Εργασία Τοπικά

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Το εργασιακό νομοσχέδιο προσαρμόζει την εργασιακή πραγματικότητα στο καλύτερο αύριο

————–

Από το Πολιτικό Γραφείο του Βουλευτή Ημαθίας της ΝΔ πήραμε το Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:

Στη Βουλή επί του εργασιακού νομοσχεδίου τοποθετήθηκε ο Τάσος Μπαρτζώκας, ξεκινώντας την ομιλία του κάνοντας ένα σύντομο σχολιασμό για την τάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, λέγοντας ότι «έχει ταυτίσει τον αξιακό της ορίζοντα με τα fake news».

Ο βουλευτής επιχειρηματολόγησε επί συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου, προκειμένου να αναλύσει τις ωφέλειες για τον εργαζόμενο, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, χωρίς τη «σκόνη που προκαλεί η ψευδολογία της αντιπολίτευσης».

Συγκεκριμένα εστίασε

  • Στη διευθέτηση εργασίας, τονίζοντας ότι ο υφιστάμενος θεσμός, επί της ουσίας αφορά μια εκ των προτέρων και όχι αιφνιδιαστική, συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, που γίνεται μόνο για μια φορά το χρόνο. Αφορά σε πλεονασματική εργασία σε περίοδο αυξημένων αναγκών, ενώ το εν λόγω πλεόνασμα επιστρέφεται στον εργαζόμενο, με επιπλέον άδεια ή με μειωμένη εργασία κατά την περίοδο που υφίστανται μικρότερες ανάγκες εργασίας. Ο Βουλευτής ξεκαθάρισε ότι υπερεργασία εκτός συμφωνίας διευθέτησης, αφορά υπερωριακή εργασία και αποζημιώνεται σύμφωνα με την προβλεπόμενη προσαύξηση.

  • Στις αυξημένες δικλείδες ασφαλείας σχετικά με τις απολύσεις, καθώς στο νομοσχέδιο προστίθεται, μεταξύ άλλων, ως αιτία ακυρότητας της απόλυσης, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων του εργαζόμενου. Όπως επισήμανε, η εκδικητικότητα της απόλυσης καθιστά εξαρχής την απόλυση και, μάλιστα, εφεξής ο εργοδότης φέρει πλέον το βάρος να αποδείξει ότι η απόλυση δεν είναι καταχρηστική

  • Στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία συνιστά το θεσμικό εργαλείο προστασίας του εργαζόμενου και κατοχύρωσης των δεδουλευμένων του. Οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να δηλώνουν τις ώρες εργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ, σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που θα βάλει φραγή στη μάστιγα των απλήρωτων ωρών εργασίας και υπερωριών.

  • Στην ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή, σώμα απρόσβλητο από παρεμβάσεις που αποσκοπούν στο να θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα.

  • Στη θεσμοθέτηση ξεκάθαρου εργατικού πλαισίου για τα delivery, το οποίο πλέον διαχωρίζει τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας από την παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών, καθώς και στην κατοχύρωση κανόνων αυξημένης ασφάλειας και υγιεινής.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τάσος Μπαρτζώκας «Δε μπορούμε να βλέπουμε το αύριο με χθεσινό βλέμμα, με χθεσινά εργαλεία. Οφείλουμε να κάνουμε τη θεσμική προσαρμογή για να προλάβουμε το καλύτερο μέλλον».

Ολόκληρη η ομιλία του Τάσου Μπαρτζώκα: https://youtu.be/Vg-11_JyYWQ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας