Εργασία Κοινωνία Τοπικά

Συνδικάτο Γάλακτος Ημαθίας – Πέλλας: “Χωρίς εισόδημα μεγάλο κομμάτι του κλάδου / Άμεσα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας”

Φωτογραφία αρχείου

Συναδέλφισες και συνάδελφοι, εποχιακοί εργαζόμενοι στα κονσερβοποιία και τα διαλογητήρια, εργάτες στις επιχειρήσεις συσκευασίας – ψύξης λαχανικών και επεξεργασίας κρέατος, νέοι και νέες. Το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας και Πέλλας απευθύνεται σε όλους εσάς που μοχθείται για το μεροκάματο, που ψήνεστε στους φούρνους των κονσερβοποιείων και παγώνεται στις καταψύξεις των διαλογητηρίων.

Η φετινή χρονιά λόγω των μεγάλων καταστροφών στις καλλιέργειες ροδάκινων από το παγετό,  και τις χαλαζοπτώσεις έχει επιφέρει σοβαρή  απώλεια στο εισόδημα χιλιάδων εποχικών συναδέλφων που εργάζονται κάθε καλοκαίρι στα εργοστάσια κομπόστας και διαλογής, όπως και σε εποχικούς εργαζόμενους κλάδων που συνδέονται με την αλυσίδα μεταποίησης του ροδάκινου .

Παράλληλα ο λαός της περιοχής μας αφήνεται στο έλεος της πανδημίας, με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του γενικού νοσοκομείου Εδέσσης να καταργείτε. Με ευθύνη της κυβέρνησης το εμβολιαστικό πρόγραμμα να έχει βαλτώσει και οι νομοί Ημαθίας και Πέλλας βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του επιδημιολογικού χάρτη.

Όσοι από τους συνάδελφους είναι ‘’τυχεροί’’ και απασχολήθηκαν στη κομποστοποιία και στα διαλογητήρια, ζουν ήδη την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη καθώς δεν πληρώνονται τις υπερωρίες με προσαύξηση αλλά με αντάλλαγμα απλές ώρες ώστε να συμπληρώσουν παραπάνω ένσημα για το ταμείο ανεργίας με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική τους υγεία από την υπερεκμετάλλευση.

Παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου, εκτός από τους χαμηλούς μισθούς , την εντατικοποίηση της εργασίας , τα εργατικά ατυχήματα, την έκθεση τους στον covid-19, κινδυνεύουν να μείνουν φέτος χωρίς εισόδημα η να απολέσουν μεγάλο κομμάτι του, λόγο λιγοστών μεροκαμάτων. Τον ίδιο κίνδυνο βέβαια διατρέχουν και οι βιοπαλαιστές αγρότες των δύο Νομών καθώς και οι εργάτες γης.

Μπροστά σε αυτό το κίνδυνο, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας και Πέλλας κατέθεσε επερώτηση στη βουλή, ζητώντας επίδομα ανεργίας για όλους τους συναδέλφους στα 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η απάντηση που δόθηκε από τον υπουργό εργασίας, δύο ολόκληρους μήνες μετά από την κατάθεση της επερώτησης, αναφερόταν γενικά και αόριστα στις προϋποθέσεις που θέτει ο ΟΑΕΔ για την χορήγηση ταμείου ανεργίας.

Υπενθυμίζουμε στον υπουργό εργασίας, τον κ. Χατζηδάκη και την κυβέρνησή του, πως οι εποχιακοί εργαζόμενοι δεν λαμβάνουμε επιδοτήσεις εκατομμυρίων αλλά παλεύουμε για την καθημερινή μας επιβίωση μέσα στο κύμα της ακρίβειας που εκδηλώνεται αυτό το διάστημα, κάνοντας το ελάχιστο εισόδημά μας να εξατμίζεται.

Μπροστά σε αυτές τις οδυνηρές εξελίξεις για το σύνολο του λαού, καλούμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας για να μπορέσουμε να βγάλουμε τον χειμώνα.

Απαιτούμε:

  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους συναδέλφους στα 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Για τους εργάτες γης, χορήγησης αποζημίωσης από το κράτος αντίστοιχες των χαμένων ημερομισθίων για κάθε μήνα.

  • Να υπολογιστεί ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας.

  • Δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

  • Απαλλαγή των εργαζομένων από λογαριασμούς σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες , Εφορία για την περίοδο απώλειας του εισοδήματος.

banner-article

Ροη ειδήσεων