ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ημαθίας: "Η κοινωνική προστασία και φροντίδα χάνει άλλη μία τεράστια ευκαιρία στη χώρα μας"

Από την Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ημαθίας πήραμε το Δελτίο Τύπου που ακολουθεί

Ξενογιαννακοπούλου - Φωτίου: Η κοινωνική προστασία και φροντίδα χάνει άλλη μία τεράστια ευκαιρία στη χώρα μας - Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί τις δαπάνες για την πρόνοια αντιαναπτυξιακές

Κοινή Δήλωση των Τομεαρχών Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις δηλώσεις Χατζηδάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης που ευνοεί προκλητικά τους λίγους και ισχυρούς και δεν αφορά τις ανάγκες της Κοινωνικής πλειοψηφίας.

"Ο κ. Χατζηδάκης, κατά την προσφιλή κυβερνητική προπαγάνδα που διαστρεβλώνει τις έννοιες και κάνει το μαύρο άσπρο, παρουσίασε σήμερα την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης ως «Πρόγραμμα για τους Πολλούς» με την ίδια λογική που ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη είναι για την προστασία των εργαζομένων και η παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα αποτελεί μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης ευνοεί προκλητικά τους λίγους και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και δεν αφορά τις ανάγκες και την προοπτική της χώρας και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αποτυπώνει τις νεοφιλελεύθερες αποτυχημένες συνταγές του σχεδίου Πισσαρίδη, απαξιώνει την εργασία και εξαιρεί τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Στον τομέα που αφορά την Εργασία και την Κοινωνική Πρόνοια αποτυπώνεται κατεξοχήν η κυβερνητική αντίληψη της απορρύθμισης της εργασίας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της αποδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους. Εξάλλου, ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, που καταργεί το οκτάωρο, θεσπίζει δύο ώρες απλήρωτη εργασία και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις, αναφέρεται στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» ως «εμβληματική μεταρρύθμιση». Προφανώς, ο κ. Χατζηδάκης όταν απευθύνεται, όπως αναφέρει, στους νέους, στις μητέρες και στους εργαζόμενους εννοεί την εργασιακή επισφάλεια, τη μείωση των αποδοχών, την ντροπιαστική αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού και την ελαστική φθηνή εργασία χωρίς δικαιώματα, που τους έχει καταδικάσει η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Όταν απευθύνεται στους ανέργους εννοεί την ελάχιστη χρηματοδότηση της πολιτικής απασχόλησης που προβλέπει η κυβερνητική πρόταση, μόλις 541 εκατ. ευρώ από τα 2,6 δις ευρώ, με τον αποκλεισμό μάλιστα του δημοσίου από τα σχετικά προγράμματα ενεργούς απασχόλησης. Αποτελεί εμπαιγμό η πανηγυρική ανακοίνωση της δημιουργίας 74.000 παροδικών νέων θέσεων εργασίας, χαμηλά αμειβόμενων και περιορισμένης χρονικής διάρκειας στα επόμενα τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2026! Ο πακτωλός της προβλεπόμενης χρηματοδότησης, 1 δις ευρώ, προσανατολίζεται στα ιδιωτικά συμφέροντα της κατάρτισης.

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε μειώνει περαιτέρω από 600 σε 480 εκ. τα κονδύλια για την πρόνοια, που ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ περιορισμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επιπλέον, το πρόγραμμα για την πρόνοια εσκεμμένα παραμένει ασαφές. Από τις 16 δράσεις που παρουσιάζει, μόνο τρεις κοστολογούνται σαφώς. Η ασάφεια αυτή εύλογα δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο υποκρύπτει πιθανές υπερκοστολογήσεις δράσεων υπέρ ημετέρων. Για παράδειγμα, ο προσωπικός βοηθός του αναπήρου αφορά 2.000 μόνο ανάπηρους με κόστος 42 εκ., ενώ για τα υπόλοιπα 62 εκ. για την αναπηρία δεν καθορίζεται επακριβώς τι καλύπτουν. Ακόμα, η υπερκοστολογημένη κάρτα αναπηρίας ύψους 2.5 εκ αφορά μόνο 180.000 ΑμεΑ χωρίς να καθορίζεται που κατευθύνονται τα υπόλοιπα 19.5 εκ. της ψηφιακής κοινωνικής προστασίας. Για την παιδική προστασία διαθέτει 184 εκ.. Από αυτά, τα 180 αφορούν 50.000 νέες θέσεις βρεφονηπιακών σταθμών, υπερκοστολογημένες, όπως έχουμε ήδη επισημάνει. Με τα υπόλοιπα 4 εκ. ισχυρίζονται ότι καλύπτουν την παιδική προστασία με δράσεις, όπως το “Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Σπουδών για Βρέφη”. Ο παραλογισμός και η προχειρότητα μας υπερβαίνει! Τέλος, άλλα 166 εκ. σπαταλιούνται σε προγράμματα τύπου «σκόιλ ελικίκου» για ψηφιακή κατάρτιση κλπ. Δυστυχώς, η κοινωνική προστασία και φροντίδα χάνει άλλη μία τεράστια ευκαιρία στη χώρα μας και αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί τις δαπάνες για την πρόνοια αντιαναπτυξιακές, τις κρατά χαμηλά με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των νοικοκυριών να μην μπορεί να καλύψει με τα εισοδήματά της περισσότερες από 2-3 εβδομάδες το μήνα."

                                                                                                  Γραφείο τύπου

                                                                                  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 41488 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

Ειδήσεις με Διάρκεια