Βέροια Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Βέροια – Αρχαιολογικό Μουσείο: Εγκαινιάστηκε “Ο τοίχος της μνήμης” με παρούσα την Υπουργό Πολιτισμού

————

Εγκαίνια χθες 16 Ιουλίου για τον “τοίχο της μνήμης”. Ήδη από τα Χριστούγεννα “ο τοίχος ” κοσμεί την αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βέροιας, δίνοντας μια άλλη αίσθηση στο χώρο και αναδεικνύοντας ευρήματα που ήταν υποβαθμισμένα για πολλά χρόνια.

Στα σημερινά εγκαίνια της ημιυπαίθριας έκθεσης “Ο τοίχος της μνήμης” παρούσα και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μαζί με εκπροσώπους της Βουλής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας: “Συνολικά 190 επιτύμβιες στήλες, επιτύμβιοι και τιμητικοί βωμοί και μαρμάρινες σαρκοφάγοι που χρονολογούνται από τον 4 ο αι. π.Χ. έως τον 4 ο αι. μ.Χ. καθαρίστηκαν, συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν αισθητικά και για πρώτη φορά παρουσιάζουν συστηματικά στο ευρύ κοινό την προσωπογραφία, τους θεσμούς και τα ιδεώδη της αρχαίας Βέροιας, της πόλης που χάρισε την τελευταία βασιλική δυναστεία του μακεδονικού κράτους, τους Αντιγονίδες, και ως Μητρόπολις και έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων» έγινε ο θεματοφύλακας της μνήμης του Μεγαλέξανδρου και του ένδοξου παρελθόντος της Μακεδονίας.”

Η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη μίλησε για το πώς ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας του “Τοίχου”, καθώς τα ευρήματα του αύλειου χώρου ήταν πολλά και σημαντικά και προπαντός υποβαθμισμένα και ευάλωτα.

“Η προηγούμενη λάμψη της Βέροιας καθρεφτίζεται εδώ” είπε, επισημαίνοντας πως αυτήν τη λάμψη όχι απλά θα μπορούν να τη θαυμάζουν οι διαβάτες της πόλης περνώντας από τον “τοίχο”, αλλά θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς εισιτήριο και μέσα στην αυλή, για να μελετήσουν τα επιγράμματα κι από εκεί να ενώσουν την αίσθηση παρελθόντος και παρόντος κοιτάζοντας τον κάμπο της Βέροιας.

Ελπίζοντας πως ο “Τοίχος” θα λειτουργήσει θετικά ιδιαίτερα στην παιδεία των νέων, που θα μπορούν να νιώσουν έστω και αμυδρά τη συνέχεια, ευχαρίστησε έναν – έναν τους συνεργάτες της, που λειτουργώντας συλλογικά οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα.

Ο Δήμαρχος της Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης επισήμανε τη σημασία που έχει το έργο της ΕΦΑ για τους πολίτες της Βέροιας, που θα έχουν τώρα την ευκαιρία να επισκεφθούν τον αύλειο χώρο του Μουσείου και τα εκθέματα, προσεγγίζοντας έτσι την ιστορία των προγόνων τους, που περπάτησαν τόσους αιώνες πριν στα ίδια χώματα.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, αφού τόνισε πως οι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε αναθεώρησαν πολλά χρονοδιαγράμματα του Υπουργείου,  χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη έκθεση ως σημείο αναφοράς της συλλογικής μνήμης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της, καθώς έρχεται σε καθημερινή επαφή με τους διαβάτες της πόλης.

Τέλος, πρόσθεσε πως η πρόθεση αρωγής από τη μεριά του Υπουργείου, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, είναι δεδομένη.

Παρόντες οι: Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, οι Βουλευτές ΝΔ Αναστάσιος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, οι Αντιδήμαρχοι Βέροιας Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, Βασίλης Λυκοστράτης και Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, η Αντιδήμαρχος Νάουσας Δώρα Μπαλτατζίδου, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Δημήτρης Πυρινός, εργαζόμενοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και αρκετοί φίλοι του μουσείου.

Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε πρωτότυπη ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας μέσα από ένα εντυπωσιακό δρώμενο.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

Για το θεατρικό δρώμενο του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας