Κορωνοϊός Κόσμος

Βέλγιο: Στο 54% οι εμβολιασμένοι στις Βρυξέλλες, παρά τις απαγορεύσεις για τους ανεμβολίαστους

Virus Outbreak Belgium

Η βελγική φλαμανδόφωνη εφημερίδα Het Niewusblad αναφέρει ότι παρά την απόφαση της Περιφέρειας Βρυξελλών για την υποχρέωση χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στους χώρους εστίασης, πολιτισμού και αθλητισμού, ο ρυθμός των εμβολιασμών στην βελγική πρωτεύουσα δεν έχει αυξηθεί.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων στο σύνολο του πληθυσμού στις Βρυξέλλες παραμένει χαμηλά, γύρω στο 54%, την στιγμή που στην Φλάνδρα το ποσοστό ανέρχεται στο 80% και στην Βαλλονία το 69%. Η Περιφέρεια θέλει να ανεβάσει το ποσοστό αυτό στο 65% μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ωστόσο αναμένεται να μην ξεπεράσει το 61% αν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί. Σύμφωνα με τους ειδικούς το πρόβλημα δημιουργείται επειδή στις Βρυξέλλες κατοικούν πολλοί νέοι που δεν έχουν πειστεί να κάνουν το εμβόλιο, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων στις συνοικίες που κατοικούν μετανάστες. Οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας Βρυξελλών εκφράζουν, πάντως, την αισιοδοξία τους ότι από την στιγμή που έγινε σαφής η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κόσμος θα εμβολιαστεί για να συμμετέχει στις κοινωνικές δραστηριότητες, όπως έγινε και στην Γαλλία όπου τα ποσοστά εμβολιασμού ανέβηκαν ύστερα από την υποχρέωση της χρήσης της υγειονομικής κάρτας.

Η Het Laatste Nieuws αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Φλάνδρας δεν αναμένεται να προχωρήσει στην απόφαση για την χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ώστε κάποιος να εισέλθει στους χώρους εστίασης, εκτός από εκείνες τις γειτονιές που συνορεύουν με τις Βρυξέλλες. Η βελγική πρωτεύουσα θα χρησιμοποιεί το covid safe ticket από την 1η Οκτωβρίου και με τον τρόπο αυτό οι αρχές της Φλάνδρας θέλουν να αποφύγουν τον συνωστισμό στους χώρους εστίασης που συνορεύουν με τις Βρυξέλλες.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό συνεχίζει να μειώνεται, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται κατά 5%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το πρωί της Πέμπτης το ινστιτούτο δημόσιας υγείας Sciensano. Τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν ελαφρώς, κατά 5%, κατά τη διάρκεια των επτά ημερών από τις 13 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, φτάνοντας τα 2.057 κατά μέσο όρο την ημέρα.

Συνολικά, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό στο Βέλγιο από τον Μάρτιο του 2020. Μεταξύ 16 και 22 Σεπτεμβρίου, κατά μέσο όρο 56,7 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονταν κάθε μέρα, ποσοστό σε πτώση 3%. Επί του παρόντος, 689 άτομα (+ 1%) εξακολουθούν να νοσηλεύονται ως αποτέλεσμα του κορονοϊού, εκ των οποίων 217 (+ 1%) βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Κατά την ίδια περίοδο, κατά μέσο όρο 6 άνθρωποι πέθαιναν κάθε μέρα από τον Covid-19, μείωση 19%.

Συνολικά, 25.533 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Βέλγιο από την αρχή της πανδημίας. Τέλος, το 86% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό και το 85% έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Ανταπόκριση-Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

ertnews

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας