Απόψεις Κοινωνία

Σε ρυθμούς μνημονιακών εποχών η έκθεση του ΔΝΤ / Ζητά εκ νέου μειώσεις συντάξεων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

——–

Αντριάνα Βασιλά

Στις μνημονιακές αποχές μας γυρίζει ,το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σε νέα έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ζητά εκ νέου μειώσεις συντάξεων, ενώ εμμέσως πλην σαφώς θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων κάνοντας αναφορά στην … εκτόξευση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Θυμίζουμε ότι την περίοδο της εποπτείας τους “ κουρεύτηκαν» 90 δισ. ευρώ από κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα, ενώ από την μνημονιακή περίοδο και μετά οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο γίνονται πλέον με το «σταγονόμετρο».

Διευκρινίζει ωστόσο πως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αγγίζει πλέον τα προ κρίσης επίπεδα, που σημαίνει πως η παρούσα κυβέρνηση προχώρησε σε αθρόες προσλήψεις μετακλητών και μη στον δημόσιο τομέα, αλλά και στις ΔΕΚΟ.

Την γνωστή αυτή συνταγή την είχε εφαρμόσει και παλαιότερα στην χώρα μας και είχε κριθεί ακόμη και από το ίδιο το Ταμείο ως αποτυχημένη !!!

Έχει υιοθετηθεί σειρά μεταρρυθμίσεων

Σήμερα πάντως το ΔΝΤ επισημαίνει, πως τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να συνεχιστούν και το επόμενο έτος για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και τονίζει πως έχουν υιοθετηθεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη της χώρας.

Γι’ αυτό τον λόγο υπογραμμίζει πως κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση οι μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και τη μείωση της προκαταβολής φόρου.
Στην έκθεσή του το Ταμείο χαρακτηρίζει βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε μεσοπρόθεσμη βάση, εκτιμώντας ότι θα αποκλιμακωθεί από το τέλος του 2021.

Ωστόσο, εκφράζει έντονους προβληματισμούς στην περίπτωση αύξησης των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια, σχετικά με το αν θα μπορέσει να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτογενή πλεονάσματα και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το Ταμείο, τέλος, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό ανάπτυξης 3,3% και 5,4% για το 2022, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης, αλλά και της Κομισιόν.

 topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας