Βέροια

Τριημερίδα του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας για την πρόληψη του καρκίνου του  μαστού

——-

Την Τρίτη 26/10/2021 έκλεισε η τριημερίδα που διοργάνωσε ο Τομέας Υγείας Πρόνοιας κ Ευεξίας  του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας με την υποστήριξη του Εργαστηριακού Κέντρου Βέροιας.

Η διοργάνωση αφορούσε στην πρόληψη κατά του καρκίνου του  μαστού μιας και ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μήνας πρόληψης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Στη δράση αυτή ανταποκρίθηκαν  με ζέση και συμμετείχαν ως ομιλητές η κ. Καραδήμου Βασιλική ιατρός – ακτινολόγος, που άνοιξε και την τριημερίδα, οι κ.κ. Καρασαχινίδου  Δήμητρα κα Καλλούπη Αναστασία μαίες, από το Κ. Υγείας Βέροιας καθώς και ο κ. Χαραλαμπίδης Νικόλαος ιατρός -γυναικολόγος  επίσης από to Κέντρο Υγείας Βέροιας.

Η διάθεσή τους να συμπράξουν  και να βοηθήσουν ουσιαστικά σε τέτοιου είδους δράσεις, που αποδαιμονοποιούν την ασθένεια, παρέχουν ορθή πληροφόρηση και κάνουν τα σχολεία αυτό ακριβώς που πρέπει να είναι (ανοιχτά στην κοινωνία και συνοδοιπόροι της) ήταν έκδηλη στην αμεσότητα των εισηγήσεών τους που κέντρισαν το ενδιαφέρον των μαθητών.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν  με τις παρουσιάσεις τους οι καθηγητές/τριες του Τομέα Υγείας  κ. Κούτλα Γεωργία νοσηλεύτρια, ο κ. Δάμος Πέτρος φαρμακοποιός, η κ. Αβραμίδου Αλεξάνδρα νοσηλεύτρια, η κ. Μπανιώτη Γιώτα αισθητικός η κ. Γιαννουσοπούλου Αργυρώ αισθητικός και η κ. Βουλινού Λίνα αισθητικός -γυμνάστρια.

Ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία να συμβάλλουν στη δράση συμπληρώνοντας με τα τελευταία δεδομένα (στατιστικά στοιχεία, καινούργια φάρμακα και σχήματα θεραπειών, ψυχολογική υποστήριξη, αισθητική αποκατάσταση του χειρουργημένου μαστού) ώστε οι μαθητές να έχουν όσο το δυνατόν μια ολοκληρωμένη εικόνα  για τον καρκίνο του μαστού, που δεν έπαψε δυστυχώς να αποτελεί μάστιγα για την υγεία, κυρίως του γυναικείου πληθυσμού.

Η ειδικότητα των Βρεφονηπιοκόμων με τις καθηγήτριες κ. Χαρίση Κατερίνα,  Σιούτη Καλλιόπη και Μπρίτσκου Σοφία καθώς και οι μαθητές της ειδικότητας Eφαρμοσμένων τεχνών με τους καθηγητές κ. Μαχαίρα Μαρία και κ. Κετίκογλου Γιάννη επιμελήθηκαν  τοn διάκοσμο του σχολείου, η κ. Σιφνιάδου Δέσποινα φρόντισε για το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Η βοήθειά τους ήταν πολύτιμη και η συνεργατικότητα που επέδειξαν παράδειγμα βιωματικό για τους μαθητές του ΕΠΑΛ.

Συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης το μήνυμα νεαρής καρκινοπαθούς  για τη σημασία του αγώνα για ζωή καθώς και o χαιρετισμός της Προέδρου του συλλόγου «Άλμα Ζωής»  γυναικών με καρκίνο του μαστού,  κ. Μιχαλοπούλου Παρασκευής, που απηύθυναν στο ακροατήριο του ΕΠΑΛ.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία  της η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας των Δύο Φύλων του Δήμου Βέροιας κ. Τζήμα Συρμούλα, η οποία δήλωσε  αρωγός σε κάθε παρόμοια δράση- εκδήλωση που θα διοργανώσει το σχολείο.

Τέλος ένα θερμό ευχαριστώ στον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας κ. Βαπτιστή Παντή και στον διευθυντή του 1ου Ε.Κ. Βέροιας κ. Ουσουλτζόγλου Νικόλαο, χωρίς τη συναίνεση των οποίων η πραγμάτωση της εκδήλωση θα ήταν αδύνατη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιξοότητες που δημιουργεί η συνθήκη τη πανδημίας ξεπεράστηκαν με την ευλαβική τήρηση των πρωτοκόλλων για την  προφύλαξη από τον Covid-19 από όλους  τους  συμμετέχοντες στην τριημερίδα.

Ευχή η δημιουργικότητα αυτή να συνεχιστεί από μαθητές και εκπαιδευτικούς καθώς  και την τοπική κοινωνία της Βέροιας για να χαρούν όλοι μαζί τα ευεργετήματα της δια ζώσης εκπαίδευσης.

Η Υπεύθυνη

του Τομέα Υγείας Πρόνοιας

κ  Ευεξίας

Λίζα Τσέκου

banner-article

Ροη ειδήσεων