Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Γκαλερί Παπατζίκου: Εγκαίνια της πρωτότυπης ατομικής έκθεσης του Ιωάννη Μπελημπασάκη “Κοινοί Τόποι”

————

Δήμητρα Σμυρνή

Εγκαίνια απόψε της ατομικής έκθεσης του Ιωάννη Μπελημπασάκη “Κοινοί Τόποι” στην Γκαλερί Παπατζίκου. Η Γκαλερί μετά από πολύ καιρό ανοίγει και πάλι, φέρνοντας σε επαφή τον κόσμο της Βέροιας με τα ρεύματα της Τέχνης.

Ο Μπελημπασάκης, που είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης στο Τμήμα της Χαρακτικής, ήταν παρών στα εγκαίνια και είχε όλη τη διάθεση να μιλήσει για τη δουλειά του στους επισκέπτες της έκθεσης.

Με βάση την ορμητική είσοδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο χώρο της Τέχνης, ο Μπελημπασάκης οδηγείται σε νέους δρόμους έκφρασης, σε κείνους της Έντυπης Τέχνης.

Τα έργα του που εκτίθενται στο χώρο της Γκαλερί χρειάζονται προσεκτική ματιά, καθώς αποτελούν μια ενότητα που διασπασμένη σε πολλά επιμέρους κομμάτια ανασυντίθεται σ’ ένα ενιαίο σύνολο, ξαφνιάζοντας τον επισκέπτη με τη σύλληψη της αρχικής ιδέας και την πραγμάτωσή της.

Ο καλλιτέχνης μιλώντας για τη δουλειά του είπε:

“Η δουλειά μου βασίζεται στην ηλεκτρονική γραφή ή καλύτερα στην ηλεκτρονική εξομοίωση, γιατί επεξεργάζομαι την ιδέα βασισμένος σε μια εικόνα που υπάρχει στο διαδίκτυο σε υψηλή ανάλυση. Βασίζω, λοιπόν, την αντίληψή μου για την εικόνα, με βάση αυτό το αξίωμα: Εγώ δεν είμαι στο Λούβρο παρών, δεν βλέπω τον πίνακα αλλά βασίζομαι σε μια φωτογραφία που πήρε κάποιος φωτογράφος από το έργο. Όλα αυτά οδηγούν στην αποδόμηση του έργου, πατώντας στη σύγχρονη διαλεκτική της εικόνας, τους τρόπους που αυτή διαμεσολαβείται και διαδίδεται.

Ο τρόπος που ο θεατής αντιλαμβάνεται μια εικόνα είναι μια σύνθετη διαδικασία. Ενέχει πολυποίκιλα στοιχεία.

Ποια είναι η πορεία που ακολουθώ:  “Αδειάζω” αυτό που έφτιαξα εγώ για να φτάσω στην αρχική εικόνα.Εδώ φτάνουμε και στην έννοια της αποδόμησης, που είναι μια θεώρηση μιας συνθήκης που την αδράττει ο καλλιτέχνης και την αποτυπώνει. Έτσι κι εδώ μιλάμε για έναν κατακερματισμένο κόσμο, όπως και οι εικόνες μου, που ενώ όλα οδηγούν στην αποσύνθεση, τελικά θα οδηγηθούν στην ανασύνθεση.

Η αποδόμηση σε οδηγεί σε μία έκπληξη, που δεν τη χωράει ο νους, ότι δηλαδή η ολότητα αυτού του θέματος οφείλεται σ’ αυτό το χάος.

Κι εδώ έχουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα απέναντι στην κοινωνία ότι δηλαδή, παρόλο το χάος που ζούμε σήμερα,  αυτό είναι μια συγκυρία που οδηγεί στη σύνθεση!”

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………………..

Ο Ιστορικός Τέχνης Γιάννης Μπόλης αναφέρει για την έκθεση του Γιάννη Μπελημπασάκη:

Πρόκειται για μια ενότητα έργων στα οποία η ισχυρή ιδέα συνυπάρχει με την υψηλή ποιότητα της τεχνικής πραγμάτωσης και ολοκλήρωσής τους, των επάλληλων σταδίων της ψηφιακής  «κατασκευής» τους. Οι εικόνες τους επιβάλλονται με την πλαστικότητα των σχημάτων, τις υφές και τις χρωματικές τους κλίμακες, συνδιαλέγονται μεταξύ τους και προκαλούν δυνατές εντυπώσεις, προτείνουν ένα νοητικό ταξίδι στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, αποκαλύπτουν και αποκρύπτουν, αξιώνονται κάτι περισσότερο από το προφανές, συναντώντας τον αποδέκτη τους και ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς του, τις νοητικές και συναισθηματικές του λειτουργίες.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Νοεμβρίου 2021. 

Τρ. Πεμ. Παρ. 17.00 – 21.00  Τετ. Σαβ. 10.00 – 14.00

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στη γκαλερί.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας