Κόσμος

Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια»: “Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού!” Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της Κύπρου

————

Κον Νίκο Αναστασιάδη                 21.10.2021

Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Προεδρικό Μέγαρο

Κύριε Πρόεδρε,

«ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ ΟΥΚ ΑΝΔΡΟΣ ΣΟΦΟΥ»

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι μας κληρονόμησαν το πιο πάνω γνωμικό, προειδοποιώντας μας ότι, το να κάνει κάποιος δύο φορές το ίδιο λάθος δείχνει έλλειψη σύνεσης.

Λυπούμαστε κύριε Πρόεδρε να παρατηρήσουμε ότι εσείς, όχι «δις», αλλά κατ’ επανάληψη ενεργείτε στη βάση  λανθασμένης  πολιτικής στο Κυπριακό, την οποία υπαγορεύει η Βρετανική Διπλωματία, με σοβαρές τις συνέπειες για το Κράτος και το Λαό μας. Εντοπίζουμε αυτό το γεγονός να επαναλαμβάνεται  με την αντιμετώπιση των νέων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και την Κυπριακή ΑΟΖ.  Αντί της αντίδρασης που επιβάλλει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, επαναλαμβάνετε ανεδαφικές Διπλωματικές ενέργειες προς διάφορες χώρες, αντιπροσωπείες, κ.λ.π.κ.λ.π.

Αποφεύγετε συνειδητά την κατάθεση επίσημης προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ρητή απαίτηση την εφαρμογή των Ψηφισμάτων του, για το Βαρώσι, τα οποία τυγχάνει να είναι ευθυγραμμισμένα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.  Αυτή η αναγκαία προσφυγή για το Βαρώσι έπρεπε να είχε κατατεθεί 10 φορές μέχρι τώρα, χωρίς να φοβάστε  το βέτο. Ακόμη και με Βέτο, θα προβαλλόταν σημαντική  πίεση πάνω στις χώρες που θα προβάλουν Βέτο, να λειτουργήσουν αργά ή γρήγορα σύμφωνα με το Δίκαιο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι που οι διάφοροι συμβουλάτορές σας, σας παρασύρουν να μην προσφεύγετε στο Διεθνή Οργανισμό.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ  ΣΤΙΣ ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ  ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ,  Η ΚΑΘΑΡΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ   ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΡΩΣΙ ΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

Άμεση προσφυγή όπως επιβάλλει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, θα αποδώσει αντίκρισμα και στην πρόσφατα ακολουθούμενη τακτική σας να «μαστιγώνετε», την Τουρκία για όσα διέπραξε στην Κύπρο από το 1974 μέχρι σήμερα και διαπράττει στην Κυπριακή ΑΟΖ. Π.χ. Ομιλία σας στη φετινή Γενική Συνέλευση και προχθές μετά την τριμερή στην Αθήνα. Ρητορεία σε ομιλίες δεν μετρά. Μετρούν όμως συγκεκριμένες και σταθμισμένες πολιτικές πράξεις και ενέργειες.

Η Τουρκία προχωρεί σταθερά στην υλοποίηση των στρατηγικών σχεδιασμών της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λαού μας χωρίς να αντιμετωπίζει καθόλου αντίσταση. Αντίθετα με την πολιτική διαχείριση που κάνετε στο Κυπριακό της απλώνετε κόκκινο χαλί να συνεχίζει απερίσπαστη μέχρι να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς της.

Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε στρατιωτικά να αποκαταστήσουμε τα  Δίκαιά  μας που παραβιάσθηκαν και παραβιάζονται από την Τουρκία. ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΘΕΝΤΩΝ Δικαιωμάτων μας, με έντονη, μάλιστα,  Διπλωματική δραστηριότητα, στη βάση αρχών και των προνοιών της Διεθνούς Νομιμότητας. Θυμίζουμε ότι στο προοίμιο του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ αναφέρεται ότι το Διεθνές Δίκαιο και η ύπαρξη του ίδιου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στοχεύουν στην προστασία των αδυνάτων Κρατών από την αυθαιρεσία των Μεγάλων Δυνάμεων.

Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι για να ενεργήσετε όπως το εισηγούμαστε, κάτι που το επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο, πρέπει να απαλλαγείτε από τα δεσμά της Βρετανικής Διπλωματίας που σας κρατούν καθηλωμένους  στον  απαράδεκτο συμβιβασμό για  νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων με λύση ΔΔΟ.  Αυτά τα δεσμά, σας επέβαλαν να πετάξετε το Διεθνές Δίκαιο  και όλα τα επιχειρήματα που πηγάζουν από αυτό, στον κάλαθο των αχρήστων  και να μετατραπείτε σε συνηγόρους της Τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό. Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε διαφορετικά, την ακολουθούμενη πολιτική διαχείριση που γίνεται στο Κυπριακό.

Επανατοποθέτηση λοιπόν, του Κυπριακού,  τώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση, επιβάλλεται, ώστε να αξιοποιήσουμε «επιχειρησιακά» τα επιχειρήματα και το «μαστίγιο» του Διεθνούς Δικαίου.

Με εκτίμηση

Για το Σωματείο

Ιωάννης Σιεκέρσαββας

Πρόεδρος

Κοιν. Νίκο Χριστοδουλίδη- Υπουργό Εξωτερικών

Κοιν.  Κυρίους, Αβέρωφ Νεοφύτου-Πρόεδρο ΔΗΣΥ, Στέφανο Στεφάνου-Γενικό Γραμματέα ΑΚΕΛ, Νικόλα Παπαδόπουλο-Πρόεδρο ΔΗΚΟ, Μαρίνο Σιζόπουλλο-Πρόεδρο ΕΔΕΚ, Χρίστο Χρίστου-Πρόεδρο ΕΛΑΜ, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου-Προεδρο ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, Μάριο Καρογιάν-Προεδρο ΔΗΠΑ.

-Το περιεχόμενο της επιστολής αφορά και εσάς ως συν-διαχειριστές της τύχης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λαού μας και σας καλούμε να συμβάλετε στην υλοποίηση των εισηγήσεων μας.

banner-article

Ροη ειδήσεων