Παιδεία Τοπικά

ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ 16/10/2021: Πρόεδροι αλλάζουν τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ τους για να μη περάσει η Απεργία-Αποχή

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις  / Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ Ημαθίας

Μετά από τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά υπέρ της απεργίας _αποχής από την αξιολόγηση (ιδιωτικοποίηση) των σχολικών μονάδων  και τις μεγαλειώδεις σε όγκο και παλμό απεργιακές κινητοποιήσεις της περασμένης Δευτέρας ήρθε η υποστολή του αγώνα των εκπαιδευτικών με το απροκάλυπτο πραξικόπημα που συντελέστηκε στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, όπου 8 εκπρόσωποι άλλαξαν τις αποφάσεις των σωματείων τους . Με την απροκάλυπτη υπονόμευση ΔΑΚΕ, ΠΕΚ, ΣΥΝΕΚ και την πυροσβεστική στάση των αγώνων επιχειρείται η άνευ όρων ανατροπή του ενωτικού, αγωνιστικού κλίματος που δημιουργήθηκε, προσφέροντας μοναδικές υπηρεσίες στην Κεραμέως!

Με την ανοχή της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ) έγινε αποδεκτό το πραξικόπημα 8 προέδρων ΕΛΜΕ, που – ενώ είχαν έρθει στη Γενική Συνέλευση των προέδρων με αποφάσεις συνέχισης του αγώνα με επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής – άλλαξαν την απόφαση κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Οι συγκεκριμένες δυνάμεις, όπως φάνηκε την τελευταία εβδομάδα φοβήθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα και ανέκρουσαν πρύμναν. Αξιοποίησαν όλη τη ρητορική του υπουργείου για πειθαρχικά, τιμωρίες, ποινές, τόσο, που είτε άκουγες την Κεραμέως είτε συνδικαλιστές πρώτης γραμμής, ένα και το αυτό.  Επειδή όμως παρόλα τα φοβικά αντανακλαστικά που αξιοποίησαν τα κουκιά δεν τους έβγαιναν, αποφάσισαν (να αποδεχτούν) την προβοκάτσια.  Παλιά τους τέχνη κόσκινο!

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και στην ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ, όπου στη συνεδρίαση του Δ.Σ την Πέμπτη 15/10/21 όπου ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα υπέρ του λευκού παρά τις 2 θετικές ψήφους των μελών της παράταξης μας για συνέχιση του αγώνα. Αυτή την απόφαση μετέφερε η πρόεδρος στη γενική συνέλευση των προέδρων παρά τη διαφωνία της παράταξης μας, σεβόμενη τους κανόνες λειτουργίας του σωματείου και σε αντίθεση με τις πραξικοπηματικές πρακτικές των εντεταλμένων των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ.

Για τη ΔΑΚΕ Ημαθίας δεν πέσαμε από τα σύννεφα, καθώς ήδη με τη στάση τους στις απεργίες, στη συνέντευξη τύπου και στη συμμετοχή τους στην αυτοαξιολόγηση ενώ ήταν ακόμα μέλη του ΔΣ! έδειχναν από πολύ νωρίς τι προετοιμάζουν για τον κλάδο.

Αλλά η κωλοτούμπα των ΣΥΝΕΚ ήταν εντυπωσιακή: σε στοίχιση με την κεντρική τους κομματική γραμμή έβαλαν πλάτες ψηφίζοντας κατά στην επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής. Αλήθεια τι θα πουν και τι θα κάνουν στις συνεδριάσεις των συλλόγων τους; Ποιους άξονες θα αναλάβουν να συμπληρώσουν; Και για να καταλάβουμε: όταν τα ΣΥΝΕΚ λένε θέλουμε «νόμιμες» απεργίες, αλλά να μην είναι «σύμφωνα με το νόμο Χατζηδάκη» καταλήγουν στο να μην κάνουμε καθόλου απεργίες.

Προφανώς, είναι απλοί εκτελεστές των πολιτικών σχεδίων των κομμάτων τους. Είναι πολύ κατώτεροι/ες των προσδοκιών των εργαζομένων εκπαιδευτικών. Ακόμη και αν οι απλοί συνάδελφοι φοβούνται ή έχουν επιφυλάξεις, οι συνδικαλιστές οφείλουν να αίρονται των προσωπικών τους ανασφαλειών και να εμπνέουν τον κλάδο. Αλλιώς όποιος/α φοβάται πέφτει και κοιμάται. Δεν ανακατεύεται με τα κοινά. Η ενασχόληση με το συνδικαλισμό δεν πρέπει να είναι το χαλί που στρώνουν κάποιοι/ες για την επαγγελματική τους εξέλιξη και καριέρα. Η εμπλοκή με τα κοινά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προοπτική κεφαλαιοποίησης στην διοικητική ή κομματική  ιεραρχία.

Ως Ανεξάρτητος Συνδυασμός ζητάμε:

  • Να δημοσιοποιηθούν ΤΩΡΑ τα πρακτικά της συνέλευσης όπου φαίνεται από τις τοποθετήσεις των προέδρων η απόφαση της κάθε ΕΛΜΕ, οι συγκεκριμένες ΕΛΜΕ να εγκαλέσουν τους/τις προέδρους τους.

  • Να απαιτηθεί από την ΟΛΜΕ νέα Γενική Συνέλευση Προέδρων και να προκηρυχθούν Γενικές Συνελεύσεις ώστε να εκφραστεί ο κλάδος!

18 Οκτώβρη 2021

banner-article

Ροη ειδήσεων