Αγροτικά Νάουσα

Α. Σ. Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας”: Η αντιχαλαζική προστασία του ΕΛΓΑ ανίκανη να προστατεύσει τις καλλιέργειες

———-

Η σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης στην περιοχή του Δήμου Νάουσας, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες με (ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αχλάδια, μήλα ακτινίδια, κηπευτικά κά)

Το πολυδιαφημισμένο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ για άλλη μια φορά στάθηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα το φαινόμενο, φέρνοντας σε απόγνωση τους αγρότες παραγωγούς, που έχουν ήδη χάσει μεγάλο μέρος της αναμενόμενης παραγωγής τους από τους συνεχόμενους παγετούς του Μάρτη και του Απρίλη που σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι.

Όμως η απόγνωσή μας μεγαλώνει καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι εκτιμήσεις γίνονται με ρυθμούς χελώνας λόγω υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση μετά από ένα χρόνο, και αυτές πετσοκομμένες εξαιτίας του κανονισμού του ΕΛΓΑ που διατηρεί μια σειρά “κόφτες” (όπως το άρθρο 7 και 9 του κανονισμού),, που καμιά κυβέρνηση διαχρονικά δεν έχει αλλάξει ενδιαφέρον υπουργών, βουλευτών περιφερειαρχών και άλλων παραγόντων μετά από κάθε φυσική καταστροφή αποδεικνύεται κάλπικο.

Οι δηλώσεις τους για εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ δεν αφορούν την αλλαγή του κανονισμού ώστε να ασφαλίζει από όλες τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς, αλλά το “μπάσιμο” από την πόρτα της ιδιωτικής ασφάλισης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, συνεχίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει από το παράθυρο.

Δυσκολευόμαστε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Την ίδια αγωνία με εμάς έχουν και οι εργαζόμενοι της περιοχής που το εισόδημά τους εξαρτάται από την αγροτική παραγωγή, και που εκφράστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού κέντρου στην Νάουσα.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας<<Μαρίνος Αντύπας>>πραγματοποιεί περιοδείες σε χωριά του Δήμου για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα υλοποιώντας την απόφαση της σύσκεψης για αγωνιστικές κινητοποιήσεις το 2ο δεκαήμερο του Ιούνη

Παράλληλα καλεί τους αγρότες να ενώσουν την φωνή τους με τους εργαζόμενους παίρνοντας μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση που καλούν τα εργατικά σωματεία την Πέμπτη  3 Ιούνη 10:30  στην πλατεία Καρατάσου στην Νάουσα

banner-article

Ροη ειδήσεων