Βέροια

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στη Βεργίνα από την ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Βέροιας

—–

Σήμερα στη Βεργίνα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους νεκρούς αγώνα της Εθνικής Αντίστασης αλλά και του ΔΣΕ. Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 80 χρόνια του ΕΑΜ. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Γιάννης Τσαναξίδης εκ μέρους της Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η αντίσταση στην τριπλή φασιστική κατοχή ήταν έργο του ΕΑΜ, του οποίου σήμερα τιμάμε τα 80χρονα από την ίδρυσή του. “Οι Έλληνες, τα χρόνια της κατοχής αγωνίστηκαν με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και αργότερα στο ΔΣΕ και το ΚΚΕ επικεφαλής τους έδωσαν στις μάχες τα καλύτερα παιδιά τους, τα οποία πέρασαν το πάνθεον της ιστορίας”, είπε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Βέροιας Μπάμπης Λαζαρίδης ο οποίος και είπε:

Φίλες και φίλοι – συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων. Συναγωνίστριες και συναγωνιστές, συντρόφισσες και σύντροφοι.

Η οργανωτική επιτροπή που απαρτίζεται από το Δ.Σ. της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Βέροιας και περιχώρων και εκπρόσωποι των θυμάτων της περιοχής, σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκδήλωση και σας ευχαριστούμε που τιμάτε με την παρουσία σας την ένδοξη και πολύτιμη προσφορά τους. Τιμάτε τον αγώνα τους για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική, αντιφασιστική.

Τιμημένοι μας νεκροί ανταποκριθήκατε στο πατριωτικό καθήκον, ακούσατε το κάλεσμα του Αρχικαπετάνιου Άρη Βελουχιώτη  «Στ’ άρματα στ’ άρματα εμπρός στον αγώνα για την χιλιάκριβη λευτεριά».

Κάνατε αυτό που έκανε η πλειοψηφία του λαού μας. Ακούσατε το κάλεσμα του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, όλοι στον αγώνα για τη λευτεριά. Πέσατε ηρωικά στη μάχη, πολεμώντας τους ξένους και ντόπιους φασίστες.

Φίλες και φίλοι, η σημερινή μας εκδήλωση είναι σύμβολο και μήνυμα αισιοδοξίας, ότι η θυσία και προσφορά των νεκρών μας, έχει άξιους συνεχιστές. Ο αγώνας τους φύτρωσε και συνεχίζεται. Τα ιδανικά για τα οποία όχι μόνο αυτοί, αλλά και πολλοί άλλοι που έχυσαν το αίμα τους, δεν δικαιωθήκαν.  Ο αγωνιζόμενος λαός, οι αγωνιστές της ΕΑ δεν μπόρεσαν να γευθούν τους καρπούς αυτού του νικηφόρου αγώνα. Οι εχθροί της ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης, ο εγγλέζικος ιμπεριαλισμός του μεταβαρκιζιανού κράτους, χτύπησαν το απελευθερωτικό κίνημα του λαού μας που είχε οργανώσει το ΕΑΜ με καθοδηγητή και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ. Συνέπεια αυτής της ωμής και απροκάλυπτης επέμβασης των Εγγλέζων, ήταν να καταδιωχτούν οι αγωνιστές να φυλακιστούν, να εξοριστούν, ακόμα και να εξοντωθούν. Οπότε η μόνη διέξοδος ήταν να ξαναπάρουν τα όπλα, για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, την ανεξαρτησία της χώρας, την τιμή και την υπόληψη του λαού μας. Στο δίλημμα υποταγή ή τα όπλα οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης προτίμησαν τα όπλα. Έτσι οδηγηθήκαμε, σε έναν τιτάνιο και άνισο αγώνα στον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο.

Το 1941 ιδρύεται το ΕΑΜ, που κατόρθωσε να συνενώσει σε λίγο χρόνο, όλες τις πατριωτικές δυνάμεις, και να τους οδηγήσει στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα. Το ΕΑΜ απλώθηκε παντού, στα χωριά, στις πόλεις, στους χώρους δουλειάς, στη φοιτητική νεολαία. Η κορύφωσή του αντιστασιακού αγώνα, έγινε το Φλεβάρη 1942 με την ίδρυση του ΕΛΑΣ και με πρωτοκαπετάνιο τον Άρη Βελουχιώτη. Χιλιάδες λαού εντάχθηκαν στην Αντίσταση. Στην αρχή με μορφή αντάρτικου και σύντομα εξελίχθηκε σε τακτικό στρατό, με αποτέλεσμα να αριθμεί 140.000 οπλίτες.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές, το μεγαλούργημα της Εθνικής μας Αντίστασης με τις οργανώσεις του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, και της εθνικής αλληλεγγύης, και το αδάμαστο φρόνημα του ελληνικού λαού, μας έμαθε τι θα πει άρνηση στην υποταγή, στη ξένη υποδούλωση του κατακτητή. Οι αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, είναι εκείνες που πέρα από την ένοπλη πατριωτική δράση, καλλιέργησαν και το πάθος για την λαϊκή δημοκρατία, την κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα των δύο φύλων και τα δικαιώματα της νέας γενιάς. Δημιούργησαν πρωτόγνωρους  για εκείνη την εποχή θεσμούς, και τις ανθρώπινες αξίες που διατηρούν και σήμερα ξεχωριστή επικαιρότητα.

Με την απελευθέρωση της πατρίδας μας τον Οκτώβρη του 1944, σταμάτησε η πολεμική δράση του ΕΛΑΣ. Δυστυχώς η γεύση από την απελευθέρωση της πατρίδας μας δεν κράτησε πολύ από τους κατακτητές. Φοβούμενες και θορυβημένες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις από την αποτελεσματικότητα και τη δύναμη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για τις μετέπειτα εξελίξεις στην Ελλάδα, έσπευσαν οι Άγγλοι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι δωσίλογοι και συνεργάτες τους, σε διώξεις κατά των αγωνιστών της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και των κομμουνιστών και των οικογενειών τους, επιχείρησαν και πέτυχαν τον σκοπό τους. Χιλιάδες ήταν οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης που φυλακίσθηκαν, εξορίστηκαν, δολοφονήθηκαν και εκτελέστηκαν. Οι διωγμοί συνεχιστήκαν με αποτέλεσμα να οργανωθούν οι παλαιοί αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και οι κομμουνιστές, κατά του αστικού κράτους, που μαζί με τους Άγγλους και αργότερα τους Αμερικάνους επέβαλαν την κρατική βία στις πόλεις, στα χωριά στην ύπαιθρο της πατρίδας μας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το 1946 ιδρύθηκε ο ΔΣΕ. Ο αγώνας του ΔΣΕ που δόθηκε ήταν αντιιμπεριαλιστικός και αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Ο τρίχρονος αγώνας του υπήρξε ηρωικός και μεγαλειώδης. Ο ΔΣΕ ήταν λαϊκός στρατός. Στηρίχτηκε στην οργανωτική πολεμική πείρα του ΕΛΑΣίτικου αγώνα. Το Δεκέμβρη του 1944 η ΕΑΜική αντίσταση στην κατοχή και η κρίσιμη αντικειμενικά ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη είχαν αφήσει μεγάλη αγωνιστική κληρονομιά στη λαϊκή συνείδηση, στις μορφές οργάνωσης και πάλης.

Μεγάλη δύναμη του ΔΣΕ αποτέλεσαν οι δεσμοί του με το λαό, ιδιαίτερα στις περιοχές της ελεύθερης Ελλάδας. Οι φτωχές λαϊκές μάζες ήταν εκείνες που τροφοδότησαν τον ΔΣΕ με κάθε είδους βοήθεια, έμψυχο δυναμικό, τροφή και ρουχισμό βοήθησαν στην κατασκευή οχυρωτικών έργων, στην συγκέντρωση πληροφοριών και στην οργάνωση της λαϊκής πολιτοφυλακής. Στον ΔΣΕ και στους λαογέννητους θεσμούς οργάνωσης της κοινωνικοπολιτικής ζωής στους χώρους που επικράτησε βρήκαν τον συμπαραστάτη και τη δύναμη που αντιμετώπιζε πλήθος λαϊκών προβλημάτων όπως την προστασία των παιδιών τους, με τη σωτηρία τους από τους βομβαρδισμούς και τον εξανδραποδισμό και τη μόρφωσή τους και με την ίδρυση σχολείων. Για αυτούς τους λόγους το αστικό κράτος προχώρησε στην αναγκαστική μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων από τα χωριά τους, εκείνους που φαρισαϊκά ονόμασε «ανταρτόπληκτους» προκειμένου να απομονωθεί ο ΔΣΕ από βασικές πηγές της δύναμής του.

Ο αγώνας του ΔΣΕ ανεξάρτητα από την έκβασή του ήταν αγώνας λαϊκός, απελευθερωτικός, αντιιμπεριαλιστικός. Ήταν η συνέχεια της εθνικής αντίστασης, αγώνας για τα ανεκπλήρωτα ιδανικά του ΕΑΜ. Ο αγώνας του μας εμπνέει. Χρέος μας να διαδώσουμε την αλήθεια και τα διδάγματα στις νεότερες γενιές. Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυσή του. Το αστικό πολιτικό σύστημα επιχειρεί να αναμορφωθεί προκειμένου να εμποδίσει τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού, να εκτονώσει την αγανάκτησή του από τον πόλεμο που διεξάγουν η αστική τάξη. Οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης μετά από όλα αυτά που έχουν περάσει εκτελέσεις φυλακές εξορίες και πολλά άλλα, οι οποίοι επέζησαν, συνέχισα ν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να κρατάνε ζωντανή την εθνική αντίσταση γιατί όπως ξέρουμε η εθνική αντίσταση είναι η πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας.

Γι αυτό γίνεται προσπάθεια παραχάραξης της ελληνικής ιστορίας της εθνικής αντίστασης από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Όμως όλοι εμείς δεν θα αφήσουμε ποτέ να γίνει παραχάραξη της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας της εθνικής αντίστασης, της Ελλάδας. Όμως σήμερα από όλους αυτούς τους συναγωνιστές έχουν μείνει πολύ λίγοι στη ζωή. Η εθνική αντίσταση όμως πρέπει να συνεχίσει να ζει στους αιώνες των αιώνων. Για αυτό είναι υποχρέωσή μας και καθήκον εμείς οι συγγενείς και οι φίλοι της ΕΑ να εγγραφούμε νέα μέλη ως απόγονοι και φίλοι, για να συνεχίσουμε τους αγώνες των προγόνων μας, για να κρατηθεί η ΕΑ ζωντανή στους αιώνες των αιώνων.

Εμείς οι αγωνιστές της ΠΑΕΑ-ΔΣΕ και οι απόγονοι σας καλούμε να δώσουμε τη μάχη στο μετερίζι των κοινωνικών αγώνων κατά του πολέμου της φτώχειας και της βαρβαρότητας. Σας καλούμε να συσπειρωθούμε στο λαϊκό μέτωπο αντίστασης για την ανατροπή της βαρβαρότητας, της νέας τάξης πραγμάτων και την κατάχτηση της λαϊκής εξουσίας, που θα δικαιώσει τα οράματα και τους πόθους για τα οποία χύθηκε πολύ αίμα. Τότε μόνο θα δικαιωθεί ολοκληρωτικά ο τίμιος αγώνας των νεκρών μας. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας