Βέροια Ειδήσεις με Διάρκεια Πολιτισμός

ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας: “2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας στη Σχολή του Αριστοτέλη – 2500 χρόνια μετά”/ Πρόσκληση συμμετοχής

——

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΝΕΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ & ΗΘΟΠΟΙΩΝ

“2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας

στη Σχολή του Αριστοτέλη  – 2500 χρόνια μετά”

«Το κάλλος παντός επιστολίου συστατικώτερον» Αριστοτέλης

Το Σχολείο Σκηνοθεσίας είναι ένα Εργαστήριο Θεατρικής έρευνας, που εγκαινίασε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας το καλοκαίρι του 2020 με υπεύθυνο τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, σκηνοθέτη Γιάννη Παρασκευόπουλο.

Για μια εβδομάδα νέοι δημιουργοί της τέχνης του θεάτρου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρακτικά μαθήματα, διαλέξεις και masterclasses και να μοιραστούν με τους δάσκαλους τους τις καλλιτεχνικές τους αγωνίες για το μέλλον του θεάτρου και ειδικότερα να ερευνήσουν την πολύ ευαίσθητη θέση του σκηνοθέτη μέσα σε αυτό.

Τα μαθήματα του 1ου Σχολείου Σκηνοθεσίας πραγματοποιήθηκαν από τους σκηνοθέτες Γιάννη Λεοντάρη, Δημήτρη Καραντζά και Ιώ Βουλγαρική και τα masterclasses από την καθηγήτρια υποκριτικής του Α.Π.Θ. και ηθοποιό Έφη Σταμούλη, τη Λέκτορα Θεατρολογίας και σκηνοθέτη Γλυκερία Καλαϊτζή, τον σκηνοθέτη Γιάννη Παρασκευόπουλο, τον δάσκαλο φωτογραφίας θεάτρου Τάσο Θώμογλου και τη σκηνοθέτη Ελένη Ευθύμιου με την Ομάδα Εν Δυνάμει.

Όλα τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στον εμβληματικό χώρο του Νυμφαίου της Μίεζας και του Αρχαίου Θεάτρου – Γυμνασίου, στον ίδιο ακριβώς χώρο που ο Αριστοτέλης, πριν από αιώνες δίδαξε και μας άφησε ως κληρονομιά τον ορισμό του Αρχαίου Δράματος.

2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας

Μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά, που ο ρόλος του σκηνοθέτη, τα όρια και η θέση του ως οραματιστή της παράστασης πέρασε πολύ μεγάλη κρίση, η ανάγκη συνέχισης του Σχολείου Σκηνοθεσίας και η θεσμοθέτησή του μοιάζουν απαραίτητες. Ο σκηνοθέτης δεν μπορεί πλέον να είναι απλά, ένας ταλαντούχος άνθρωπος με ωραίες ιδέες, ο οποίος εργάζεται με μια ομάδα ηθοποιών και τους φτάνει σε ένα αποτέλεσμα.

Εκεί που καταλήξαμε, καθηγητές και μαθητές μετά τη λήξη του 1ου Σχολειού Σκηνοθεσίας το καλοκαίρι του 2020, είναι πως ο σκηνοθέτης οφείλει, πέρα από τις ωραίες ιδέες, να έχει και μια μέθοδο εργασίας, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό του με απόλυτο σεβασμό. Να υπάρχει ένας κώδικας δεοντολογίας, που θα προστατεύει πρώτα από όλα τον ίδιο ως δημιουργό άλλα και το ίδιο το αποτέλεσμα της συνεργασίας. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της θέσης του σκηνοθέτη και η διασαφήνιση των ορίων του.

Στόχος του 2ου Σχολείου Σκηνοθεσίας για το καλοκαίρι του 2021 είναι να διευρυνθεί ώστε να λειτουργήσουν δύο κύκλοι με έμφαση σε δύο κεντρικά ζητήματα: στον κώδικα δεοντολογίας  και στην πρακτική εφαρμογή της μεθόδου εργασίας.

Οι μαθητές του πρώτου κύκλου (οι νέοι μαθητές) θα διδαχτούν τις βασικές αρχές και τη μέθοδο εργασίας των δασκάλων τους, βιωματικά εργαστήρια υποκριτικής, θα πάρουν μέρος στα masterclasses και θα παρακολουθήσουν προβολές παραστάσεων από κοινού με τους μαθητές του δευτέρου κύκλου. Επίσης θα συνεργαστούν με τους μαθητές του δεύτερου κύκλου ώστε να συμμετέχουν ως ηθοποιοί στις παραστάσεις που θα σκηνοθετήσουν.

Οι μαθητές του δευτέρου κύκλου (οι μαθητές του 1ου Σχολείου Σκηνοθεσίας) θα συνεχίσουν τη δουλειά τους σε πρακτική βάση με τους δάσκαλους – σκηνοθέτες, που τους δίδαξαν στο 1ο Σχολείο Σκηνοθεσίας. Στόχος τους θα είναι η δημιουργία παραστάσεων σύντομης διαρκείας, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, θα παρουσιαστούν στις γειτονιές της Βέροιας, της Νάουσας, σε αρχαιολογικούς χώρους, στο φράγμα του Αλιάκμονα αλλά και σε περιοχές εκτός του αστικού κέντρου. Πρόθεση μας είναι όχι μόνο η έρευνα των νέων μορφών της τέχνης του θεάτρου αλλά και επικοινωνία τους με το κοινό.

Μέλημα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας είναι το Σχολείο Σκηνοθεσίας να θεσμοθετηθεί, ώστε κάθε καλοκαίρι η Ημαθία να γίνεται τόπος συνάντησης, εξερεύνησης και ζύμωσης της εξέλιξης της θεατρικής τέχνης.

Η χρονική διάρκεια του 2ου Σχολείου Σκηνοθεσίας προγραμματίζεται από 29 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Οι συμμετέχοντες θα είναι συνολικά  50 νέοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί από την Ελλάδα και την Κύπρο, στους οποίους θα παρέχετε δωρεάν εκπαίδευση, διαμονή και μετακίνηση στους χώρους διεξαγωγής των μαθημάτων.

Διοργάνωση: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας

Υπουργείο Πολιτισμού – Δήμος Νάουσας – Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Διάρκεια: 29 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Διδάσκουν: Γιάννης Λεοντάρης, Δημήτρης Καραντζάς, Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Δημήτρης Τάρλοου, Γεωργία Μαυραγάννη, Γιώργος Νανούρης.

Masterclasses: Βασίλης Μυριανθόπουλος, Σάββας Πατσαλίδης, Αμαλία Κοντογιάννη, Ομάδας «Εν Δυνάμει», κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία – Ελένη Δημοπούλου και Ελένη Ευθυμίου, Γιάννης Παρασκευόπουλος.

Εργαστήριο Υποκριτικής: Κώστας Φιλίππογλου

Χώρος μαθημάτων:

– Νυμφαίο της Μίεζας και Αρχαίο Θέατρο – Γυμνάσιο (https://bit.ly/34CUKKl)
– Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας (https://bit.ly/2SJwGD9)

– Φράγμα Αλιάκμονα (https://bit.ly/35vCO4Q,)

– Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας (https://bit.ly/3yWcqyO )

– Αποθήκες ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας στο Σιδηροδρομικό Σταθμό (https://bit.ly/3gvTCiA,)

Δηλώσεις συμμετοχής

Το Σχολείο Σκηνοθεσίας απευθύνεται:

-σε νέους σκηνοθέτες, που έχουν στο βιογραφικό τους τουλάχιστον μία επαγγελματική σκηνοθεσία

-σε  αποφοίτους δραματικών σχολών

– σε τελειόφοιτους θεατρολογικών πανεπιστημιακών τμημάτων πρακτικής κατεύθυνσης και σκηνοθετών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριλάβουν στην αίτησή τους βίντεο από εργασία σκηνοθεσίας (στο πλαίσιο μαθήματος ή πτυχιακή)

Διαμονή: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας (https://bit.ly/3yWcqyO )

Δήλωση συμμετοχής

Oι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι απόφοιτοι δραματικών σχολών και/ή θεατρολογικών πανεπιστημιακών τμημάτων πρακτικής κατεύθυνσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού, και ως την Παρασκευή 23.7.2021 θα πρέπει να αποστείλουν αίτηση η οποία θα περιλαμβάνει ένα βιογραφικό σημείωμα, με ενσωματωμένη μια φωτογραφία τους, ηλεκτρονικά βίντεο δουλειάς (δεν απαιτείται για τους επαγγελματίες σκηνοθέτες) στη διεύθυνση: dipethever@yahoo.gr

Η επιλογή θα γίνει βάσει των βιογραφικών με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα είκοσι (20) άτομα.

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν τη μετακίνησή τους στην αρχή και στο τέλος των μαθημάτων από και προς Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας καθώς και τη διατροφή τους.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας