Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Εγκαίνια της  Έκθεσης “Οι δρόμοι του βαμβακιού” στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών /Μια τολμηρή προσέγγιση ενός διαφορετικού  θέματος  

 

…………………..

Δήμητρα Σμυρνή

Εγκαινιάστηκε απόψε το βράδυ στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών η Έκθεση”Οι δρόμοι του βαμβακιού”, οδηγώντας στο απόσταγμα ενός πρωτότυπου και φιλόδοξου project, που θέλησε  να φέρει κοντά δυο έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες, την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή με την Τέχνη!

Δεκαπέντε καλλιτέχνες έζησαν τις διαδικασίες της παραγωγής και εμπνευσμένοι από την καθημερινότητά της προχώρησαν στο να τη μετουσιώσουν σε Τέχνη.

Προλογίζοντας ο Μάκης Λιόλιος,  μέλος της οργανωτικής Επιτροπής, μίλησε για τη δίχρονη προσπάθεια που χρειάστηκε η μελέτη και η καταγραφή των συνθηκών μέσα από τις οποίες το βαμβάκι μεταμορφώνεται σε ίνα και μπαίνει στη ζωή μας, για την αγωνία που είχαν οι διοργανωτές να αναδειχτεί η μετατροπή της παραγωγής σε υπεραξία μέσα από την Τέχνη και φυσικά για την μετατροπή της αγωνίας τους σε ικανοποίηση μέσα από το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Γιάννης Ναζλίδης, πάντα συναισθηματικός, αναφέρθηκε στη Ιστορία του Εκκοκκιστήριου, που  ανήκε παλιά στον πατέρα του, ενός χώρου που έδινε δουλειά και χαρά σε οικογένειες της πόλης και τώρα, κρατώντας τον τίτλο του εκκοκκιστηρίου, παράγει ιδέες!

“Ασχολούμαστε με εκδηλώσεις βάθους κι αυτό αποδείχτηκε και σήμερα, που φέραμε δίπλα δίπλα την Τέχνη με την αγροτική ζωή. Η Τέχνη είναι μια μητέρα που δεν εξαντλείται σε θεάματα και επιδείξεις. Η Τέχνη είναι συμπαραστάτρια στους αγώνες και στις αγωνίες του κόσμου”, κατέληξε λέγοντας.

Η Μαίρη Τσιράκογλου Ναζλίδου τόνισε τη σημασία του εγχειρήματος, που μπορεί να φέρει ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά κοντά σε κάτι που αγνοούν τελείως, όπως είναι η αγροτική παραγωγή, και στη συνέχεια σε επαφή τους με την Τέχνη.

Οι άνθρωποι που στήριξαν με τις γνώσεις τους  την  προσπάθεια, είπε, ήταν ο συγγραφέας Γιάννης Μοσχόπουλος, που ξέρει καλά τον κάμπο και ο Χάρης Κοντοσφύρης, Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας.

Οι 15 απόφοιτοι των Σχολών Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Φλώρινας και Αλεξανδρούπολης – στην ομάδα των οποίων ανήκε και ο Λάζαρος Τσολαρίδης που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή – μετά από παραμονή τους στην πόλη και ενημέρωση από τον Γιάννη Μοσχόπουλο ήρθαν σε επαφή με όλα τα στάδια της μετατροπής του βαμβακιού σε ίνα,  και με τους ανθρώπους της δουλειάς μεταφέροντας την εμπειρία τους στα έργα τους.

“Στην έκθεση που θα διαρκέσει ενάμιση μήνα, οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα γνωρίσουν το βαμβάκι μέσα από ιστορίες και παιχνίδια, ενώ παράλληλα θα δουλέψουν στον αργαλειό” κατέληξε η Μαίρη Ναζλίδου.

Εκπροσωπώντας τον κλάδο των βαμβακοπαραγωγών ο Ευθύμιος Φωτεινός μίλησε για την αξία του εγχειρήματος που αναδεικνύει τις προσπάθειες χιλιάδων αγροτών, που προμηθεύουν με βαμβάκι την Ευρώπη.

Ο Χάρης Κοντοσφύρης μίλησε για την εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει το Εκκοκκιστήριο, αλλά και για την προσφορά του στους πολίτες της Βέροιας, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια αξιόλογη, που ξεπερνά οπωσδήποτε τις προσδοκίες των διοργανωτών.

“Άλλωστε η μορφή της σύγχρονης Τέχνης δεν επιδιώκει το ωραίο αλλά το να δει μέσα στα γεγονότα ” ολοκλήρωσε.

Οι 30 εικαστικές δημιουργίες των 15 καλλιτεχνών ξετυλίγονται με τη μορφή σελιδογράφησης στους τοίχους του Εκκοκιστηρίου, δένοντας με τους τοίχους, που το υλικό τους παραπέμπει στο παρελθόν.

Έργα γεμάτα φαντασία, άλλα ευρηματικά και πρωτότυπα και άλλα περισσότερο κλασικά – αποδίδοντας και οι δύο μορφές την οπτική των καλλιτεχνών – έγιναν αντικείμενο ενδιαφέροντος και μελέτης από τους επισκέπτες, που ζητούσαν και τις ανάλογες εξηγήσεις από τους δημιουργούς.

Από τα φύλλα του βαμβακιού, που έγιναν στεφάνι, μέχρι ένα τηλεσκόπιο που οδηγούσε στη σκληρή δουλειά των εργατών ή από τη διαδικασία της σποράς μέχρι την παραγωγή ρούχων συμβολικά, ήταν δρόμοι που οι καλλιτέχνες τούς περπάτησαν γόνιμα, δίνοντας ο καθένας το δικό του στίγμα.

Μια έκθεση που πραγματικά αξίζει να δείτε. Που πατάει στο χώμα και μετατρέπεται σε ουρανό, στον ουρανό της Τέχνης.

Η βραδιά έκλεισε με προβολή ντοκιμαντέρ του Άγγελου Ζορμπά για τους δρόμους του βαμβακιού.

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας