Βέροια Εκδηλώσεις Πολιτική

ΜΛ-ΚΚΕ: Πανεργατικός αγώνας ενάντια στο απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα που φέρνει πείνα, πόλεμο, θάνατο

———-

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η εργατική τάξη θα γιορτάσει φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά μέσα σε πιο σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες. Το παγκόσμιο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, βυθισμένο σε παρατεταμένη κρίση που επιδεινώθηκε από την πανδημία, έχει βγάλει τα πιο άγρια και επιθετικά εκμεταλλευτικά δόντια του απέναντι στην εργατική τάξη και τους λαούς. Η πανδημία, που συνεχίζει να προκαλεί εκατόμβες θανάτων εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων για τη Δημόσια Υγεία, έχει μετατραπεί παγκόσμια σε μύλο που αλέθει τα εργατικά, λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση συνταράσσει τις παγκόσμιες αγορές, οξύνει τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που πυροδοτούν επικίνδυνες εντάσεις και επεμβατικές δραστηριότητες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εμπλέξει επικίνδυνα τη χώρα μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στην περιοχή, θέτοντας τον εθνικό χώρο κυριαρχίας της Ελλάδας στη διάθεση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Διακηρύσσει και εφαρμόζει μια πολιτική μεγαλύτερης εξάρτησης από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και πάνω σε αυτήν επιχειρεί να στηρίξει την αντιμετώπιση των εθνικών προβλημάτων (ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό), με αποτέλεσμα αυτά να οδηγούνται σε νέα αδιέξοδα.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει σπρώξει βίαια τα εργατικά και λαϊκά στρώματα μέσα σε μια καταθλιπτική ζωή, όπου ο κίνδυνος για την υγεία και ο θάνατος συμβαδίζουν με τη μαζική οικονομική καταστροφή τους και τη στέρηση βασικών δημοκρατικών και κοινωνικών ελευθεριών. Μέσα στον ένα χρόνο της πανδημίας δεν θέλησε, επίμονα, να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να προφυλάξει τη Δημόσια Υγεία.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας έγινε μέσο λαϊκού εκφοβισμού, αντιδημοκρατικών απαγορεύσεων και κλιμάκωσης της αστυνομικής τρομοκρατίας και καταστολής, για να εξουδετερωθούν εργατικές και λαϊκές αντιστάσεις με νόμους που ξηλώνουν εργατικά, λαϊκά και νεολαιίστικα δικαιώματα.

Εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες της πανδημίας, επιχειρεί να επιβάλει ένα εργασιακό τοπίο «κόλαση» για τους εργαζόμενους και «παράδεισο» για το κεφάλαιο. Πάνω σε αυτό το τοπίο ερήμωσης από εργατικά δικαιώματα θέλει να κτίσει την «οικονομική ανάπτυξη» που επαγγέλλεται.

Γι’ αυτό, η κυβέρνηση της Δεξιάς, προωθεί το νέο νομοσχέδιο για το εργατικό ωράριο, την τηλεργασία και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, με το οποίο επιδιώκει σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τις συνδικαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Αυτό το νέο αντεργατικό τερατούργημα πρέπει σύσσωμη η εργατική τάξη, με την άμεση αγωνιστική κινητοποίησή της, να το αποτρέψει. Η Εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να γίνει μέρα μιας σημαντικής πανεργατικής μάχης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Καθώς η 1η Μάη συμπίπτει φέτος με την παραμονή του Πάσχα και μετατίθεται ο γιορτασμός της, επιβάλλεται να οργανωθεί και να γιορταστεί σε μέρα που να εξασφαλίζει την όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή των εργαζομένων. Η άφαντη, για πολύ καιρό, ηγεσία της ΓΣΕΕ έσπευσε να τορπιλίσει αυτή την προσπάθεια. Παρά την απόφαση που είχε πάρει πριν η ΑΔΕΔΥ να γιορταστεί η Εργατική Πρωτομαγιά την Πέμπτη 6 Μάη, η ΓΣΕΕ καλεί σε γιορτασμό την Τρίτη 4 Μάη, προσφέροντας ξανά τις υπηρεσίες της στην κυβέρνηση.

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓΑΣ, μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη που έχει προκαλέσει η απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να αποφασίσουν τον αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Πέμπτη 6 Μάη.

Τη μέρα αυτή, σε όλη την Ελλάδα, η εργατική τάξη καλείται να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της, να εκδηλώσει τη διεθνή εργατική αλληλεγγύη της, να προβάλει και διεκδικήσει τα επίκαιρα αιτήματά της.

Δυναμώνουμε τη μαζική εργατική λαϊκή πάλη για :

 • Να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο
 • Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων των μνημονίων και της πανδημίας
 • Σταθερή και πλήρης εργασία για όλους-Συλλογικές συμβάσεις-Αύξηση μισθών και συντάξεων 
 • Στήριξη των ανέργων- Δημόσια Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση
 • Λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας – Δημόσια Δωρεάν Υγεία
 • Ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων – Δημόσια Δωρεάν Παιδεία
 • Απόκρουση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων
 • Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων
 • Να φύγουν ΗΠΑ-Βάσεις-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη χώρα μας
 • Για Δουλειά, Δημοκρατία, Ειρήνη, Εθνική Ανεξαρτησία, Σοσιαλισμό

Συγκέντρωση Πέμπτη 6 Μάη, 11 πμ, Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

 • Εβδομάδας