Απόψεις Κορωνοϊός

«Επιστροφή» στις ΜΕΘ. Γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

———-

Δημήτρης Μηλάκας

Μέσα σε τρεις βδομάδες, απ’ τη στιγμή δηλαδή που η χώρα «άνοιξε» για την τουριστική περίοδο, καταγράφεται αύξηση κατά 53% στον αριθμό των νοσηλευομένων σε απλές κλινικές covid.

Η επιστροφή της πανδημίας ή, ακριβέστερα, η εμφάνιση του τέταρτου κύματος αποτυπώνεται παραστατικά σε ένα ακόμη στατιστικό: Έναν περίπου μήνα πριν, στις 22 Ιουνίου, ο αριθμός νοσηλευομένων με Covid-19 στα νοσοκομεία κατέβαινε από τους 1.000 περιγράφοντας την αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ακριβώς έναν μήνα μετά, στο μέσο της τουριστικής περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ΕΣΥ καλείται και πάλι να διαχειριστεί την πίεση που θα ασκήσουν νοσηλείες που θα ξεπεράσουν σύντομα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, τις 1.000

Η πρόβλεψη για ραγδαία αύξηση των νοσηλειών ασθενών με Covid-19 στοιχειοθετείται από το γεγονός ότι στο τέλος Ιουνίου οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν ξεπερνούσαν τις 40. Στις 20 Ιουλίου, δηλαδή έναν μήνα αργότερα, οι ημερήσιες εισαγωγές ξεπέρασαν τις 160.

Αν σ’ αυτά τα στοιχεία συνυπολογιστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά και οι δυνατότητες «αστραπιαίας» μετάδοσης που σύμφωνα με τους ειδικούς έχει το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα της Covid-19 που κυριαρχεί, τότε η πρόγνωση για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας το αμέσως προσεχές διάστημα είναι εξαιρετικά δυσμενής.

Η δυσμενής εξέλιξη ήταν αναμενόμενη καθώς:
• Το εμβολιαστικό πρόγραμμα συναντά δυσκολίες (απροθυμία) στην εξέλιξή του.
• Η επιλογή του ανοίγματος της τουριστικής αγοράς και των δραστηριοτήτων συνοδεύτηκε από μια γενικότερη χαλάρωση των μέτρων προστασίας.
• Η μετάλλαξη Δέλτα είναι άκρως μεταδοτική και εξαπλώνεται μεταξύ των νεαρών ηλικιακών ομάδων με έντονη κοινωνική δραστηριότητα.

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο που ανέλαβε όταν επέλεξε να «ανοίξει» τη χώρα παρά το γεγονός ότι η εμβολιαστική της θωράκιση δεν είχε ολοκληρωθεί. Ώς έναν βαθμό αυτή η επιλογή μπορεί να χαρακτηριστεί αναγκαστική, καθώς οι καλοκαιρινοί (τουριστικοί) μήνες συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας.

Για την ώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ο λογαριασμός και να μετρηθούν (οικονομικά) κέρδη και (επιδημιολογικές) ζημιές. Το βέβαιο ωστόσο είναι πως η έγκαιρη ενίσχυση του ΕΣΥ για την αναμενόμενη νέα μάχη, σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος, αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση…

 topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας