Απόψεις Κοινωνία

“Η Ελλάδα κάνει απολιγνιτοποίηση μέσω του… λιγνίτη” γράφει ο Στέργιος Μποζίνης

——–

Στέργιος Μποζίνης
 
Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι οι ΑΠΕ δε μπόρεσαν να καλύψουν παρά μικρό ποσοστό των καθημερινών μας αναγκών σε ενέργεια. Η ζήτηση έσπασε ρεκόρ 13 ετών κ πέρασε τις 11.000 MWh.Όπως έγινε και με την περίοδο της Μήδειας το Γενάρη. Είναι ευάλωτες στις καιρικές συνθήκες, όπως ψύχος. αφρικανική σκόνη, νέφωση κ άπνοια με υψηλές θερμοκρασίες.

Ειδικά τη νύχτα το ποσοστό τους πέφτει στο 2 με 5% συμμετοχή! Το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό. Όσες και να προσθέσουμε το αποτέλεσμα δεν αλλάζει ιδιαίτερα. Έτσι… βρέθηκε πάλι ο λιγνίτης, το Εθνικό μας καύσιμο να καλύψει το ενεργειακό κενό, για την αποφυγή του μπλακ άουτ.

Σε πείσμα των… οικολογιζόντων, που λένε ότι έπρεπε να χουν κλείσει τα εργοστάσια από χθες(!), αλλά σήμερα έχουν εξαφανισθεί. Τα γεγονότα τους διαψεύδουν συνέχεια και τη θέση του εξοβελισμένου λιγνίτη έχει αναλάβει το ορυκτό εισαγόμενο καύσιμο Φυσικό αέριο. Καμία χώρα στον πλανήτη δεν το έχει κάνει. Μόνο η δική μας. Να ροκανίζει τα πόδια της.

Η Επιστημονική Επιτροπή Μεταλλειολόγων του ΤΕΕ σε ομόφωνο ψήφισμα που κατέθεσε στις 17/07/21 στην Κ. Αντιπροσωπεία, προτείνει τη συνέχιση λειτουργίας των πιο σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων σε ποσοστό 10-12% στο ενεργειακό μείγμα, για τη διασφάλιση της επάρκειας αλλά και ως στρατηγική Εφεδρεία, λόγω της πλήρους μας εξάρτησης από το εισαγόμενο ( και εκ Τουρκίας διερχόμενο) Φυσικό αέριο.

*Μέλος της Κ.Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. (Με τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ).

banner-article

Ροη ειδήσεων