Γενικά

Γάζα: Τον πύργο που στεγάζει ΜΜΕ κατέστρεψε το Ισραήλ / Εκατοντάδες οι νεκροί από τις σφοδρές επιθέσεις

Ισοπέδωση πολυώροφου κτιρίου στη Γάζα που στεγάζει αρκετά διεθνή ΜΜΕ
AP Photo/Hatem Moussa

Με σφοδρότητα επιτίθεται ο Ισραηλινός στρατός. Στο στόχαστρο και γραφεία που στεγάζουν ΜΜΕ. Πολύνεκρες επιθέσεις στη Γάζα. Εκατοντάδες νεκροί από τις πολυήμερες συγκρούσεις.

  • Ισραηλινοί πύραυλοι κατέστρεψαν τον πύργο Al Jalaa στη Γάζα. Το κτίριο στεγάζει αρκετά διεθνή ΜΜΕ, όπως το Associated Press και Al Jazeera.

  • Η Χαμάς έπληξε κατοικημένη περιοχή σε προάστιο του Τελ Αβίβ προκαλώντας το χαμό μιας ανθρώπινης ζωής.

  • Καταιγιστική η αεροπορία του Ισραήλ ξεκλήρισε μία δεκαμελής οικογένεια στη Γάζα.

  • Τραγικός ο απολογισμός μετά από έξι ημέρες σφοδρών συγκρούσεων.


Με δέος παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τη σφοδρότητα των επιθέσεων που εξαπολύει το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Αποκορύφωμα όλων η ισοπέδωση πολυώροφου κτιρίου που στεγάζει αρκετά διεθνή ΜΜΕ, όπως το Associated Press και Al Jazeera.

Ο πύργος Al Jalaa στη Γάζα βρέθηκε στο στόχαστρο των ισραηλινών πυραύλων προκαλώντας ανεπανόρθωτο πλήγμα στην ενημέρωση.

Ο ισραηλινός στρατός προτού εξαπολύσει την επίθεσή του στο κτίριο είχε προειδοποιήσει τους ενοίκους ζητώντας να το εκκενώσουν μέσα σε μια ώρα. Πριν το τελικό χτύπημα εκτόξευσε προειδοποιητικό πύραυλο στην ταράτσα του πύργου, χωρίς να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Ακολούθησε η ισοπεδωτική επίθεση από αέρος με τις εικόνες στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα.

«Θα το πούμε ξανά: Όταν η Χαμάς εγκαθιστά στρατιωτικά στοιχεία στο εσωτερικό ενός τέτοιου κτιρίου, αποτελεί έναν νόμιμο στρατιωτικό στόχο. Πρόκειται ξεκάθαρα για διεθνές δίκαιο. Όλα τα πολυώροφα κτίρια, που χτυπήθηκαν χρησιμοποιούντο για στρατιωτικούς σκοπούς, το καθένα εξ αυτών», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός (IDF).

Σοκ στον κόσμο της δημοσιογραφίας

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του AP, Gary Pruitt, εμφανίστηκε«σοκαρισμένος» και «τρομοκρατημένος» για την επίθεση του ισραηλινού στρατού.

«Από καιρό γνώριζαν την τοποθεσία του γραφείου μας και ήξεραν ότι οι δημοσιογράφοι ήταν εκεί. Λάβαμε μια προειδοποίηση ότι το κτίριο θα χτυπηθεί. Ζητήσαμε πληροφορίες από την ισραηλινή κυβέρνηση και συνεργαστήκαμε με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για να προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες» ανέφερε ο Pruitt εξαιρετικά ενοχλημένος από την τροπή που πήραν τα πράγματα.

AP Photo

«Αποφύγαμε να θρηνήσουμε θύματα. Δεκάδες δημοσιογράφοι AP και εργαζόμενοι βρισκόταν μέσα στο κτίριο και ευτυχώς καταφέραμε να τους εκκενώσουμε εγκαίρως» ανέφερε στη δήλωσή του καταλήγοντας πως από σήμερα «ο κόσμος θα ξέρει λιγότερα για το τι συμβαίνει στη Γάζα».

Το Al Jazeera έδωσε στη δημοσιότητα ένα τηλεφώνημα μεταξύ του ιδιοκτήτη του κτιρίου και ενός Ισραηλινού αξιωματούχου, Στην επικοινωνία των δύο ανδρών ακούγεται από τον πρώτο το αίτημα να δοθεί περισσότερος χρόνος για να μεταφερθεί μέρος του εξοπλισμού των γραφείο αλλά το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό.

► Ο Τζέρεμι Ντίαρ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, είπε στο Αλ Τζαζίρα ότι είναι «σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος» από την επίθεση εκφράζοντας παράλληλα την οργή καθώς για άλλη μια φορά υπάρχει μια προσπάθεια να φιμωθεί ο Τύπος.

«Αυτή είναι η τρίτη επίθεση σε έναν πύργο που φιλοξενεί διάφορα μέσα ενημέρωσης,» ανέφερε και πρόσθεσε πως έχουν καταγραφεί 30 περιστατικά ξυλοδαρμού ή κράτησης δημοσιογράφων.

«Είναι απολύτως σαφές ότι αυτό δεν είναι ατύχημα, είναι συστηματική στόχευση των μέσων ενημέρωσης στη Γάζα», κατέληξε.

►Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη , έγραψε στο Twitter ότι η ασφάλεια των δημοσιογράφων αποτελεί «ύψιστη ευθύνη».

«Είπαμε απευθείας στους Ισραηλινούς ότι η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης αποτελεί ευθύνη ύψιστης σημασίας», έγραψε η Τζεν Ψάκη.

Καταιγισμός από ρουκέτες

Η Χαμάς, μετά το χτύπημα στο Al Jalaa εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση με ρουκέτες στο Ραμάτ Γκαν, κατοικημένη περιοχή στην περιφέρεια του Τελ Αβίβ. Οι παλαιστινιακές ρουκέτες έχουν χτυπήσει αστικές περιοχές σε αρκετές πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ προκαλώντας εκτός από υλικές ζημιές και ανθρώπινα θύματα.

Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός, ηλικίας 50 ετών, σύμφωνα με τις ισραηλινές ομάδες διάσωσης και την αστυνομία.

Rockets are launched from the Gaza Strip towards Israel, Wednesday, May 12, 2021. (AP Photo/Khalil Hamra)

«Απολογισμός μετά την έκρηξη μιας ρουκέτας στο Ραμάτ Γκαν: ένας νεκρός», έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ο Μίκι Ρόζενφελντ, ο εκπρόσωπος τύπου της ισραηλινής αστυνομίας.

Οι υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ διευκρίνισαν, σε ένα δελτίο τύπου, ότι ο άνδρας βρέθηκε «σοβαρά τραυματισμένος» και υπέκυψε στα τραύματά του.

https://twitter.com/IamHilalAhmad/status/1393583340033245186?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1393583340033245186%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fkosmos%2Fmesi-anatoli%2F294099_tromo-skorpa-i-stratiotiki-mihani-toy-israil

Φονική επίθεση σε αμάχους

Νωρίτερα, δέκα μέλη μιας οικογένειας Παλαιστινίων σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα του ισραηλινού στρατού στο δυτικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία διάσωσης. Μεταξύ των θυμάτων είναι οκτώ ανήλικα και δύο γυναίκες που έχασαν τις ζωές τους, όταν βρίσκονταν σε τριώροφη κατοικία στον καταυλισμό προσφύγων αλ Σάτι.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε διάφορους στόχους της Χαμάς, μεταξύ των οποίων ένα από τα στρατηγεία του Ταουφίκ Αμπού Νάιμ, διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας του ισλαμιστικού κινήματος, καθώς και «πολλά σημεία εκτόξευσης ρουκετών» στο βόρειο και νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, αλλά και κτίρια «της υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού» της Χαμάς.

AP Photo

Ο τραγικός απολογισμός

Οι μάχες μεταξύ του Ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χαμάς οδηγούν στη σοβαρότερη κλιμάκωση από τον πόλεμο του 2014. Ο βαρύς φόρος αίματος συνεχώς αυξάνει με τους Παλαιστινίους να μετρούν τουλάχιστον 139 απώλειες και τους Ισραηλινούς δέκα. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν πολλά παιδιά ενώ οι περισσότεροι είναι άμαχοι.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας