Παιδεία Τοπικά

ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: 25.000 μαθητές και οι οικογένειές τους προσφορά στα ιδιωτικά συμφέροντα

——-

Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εδώ και περίπου δύο χρόνια, με τη τυφλή στήριξη των 158 προθύμων της βουλής, νομοθετεί απολύτως ταξικά προς όφελος των εχόντων, των πλουσίων και των ημετέρων.

Δεν είναι όμως μόνο το περιεχόμενο των νομοσχεδίων αλλά και ο αντιδημοκρατικός τρόπος ψήφισης τους χωρίς καμιά διαβούλευση με τη κοινωνία και τους φορείς της. Το κράτος είναι για αυτούς φέουδο και οι πολίτες υποτελείς τους.

Σε αυτά τα πλαίσια θεωρούν τη Δημόσια Παιδεία ως ένα περιττό οικονομικό βάρος για τον προϋπολογισμό του κράτους και ένα εμπόδιο στη προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν φίλους και συμφέροντα στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Έτσι για πρώτη φορά άλλαξαν τους όρους εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση εν μέσω σχολικού έτους και δη σε χρονιά πανδημίας, με ελάχιστες πραγματικές ώρες διδασκαλίας στις σχολικές αίθουσες.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι το ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στα 4 εξεταζόμενα μαθήματα του κάθε πεδίου. Κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θέτει μια «δική» του βάση. Το υπουργείο Παιδείας καθορίζει το εύρος για το ποσοστό του μέσου όρου, μέσα στο οποίο θα μπορεί να κινηθεί η επιλογή του κάθε τμήματος (πχ: 80% έως 120%).

Νομοθετώντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Δημόσια Πανεπιστήμια εξοβελίζει 25.000 μαθητές από το δικαίωμα εισαγωγής σε αυτά και οδηγεί σε μαρασμό τα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας.

Οι μαθητές αυτοί έχουν ως υποθετική διέξοδο τα ιδιωτικά κολέγια, εκεί που καμία Βάση Εισαγωγής δεν απαιτείται, μόνο η δυνατότητα της οικονομικής επιφάνειας, για να αναγνωρίσουν στη συνέχεια τα πτυχία που παίρνουν ως ισότιμα με τα πτυχία των Δημοσίων Πανεπιστημίων.

Εντελώς ανάλγητη εμφανίζεται η κυβέρνηση και για τους υποψηφίους των Εσπερινών Λυκείων, καθιερώνοντας κοινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής με τους μαθητές των Ημερήσιων Λυκείων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες με τις οποίες καλούνται να δώσουν τον αγώνα για τη συνέχεια των σπουδών τους, για ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι το νομοθέτημα έγινε για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτών και όχι για τη ποιότητα της εκπαίδευσης, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Είναι βέβαιο ότι το κίνημα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών τους με την συμπαράσταση όλων των εργαζομένων θα αγωνιστεί να ανατρέψει την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση προς όφελος της κοινωνίας και της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

ΤΜΗΜΑ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ΗΜΑΘΙΑΣ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας