Βέροια Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Εύα Αμνιώτη / Εγκαίνια της ενδιαφέρουσας γκαλερί της στη Βέροια

———

Δήμητρα Σμυρνή 

Η βεροιώτισσα ζωγράφος Εύα Αμνιώτη εγκαινίασε χθες το βράδυ έναν χώρο που θα  φιλοξενεί τη δουλειά της, λειτουργώντας ως καλλιτεχνικό εργαστήρι και ταυτόχρονα ως εκθετήριο των έργων της.

Ανάμεσα σε πολλούς δικούς της αγαπημένους ανθρώπους έγιναν τα εγκαίνια, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους ήταν εκεί να δουν και από κοντά τη δουλειά της, την οποία είχαν οι περισσότεροι παρακολουθήσει από αναρτήσεις της στο διαδίκτυο ή από τη συμμετοχή της σε συλλογικές εκθέσεις.

Στη γκαλερί της τώρα είναι  συγκεντρωμένος ένας μεγαλύτερος όγκος έργων, που δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει καλύτερα τη ζωγράφο.

Στον συμπαθητικό χώρο της γκαλερί μπορεί να δει κανείς έργα που είναι καθαρά κλασικά και άλλα που φτάνουν στην απόλυτη αφαίρεση. Αγιογραφίες, τοπία, πορτρέτα, ακουαρέλες, λάδια, ακρυλικά, αλλά και κοσμήματα,  με μια ευρύτατη γκάμα εκφραστικών επιλογών, αποδεικνύουν τις δυνατότητες της ζωγράφου, που χθες χαρούμενη μίλησε στη Φαρέτρα για τη δουλειά της και τη λειτουργία της γκαλερί λέγοντας:

Λειτουργικότητα του χώρου

Είναι ένας χώρος, όπου μπορώ να εργαστώ και ταυτόχρονα να εκθέσω τη δουλειά μου. Παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει και ως χώρος που μπορεί κάποιος να τον επισκεφτεί, για να διαλέξει έναν πίνακα ή να τον παραγγείλει, όπως αυτός θα τον ήθελε, στις διαστάσεις που ταιριάζουν στο χώρο του ή στην χρωματική παλέτα που τον εκφράζει περισσότερο.

Θα μπορούσε κάποιος να παραγγείλει και το πορτρέτο του, που για μένα είναι κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον, καθώς προσπαθώ να αποδώσω σ’ ένα πορτρέτο την προσωπικότητα του μοντέλου. Μάλιστα γι’ αυτό θα προτιμούσα να γνωρίσω το άτομο,  πριν το ζωγραφίσω,να πλησιάσω κάπως τον ψυχισμό του. Ακόμη και οι κινήσεις που κάνει κάποιος, πέρα από την εκφραστικότητα που κρύβει το κάθε βλέμμα, αποδίδουν την αλήθεια ενός προσώπου, πολύ περισσότερο από τη στατικότητα μιας φωτογραφίας. Οι κινήσεις των χεριών του, το βλέμμα, το χαμόγελο, ακόμη και ο τρόπος που κάθεται κάποιος είναι χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας.

Το εύρος στην απόδοση των εκφραστικών επιλογών

Είναι φανερό πως υπάρχει στις  εκφραστικές μου επιλογές ένα μεγάλο εύρος, από την αυστηρότητα της βυζαντινής αγιογραφίας, από την οποία ξεκίνησα ζωγραφίζοντας, μέχρι την απόλυτη αφαίρεση.

Κάποιες φορές μάλιστα πιστεύω πως η αφαίρεση μπορεί να κρύβει μεγαλύτερη δραματική ένταση από  την πλήρη απεικόνιση. Κι αυτό εμένα  μου δημιουργεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις αναζητήσεις μου.

Σπουδές

Τέλειωσα το Μαθηματικό των Ιωαννίνων και συνέχισα με μεταπτυχιακό στην Κρυπτογραφία, δηλαδή στην προστασία προσωπικών δεδομένων μέσω μαθηματικών μηνυμάτων. Αυτό το δεύτερο, τα κρυφά μηνύματα, μ’ αρέσει να τα περνάω έμμεσα και μέσα στα έργα μου.

Για παράδειγμα η Γεωμετρία υπάρχει σαν παρουσία μέσα στη ζωγραφική μου. Το τετράγωνο είναι δείγμα στέρεου ορθολογισμού, ο κύκλος συναισθήματος και συνέχειας, έκφραση μιας περιοδικότητας. Μ’ αρέσει να χρησιμοποιώ τέτοιου είδους σύμβολα, που έχουν για μένα τη σημασία τους.

Όσο για τις σπουδές μου στη ζωγραφική, θυμάμαι πως από τη Δευτέρα Δημοτικού πήγαινα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας και έκανα μαθήματα ζωγραφικής και σχέδιο. Συνέχισα, όταν ήμουν φοιτήτρια, σε διάφορα εργαστήρια στα Γιάννενα. Στη Βέροια συνέχισα με τα εργαστήρια του Δημήτρη Μαυροκεφαλίδη και του Κώστα του Αρώνη, δύο δασκάλους που τους ξεχωρίζω και αγαπώ.

Το χρώμα

Το χρώμα είναι ένας απέραντος κόσμος… Για μένα το αγαπημένο μου χρώμα είναι το ultra marine,το θαλασσινό μπλε. Είναι ένα χρώμα που άλλοτε μου προκαλεί ηρεμία με την αιθέρια παρουσία του, όπως σ’ εκείνα τα λουλούδια και άλλοτε με προκαλεί να το δουλέψω ακόμη και επαναστατικά, όπως σ’ εκείνο το μπλε …ρόδι!

Η Τέχνη και το κοινό σήμερα

Νομίζω ότι το κοινό είναι πιο ευαίσθητο και πιο ενημερωμένο απ’ όσο ήταν παλιά. Επειδή είμαστε και στην εποχή του internet, η Τέχνη είναι για όλους πιο προσβάσιμη.

Πρέπει όμως να έχει το σεβασμό και τη θέση που της αξίζει. Η εύκολη προσβασιμότητα στην εικόνα μέσω του διαδικτύου, το οποίο μας βομβαρδίζει κυριολεκτικά με εικόνες, μας οδηγεί στο να μη σκεφτόμαστε, όταν βλέπουμε, να μην αξιολογούμε. Πρέπει να υπάρχει ένα φίλτρο αξιολόγησης μέσα σ’ αυτόν τον καταιγισμό που δεχόμαστε.

…………….

Η γκαλερί θα είναι ανοιχτή Δευτέρα και Πέμπτη πρωί και Τρίτη και Παρασκευή το απόγευμα ή οποιαδήποτε μέρα μετά από ραντεβού.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας