Βέροια Πολιτισμός

ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας / Στην τελική ευθεία το 2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας – Στόχος η θεσμοθέτησή του

——–

Δημήτρης Πυρινός: “Το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών”

Γιάννης Παρασκευόπουλος: “Κρίνεται απαραίτητη η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της θέσης του σκηνοθέτη”

Με αφορμή το 2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας δόθηκε σήμερα στη Βέροια συνέντευξη τύπου από τον Δημήτρη Πυρινό, Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, την Δώρα Μπαλτατζίδου, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Γιάννη Παρασκευόπουλο.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Δημήτρης Πυρινός είπε: Το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας από την ίδρυσή του έως και σήμερα, έχει αναλάβει καινοτόμες πρωτοβουλίες και έχει πραγματοποιήσει πρωτότυπες δράσεις, που το έχουν καταξιώσει στη συνείδηση των πολιτών.

Ανάμεσα σε αυτά και το Σχολείο Σκηνοθεσίας το οποίο διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Τα μαθήματα, οι ομιλίες, οι παραστάσεις, θα πραγματοποιηθούν σε τοποθεσίες της Βέροιας και της Νάουσας, σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Μίεζας στη Νάουσα, σε κτίρια πολιτισμού, όπως ο Χώρος Τεχνών στη Βέροια, σε περιοχές φυσικού κάλλους, όπως στο φράγμα του Αλιάκμονα και σε γειτονιές και πλατείες πόλεων και χωριών του Ν. Ημαθίας.
Στόχος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας είναι το Σχολείο Σκηνοθεσίας να καθιερωθεί και να θεσμοθετηθεί, ώστε κάθε χρόνο η Ημαθία να γίνεται τόπος συνάντησης και συζήτησης για την θεατρική τέχνη γενικότερα. Συγχρόνως, να συμβάλει στην ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων και φυσικών τοπίων της περιοχής, και κατ’ επέκταση στην αναζωογόνηση του τουρισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

Η Δώρα Μπαλτατζίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νάουσας είπε μεταξύ των άλλων ότι το 2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας αναβαθμίζει και αναδεικνύει την περιοχή και ότι ο Δήμος Νάουσας θα είναι αρωγός σε ό,τι  του ζητηθεί.

Τέλος ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ, Γιάννης Παρασκευόπουλος, σχετικά με το Σχολείο Σκηνοθεσίας τόνισε:

Το Σχολείο Σκηνοθεσίας είναι ένα Εργαστήριο Θεατρικής έρευνας, που εγκαινίασε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας το καλοκαίρι του 2020. Οι νέοι δημιουργοί της τέχνης του θεάτρου έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρακτικά μαθήματα, διαλέξεις, masterclasses. Να συναντηθούν και να μοιραστούν με τους δάσκαλους τους τις καλλιτεχνικές τους αγωνίες και ειδικότερα να ερευνήσουν την πολύ ευαίσθητη θέση του σκηνοθέτη μέσα στο σύμπαν του θεάτρου.

Μετά από μια χρονιά που ο ρόλος του σκηνοθέτη, τα όρια και η θέση του ως οραματιστή της παράστασης πέρασε μια πολύ μεγάλη κρίση, το 2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας οφείλει να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο πάνω σε αυτό το θέμα. Ο σκηνοθέτης δεν μπορεί να είναι απλά ένας ταλαντούχος άνθρωπος με ωραίες ιδέες, ο οποίος εργάζεται με μια ομάδα ανθρώπων, άλλα να έχει μια μέθοδο εργασίας, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί το καλλιτεχνικό του όραμα και το ανθρώπινο δυναμικό του με απόλυτο σεβασμό.

Να υπάρχει ένας κώδικας δεοντολογίας που θα προστατεύει τον ίδιο ως δημιουργό άλλα το αποτέλεσμα της συνεργασίας. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της θέσης του σκηνοθέτη και η διασαφήνιση των ορίων του.

Στόχος του 2ου Σχολείου Σκηνοθεσίας για το καλοκαίρι του 2021 είναι να εργαστούμε σε δυο κεντρικά ζητήματα: στον κώδικα δεοντολογίας και στην πρακτική εφαρμογή της μεθόδου εργασίας. Σε πρακτικό επίπεδο το κοινό υλικό εργασίας των μαθητών θα είναι ο μονόλογος που έγραψε ο Τρέπλιεφ για τη Νίνα στον Γλάρο του Τσέχωφ. Σε αυτόν το έργο του ο Τρέπλιεφ ψάχνει να βρει τις νέες μορφές του θεάτρου.

Οι μαθητές θα εργαστούν πρακτικά ερευνώντας αυτές τις νέες μορφές δίνοντας θεατρική ζωή σε εγκαταλειμμένα ΚΤΗΡΙΑ, ερευνώντας το ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ της λίμνης ως φυσικό σκηνικό του έργου αλλά και τολμώντας να δημιουργήσουν μια τομή στον χρόνο παίζοντας στο ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ της πόλης.

Το 2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας είναι στην ουσία ένα πείραμα για το αν και κατά πόσο το θέατρο μπορεί να υπάρξει στην πιο απλή μορφή του. Αυτή που ο ηθοποιός έχοντας ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ το υλικό του ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ τον θεατή του.

———
Επίσης ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα του 2ου Σχολείου Σκηνοθεσίας, το οποίο έχει ως εξής:
Το Σχολείο Σκηνοθεσίας επιστρέφει για 2η χρονιά, να μας θυμίσει τη δύναμη του θεάτρου, τη σημασία της επανεκκίνησης, την αξία της συνάντησης. Στόχος του 2ου Σχολείου Σκηνοθεσίας είναι να διευρυνθεί, ώστε να λειτουργήσουν δύο κύκλοι, παλαιών(Β’ κύκλος) και νέων (Α’ κύκλος) σπουδαστών και να δημιουργηθούν παραστάσεις, που θα παρουσιαστούν στο  κοινό.  Το 2o Σχολείο Σκηνοθεσίας θα εστιάσει σε δύο κεντρικά ζητήματα: στον κώδικα δεοντολογίας  και στην πρακτική εφαρμογή της μεθόδου εργασίας.

Στον Β’ κύκλο θα διδάξουν οι:

Γιάννης Λεοντάρης

Βέροια 2021:  «H λεκτική δράση ως σκηνικό συμβάν»

Δημήτρης Καραντζάς

Δομή σκηνοθεσίας

Χριστίνα Χατζηβασιλείου

Σμιλεύοντας τον χρόνο και τις προθέσεις: από την πρόβα στην παράσταση

1ο Σχολείο Σκηνοθεσίας (φωτογραφία αρχείου)

Στον Α’ κύκλο θα διδάξουν οι:

Δημήτρης Τάρλοου

Τρεις Αδερφές

Προσωπική μυθολογία και καθημερινός βίος

Γεωργία Μαυραγάννη

Δραματολογική ανάλυση και σκηνοθετική πραγμάτωση του τραγικού μύθου

Παράδειγμα πρώτο: Ευμενίδες του Αισχύλου

Γιώργος Νανούρης

Kάνε θέατρο με ό,τι έχεις

Εργαστήριο Υποκριτικής Α’ Β΄ κύκλος – Κώστας Φιλίππογλου

Ερμηνευτικές προσεγγίσεις και δημιουργίες χαρακτήρων βασισμένες στην παιδαγωγική του Ζακ Λεκόκ και στις τεχνικές της θεατρικής ομάδας Complicite

Masterclasses Α’ Β΄κύκλος

 Βασίλης Μυριανθόπουλος

Αρχιτεκτονική της κίνησης πάνω στην σκηνή

Σάββας Πατσαλίδης

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ (Α)ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ

 Αμαλία Κοντογιάννη

Από τον Γλάρο του Τσέχωφ στον Γλάρο Ιωνάθαν: πώς μια ιδέα γίνεται πρότζεκτ

 Ομάδας «Εν Δυνάμει», κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία – Ελένη Δημοπούλου-  Ελένη Ευθυμίου

Δημιουργία συμπεριληπτικής καλλιτεχνικής ομάδας

Διάρκεια: 29 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Διοργάνωση: Υπουργείο Πολιτισμού  – Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας  σε συνεργασία με το Δήμο Νάουσας την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και την Art Box.

banner-article

Ροη ειδήσεων