Κοινωνία

Σε πύρινο κλοιό η Αττική / εντολή για εκκένωση περιοχών

——-

 112 για να εκκενωθούν Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Πευκόφυτο και οικισμός Ποντίων

Πέρασε την εθνική οδό η φωτιά της Βαρυμπόμπης στο ύψος των Αφιδνών προς τον Άγιο Στέφανο. Η φωτιά έχει περάσει συνολικά πέντε φορές την εθνική οδό και στο ύψος των Αφιδνών καθώς πετάγονται συνεχώς σπίθες σε μεγάλη απόσταση, αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής.

Πλέον το πύρινο μέτωπο βρίσκεται εκτός ελέγχου ανάμεσα σε Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο κι ενώ ο αέρας δυναμώνει.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα το 112 έστειλε δύο sms στους κατοίκους των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι: «Αν βρίσκεστε στο #Πολυδένδρι ή #Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς #Βαρνάβα – #Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος – Καπανδριτίου».

Με δεύτερο sms το 112 ζητά εκκένωση προς Αθήνα για τις περιοχές Πευκόφυτο, Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου.

Εκκενώνεται η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα. «Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη η νύχτα και τεράστιο το πύρινο μέτωπο ενώ δεν επιχειρούν τα εναέρια μέσα», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός ο οποίος έδωσε και την εντολή εκκένωσης .

Εξαιτίας της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στο κόμβο του Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία και αστυνομικοί απομακρύνουν τα αυτοκίνητα από τον παράδρομο, καθώς και στην οδό Ιπποκράτους, από το ύψος του καταστήματος «Λακκαγκίνη» στα Κιούρκα στο ρεύμα προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, γιατί η φωτιά η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτα, εκτός από το μέτωπο που έχει στην εθνική οδό στο ύψος των Αφιδνών κατευθύνεται και προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή, καθώς τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να κάνουν ρήψεις με το που έπεσε το σκοτάδι, και έχουν κάνει ζώνη στην εθνική οδό δίνοντας μάχη να μην φουντώσουν οι πυρκαγιές που περνούν προς τον Άγιο Στέφανο, έχοντας περάσει από Δροσοπηγή και Κρυονέρι, καθώς και να ανακόψουν την πορεία τους προς την ιπποκράτειο Πολιτεία.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά στη βόρεια Αττική.

Από την Πολιτική Προστασία εστάλη μήνυμα από το 112 προς τις παραπάνω περιοχές καλώντας του κατοίκους να απομακρυνθούν προς την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Κρυονέρι, #Κοκκινόβραχος και #Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. #Αθηνών_Λαμίας

‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας@pyrosvestiki @hellenicpolice pic.twitter.com/2XO8k1W8KW
— 112 Greece (@112Greece) August 5, 2021

Ενώ νέο μήνυμα από το 112 κάλεσε τους κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας να εκκενώσουν προς Ωρωπό.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Αν βρίσκεστε στην #Ιπποκράτειο_Πολιτεία εκκενώστε τώρα προς #Ωρωπό

‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας@pyrosvestiki @hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) August 5, 2021

Το πύρινο μέτωπο έχει πάρει πια πολύ μεγάλες διαστάσεις και ήδη οι φλόγες έχουν περάσει από το Κρυονέρι και τη Δροσοπηγή, ενώ από τη βόρεια πλευρά κατευθύνονται προς Κατσιμίδι και Κοκκινόβραχο. Όλοι οι κάτοικοι από τις συγκεκριμένες περιοχές απομακρύνονται με τη συνδρομή της αστυνομίας, ενώ το βάρος της πυρόσβεσης έχει πέσει κυρίως στα ενάερια μέσα καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο για τις επίγειες δυνάμεις να παραμείνουν κοντά στο μέτωπο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Επιχείρησαν συνολικά 10 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν επιχειρεί το ρωσικό Beriev καθώς συμπλήρωσε τις ώρες ασφαλείας και βρίσκεται στο έδαφος για συντήρηση μέχρι αύριο. Επίσης, δεν έχουν φτάσει ακόμη τα δύο σουηδικά αεροσκάφη καθώς έχουν καθηλωθεί στην Πολωνία λόγω κακοκαιρίας.

Παράλληλα, η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους που οδηγούν προς την περιοχή.

Τιτάνιο αγώνα δίνουν οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης που έχει πάρει πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής εστιάζονταν στο να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς, δυστυχώς όμως πέρασε την κορυφογραμμή και πλέον κινδυνεύει άμεσα η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Η πυρκαγιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση δάσους στην παραπάνω περιοχή, ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της πολύ μεγάλης φλόγας δημιουργούνται τοπικά ριπές αέρα που επιταχύνουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Από την άλλη πλευρά, οι φλόγες έχουν μπει στα σπίτια της Δροσοπηγής. Συγκλονιστικό βίντεο από την εκκένωση της Δροσοπηγής:

Τρεις σοβαρές αναζωπυρώσεις έχουν πλέον ενωθεί σε ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο και «καταπίνουν» τη Βαρυμπόμπη.

«Στη Δροσοπηγή που ήμουν πριν λίγο η φωτιά ήταν στα 70-60 μέτρα από τα πρώτα σπίτια. Φύγαμε κακήν κακώς», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλης Κόκκαλης ενώ προσθέτει ότι φωτιά κατευθύνεται προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. «Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί, παντού η αστυνομία έχει βγει έξω και άνθρωποι από τους δήμους και διώχνουν όλο τον κόσμο», επισημαίνει, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πυρκαγιά μαίνεται και κοντεύει να φτάσει στα σπίτια.

Συνεργεία κόβουν τα δέντρα και προσπαθούν να φτιάξουν ζώνες για να προστατέψουν την κατοικημένη περιοχή.

Αστυνομικοί διώχνουν όσους δεν έχουν φύγει ακόμη, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι πλέον πολύ μεγάλη κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Νωρίτερα, ο δήμος Διονύσου έστειλε μήνυμα στους κατοίκους για προληπτική εκκένωση της δημοτικής κοινότητας Κρυονεριου λόγω της πυρκαγιάς. «Παρακαλούνται οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους με τάξη και ψυχραιμία. Απευθύνουμε έκκληση να μην παρεμποδίζεται η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων από άσκοπες μετακινήσεις οχημάτων.»

Αυτήν τη στιγμή στη φωτιά επιχειρούν 340 πυροσβέστες, με 15 πεζοπόρα τμήματα, 100 οχήματα, εννιά ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.

Νέο μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στη Δροσοπηγή να εκκενώσουν τώρα προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας καθώς η πυρκαγιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών- Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Νωρίτερα μήνυμα εστάλη από το 112 για εκκένωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

Νωρίτερα στάλθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους του Κρυονερίου να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες για να μην μπουν καύτρες στα σπίτια τους.

Η δεύτερη αναζωπύρωση είναι μέσα στα πρώην βασιλικά κτήματα και η τρίτη στο ρέμα της Χελιδονούς κοντά στις Αδάμες.

Συναγερμός έχει σημάνει και για το Τατόι, τα βασιλικά κτήματα και τους θησαυρούς που υπάρχουν εκεί, καθώς η φωτιά έχει εισβάλει στο εσωτερικό των πρώην βασιλικών κτημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έφτασε μια ανάσα από τα ειδικά κοντέινερς όπου φυλάσσονται τα περίπου 100.000 πολύτιμα αντικείμενα. Κατασβέστηκε η φωτιά που ξέσπασε πέριξ του βασιλικού κοιμητηρίου.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και κυρίως τα εναέρια μέσα λόγω της αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, η οποία δεν ελέγχεται μέχρι στιγμής.

Παράλληλα από την αστυνομία έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους που οδηγούν προς Βαρυμπόμπη και στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Πρόκειται για το μέτωπο κοντά στα πρώην βασιλικά κτήματα, εξαιτίας του οποίου εκκενώθηκαν η Ιπποκράτειος Πολιτεία και η Δροσοπηγή. Αυτή την ώρα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, επιχειρούν εννέα ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη, καθώς και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το Κρυονερι (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Από την Αστυνομία διακόπηκε η κυκλοφορία προς την Βαρυμπόμπη, στους εξής δρόμους:

• Κόμβο Βαρυμπόμπης- Ερυθραίας

• Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (ταβέρνα Χάνι)

• Τατοΐου από την Λ. Κύμης

• Λεωφόρο Κρυονερίου από την συμβολή μες την Ανοίξεως

• Ιπποκράτους από την συμβολή με την οδό Αριστογείτονος

• Ε.Ο. Μαλακάσας Ωρωπού από την συμβολή με την οδό Καβάφη

• Πάρνηθος από την συμβολή με την οδό Αγίας Τριάδος

• Δροσοπηγής από το ύψος της εθνική οδού Αθηνών- Λαμίας

• Τατοΐου από την οδό Ερυθραίας

• Μουσών από την οδό Ορφέως

• Τατοΐου από το ύψος της νότιας πύλης του αεροδρομίου

• Τατοΐου από το ύψος του Ιερού Ναού Αποστόλου Πέτρου και Παύλου

• Λεωφόρο Κρυονερίου από Λεύκης

• ΕΟ Μαλακάσας -Σκάλας Ωρωπού από την οδό Ανεξαρτησίας

• Ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου- οδό Μακεδονίας

• Ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου, οδό Τυρταίας

• Αγίου Μερκουρίου από την οδό Αγίας Τριάδος

• Ανώνυμη Οδό από την περιοχή Σφενδάλη προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

«Η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη έχει φτάσει στα ανάκτορα στο βασιλικό κτήμα μέσα», δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, ο Θεός να βάλει το χέρι του. Η πυρκαγιά είναι μέσα στα βασιλικά κτήματα, κοντά στα ανάκτορα. Δεν ξέρω αν έχει φτάσει στα κτίρια, αλλά είναι κοντά και όπως με ενημέρωσε η Πυροσβεστική είναι πάρα πολύ κοντά στα κοντέινερ που έφεραν για να αποθηκευτούν μέσα τα αντικείμενα των βασιλικών ανακτόρων», πρόσθεσε.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια κατάσβεσης μέσα στα Βασιλικά Κτήματα, όπου επιχειρούν υδροφόρα οχήματα να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Δυστυχώς, οι φλόγες ‘γλείφουν’ τα κτίρια των Βασιλικών Κτημάτων. Υπάρχουν τρία μέτωπα αυτή τη στιγμή, η φωτιά είναι μεγάλη» είπε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Τα εναέρια μέσα είναι αυτά που μπορούν, τώρα, να κάνουν τη διαφορά. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, μας θυμίζει μέρες του 2007. Τότε προσπαθούσες να σβήσεις τη μια φωτιά και ταυτόχρονα ξεκινούσαν άλλες σε διαφορετικά μέρη. Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία σε εξέλιξη και προσπαθούμε να καταμερίσουμε σωστά τα μέσα. Επισημαίνουμε ξανά πως τα παράθυρα πρέπει να παραμένουν κλειστά για τις ευπαθείς ομάδες», πρόσθεσε ο κ. Πατούλης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Και οι τρεις καίνε κομμάτια του δάσους που είχαν γλιτώσει μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος ανέφεραν ότι ακούστηκαν εκρήξεις, ενώ η αναζωπύρωση κοντά στις Αδάμες προήλθε πιθανότατα από μικρό θύλακα φωτιάς.

banner-article

Ροη ειδήσεων