για τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους θα τη φέρει ακέραια η εργοδοσία και η κυβέρνηση.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                        Ο ΑΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                                                                  ΚΥΡΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας