Κόσμος Πολιτισμός

Τα Όσκαρ στα χρόνια του κορωνοϊού: Σάρωσε το Nomadland (video)

——–

Ήταν τα πιο παράξενα Όσκαρ στην ιστορία του θεσμού. Με κλειστούς ερμητικά τους κινηματογράφους στα περισσότερα κράτη του κόσμου – και στην Ελλάδα. Και με μια απονομή που δεν έμοιαζε σε τίποτα με τις προηγούμενες. Χωρίς κόκκινα χαλιά, φλας, εκπληκτικές εμφανίσεις κλπ, κλπ.

Το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Nomadland» της Κλόι Ζάο. Η 39χρονη Κινέζα σκηνοθέτις δήλωσε: «Εκ μέρους των παραγωγών μου, ευχαριστούμε την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους μας και όσους μας βοήθησαν για να γίνει αυτή η ταινία, τη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασιστήκαμε, όλους όσους έπαιξαν, όσους βρήκαμε στο δρόμο και μας δίδαξαν τι σημαίνει πραγματική καλοσύνη». Μια ανατροπή στη φετινή τελετή ήταν πως το συγκεκριμένο βραβείο δεν ανακοινώθηκε τελευταίο – όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία του θεσμού – αλλά πριν από την απονομή των βραβείων Α’ Γυναικείου και Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

———–

Α ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣΤο Όσκαρ Α’ Αντρικού ρόλου κέρδισε ο Άντονι Χόπκινς για την ερμηνεία του στον «Πατέρα» του Φλόριαν Ζέλερ. Πρόκειται για το δεύτερο βραβείο Όσκαρ που κερδίζει ο 84χρονος ηθοποιός, τριάντα χρόνια μετά την «Σιωπή των Αμνών»

————-

Α ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣΤο Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου δόθηκε στην Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για την ταινία «Nomadland» της Κλόι Ζάο. «Θα έπρεπε να κάνουμε… καραόκι με τόσες φωνές που έχουμε εδώ τριγύρω. Δεν έχω λόγια. Ξέρουμε ότι είναι σαν ξιφασκία η δουλειά μας, πρέπει να δώσουμε μάχη για αυτό», δήλωσε η ΜακΝτόρμαντ, η οποία είναι πλέον κάτοχος 4 βραβείων Όσκαρ.

Η Ρετζίνα Κινγκ, η πρώτη παρουσιάστρια της εκδήλωσης,  μπήκε με ένα αγαλματίδιο μέσα στην αίθουσα στο Union Station, έναν ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό στην καρδιά του Λος Άντζελες, περίπου 12 χιλιόμετρα από το Dolby Theater όπου διεξάγονται παραδοσιακά οι τελετές και… σφύριξε την έναρξη της 93ης Τελετής Απονομής των Όσκαρ.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η τελετή δεν είχε κεντρικό παρουσιαστή, αλλά βασίστηκε σε μια ομάδα λαμπερών προσώπων (μεταξύ των οποίων οι Χάρισον Φορντ, Μπραντ Πιτ, Χοακίν Φοίνιξ, Ριζ Γουίδερσπουν, Ρενέ Ζελβέγκερ), ενώ δεν υπήρξε ούτε η παραδοσιακή ορχήστρα, αλλά τη θέση της πήρε ο Questlove (των The Roots) σε ρόλο DJ.

Σε αντίθεση με άλλα events που εξαιτίας της πανδημίας έλαβαν χώρα με περιορισμένη φυσική παρουσία, όπως τα BAFTAs και οι Χρυσές Σφαίρες, στα φετινά Όσκαρ οι αστέρες του Χόλυγουντ που ήταν υποψήφιοι βρέθηκαν στην εκδήλωση. Οι 170 διάσημοι προσκεκλημένοι δεν φορούσαν μάσκες όσο «έγραφαν» οι κάμερες, ωστόσο τους είχε ζητηθεί να το κάνουν όσο η τελετή βρίσκεται σε διαφημίσεις ή παρουσιάζει εμβόλιμα βίντεο.

 

Β’ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣΟ Ντάνιελ Καλούγια που υποδύθηκε τον Μαύρο Πάνθηρα, Φρεντ Χάμπτον, στην ταινία Judas and the Black Messiah ήταν απίθανο να χάσει το Χρυσό Αγαλματίδιο, το οποίο αφιέρωσε και στον άλλο υποψήφιο της ίδιας ταινίας τον ΛαΚιθ Στάφιλντ (Judas and the Black Messiah).
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι ήταν οι: Σάσα Μπάρον Κοέν (Η Δίκη των 7 του Σικάγου), Λέσλι Οντομτζ (One Night in Miami) και Πολ Ρέισι (Sound of Metal).

Ο Ντάνιελ Καλούγια δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο: «Ευχαριστώ Θεέ μου, χωρίς την προστασία σου και την καθοδήγησή σου δεν θα ήμουν εδώ. Ευχαριστώ την μητέρα μου, που μου έδωσε τα πάντα και την αδερφή μου… Ήταν εκπληκτικό που έγινε αυτή η ταινία για τον Φρεντ Χάμπτον (σ.σ.: ηγέτης του κινήματος των Μαύρων Πανθήρων). Το αφιερώνω και στον Λακίθ (Στάνφιλντ) που παίξαμε μαζί. Έμαθα κι εγώ να αγαπάω τον εαυτό μου μέσα από αυτόν τον ρόλο».

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣΗ απολαυστική γιαγιά Γιουν Γιου-τζουνγκ στο «Minari» είναι ούτως η άλλως ένα από τα θέματα συζήτησης στη φετινή απονομή και κατάφερε να γίνει η δεύτερη Ασιάτισσα από το 1957 που κερδίζει το εν λόγω βραβείο, αφήνοντας με άδεια χέρια ηθοποιούς όπως η Γκλεν Γκλόουζ και η Αμάντα Σέιφιρντ
Οι υπόλοιπες υποψήφιες για την κατηγορία ήταν οι: Ολίβια Κόλμαν (The Father), Αμάντα Σέιφριντ (Mank), Μαρία Μπακάλοβα (Borat Subsequent Moviefilm) και Γκλεν Κλόουζ (Hillbilly Elegy)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΓια πρώτη φορά στην ιστορία η Ακαδημία ψηφίζει δύο γυναίκες στη διεκδίκηση του συγκεκριμένου βραβείου, όμως η νικήτρια ήταν η Κλόι Ζάο για την ταινία Nomadland.
Υποψήφιες για καλύτερη σκηνοθεσία ήταν επίσης οι: Λι Αϊζακ Τσανγκ (Minari), Ντέιβιντ Φίντσερ (Mank), Έμεραλντ Φένελ (Promising Young Woman) και Τόμας Βίντερμπεργκ (Άσπρο Πάτο)

Η ίδια δήλωσε παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Σκηνοθεσίας: «Ευχαριστώ την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους μου. Σκέφτομαι πολύ τελευταία τι να κάνω όταν τα πράγματα δεν θα είναι πια τόσο καλά. Όταν μεγάλωνα στην Κίνα, λέγαμε κάτι ποιηματάκια με τον πατέρα μου.

Η πρώτη φράση που θυμάμαι έλεγε ‘οι άνθρωποι είναι εκ γενετής καλοί’. Αυτό έχει επίδραση σ’ εμένα μέχρι και σήμερα. Έβρισκα πάντα καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντούσα. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένει καλός προς τον εαυτό του και τους άλλους… Το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν».

Οι νικητές με μια ματιά

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Judas and the Black Messiah Will Berson & Shaka King

Promising Young Woman, Emerald Fennell

Sound of Metal, Darius Marder & Abraham Marder

The Trial of The Chicago 7, Aaron Sorkin

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Borat Subsequent Moviefilm
The Father
Nomadland
One Night in Miami
The White Tiger

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ

Another Round
Better Days
Collective
The Man Who Sold His Skins
Quo Vadis, Aida?

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Daniel Kaluuya – Judas And The Black Messiah
LaKeith Stanfield – Judas And The Black Messiah
Sacha Baron Cohen – The Trial of The Chicago 7
Leslie Odom Jr. – One Night In Miami
Paul Raci – Sound of Metal

ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΚΑΙ ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ

Mank
Ma Rainey’s Black Bottom
Pinocchio
Emma
Hillbilly Elegy

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

Ma Rainey’s Black Bottom
Mank
Emma
Mulan
Pinochico

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

Nomadland
Η Δίκη των 7 του Σικάγου
Mank
Minari
Promising Young Woman
The Father
Sound of Metal
Judas and the Black Messiah

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Chloé Zhao – Nomadland
David Fincher – Mank
Aaron Sorkin – The Trial of the Chicago 7
Emerald Fennell – Promising Young Woman
Thomas Vinterberg – Another Round

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Chadwick Boseman – ‘Ma Rainey’s Black Bottom’
Anthony Hopkins – ‘The Father’
Riz Ahmed – ‘Sound of Metal’
Gary Oldman – ‘Mank’
Steven Yeun – ‘Minari’

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

Carey Mulligan – Promising Young Woman
Frances McDormand – Nomadland
Viola Davis – Ma Rainey’s Black Bottom
Andra Day – United States vs Billie Holliday
Vanessa Kirby – Pieces of a Woman

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

Glenn Close – Hillbilly Elegy
Yuh Jung-Youn – Minari
Amanda Seyfried – Mank
Maria Bakalova – Borat Subsequent Moviefilm
Olivia Coleman – The Father

ΗΧΟΣ

Sound of Metal
Soul
Mank
Greyhound
News of the World

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Soul
Wolfwalkers
Over The Moon
Onward
A Shaun The Sheep Movie: Farmageddon

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΝΤΑΖ

The Father
Nomadland
Promising Young Woman
Sound of Metal
The Trial of the Chicago 7

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Time
Crip Camp
My Octopus Teacher
Collective
The Mole Agent

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

A Concerto Is a Conversation
A Love Song for Latasha
Colette
Hunger World
Do Not Split

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Two Distant Strangers
Feeling Through
The Letter Room
White Eyes
The Present

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

If Anything Happens I Love You
Burrow
Yes-People
Opera
Genius Loci

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Judas and the Black Messiah
Mank
News of the World
Nomadland
The Trial of the Chicago 7

ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ

Love and Monsters
The Midnight Sky
Mulan
The One and Only Ivan
Tenet

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΑΙΝΙΑΣ

“Fight For You” από “Judas and the Black Messiah”
“Hear My Voice” από “The Trial of the Chicago 7”
“Husavik” από “Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga”
“Io Sì (Seen)” από “The Life Ahead (La Vita Davanti a Se)”
“Speak Now” από “One Night in Miami…”

PRODUCTION DESIGN

Mank
Ma Rainey’s Black Bottom
Tenet
News of the World
The Father

To Ποντίκι

banner-article

Ροη ειδήσεων