Γράμματα & Τέχνες

Όταν η πεζογραφία γίνεται έξοχη θεατρική μεταφορά – ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας: “Το εστιατόριο της Βερόνικας” της Κούλας Αδαλόγλου

———–

Δήμητρα Σμυρνή

Είδα το video  του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας μόλις σήμερα. Διάβασα, όταν κυκλοφόρησε – και στη συνέχεια παρουσίασα εδώ στη Βέροια –  το βιβλίο της Κούλας Αδαλόγλου “Βγήκε ένας ήλιος χλωμός”, πριν από χρόνια.

Γραφή με την προσωπική της σφραγίδα, που αποπνέει και την ποιητική της αύρα, μιας και η Αδαλόγλου είναι ποιήτρια.  Το διήγημα “Το εστιατόριο της Βερόνικας” ανήκει στο βιβλίο αυτό και για τον μελετητή της συλλογής αλλά και για τον οποιοδήποτε αναγνώστη εμπεριέχει το γόνιμο έδαφος για μια θεατρική του μεταφορά.

Αφήγηση και μονόλογος κυλούν αβίαστα οδηγώντας στον προβληματισμό και στην καίρια και συγκλονιστική στόχευση της ανάδειξης της μοίρας της γυναίκας, που ανήκει  όχι μόνο στο φύλο της, αλλά και στους μετανάστες…

Θεατρική δομή του διηγήματος ναι, ελευθερία μεταφοράς στη θεατρική γλώσσα ναι. Αλλά από κει μέχρι την εξαιρετική δουλειά του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, που είδαμε στη μικρή οθόνη του υπολογιστή μας, η απόσταση είναι μεγάλη!

Θεωρώ πως η ατυχία, να μην μπορούμε λόγω της πανδημίας να δούμε πάνω στη σκηνή θέατρο, στην περίπτωση της “Βερόνικας” λειτούργησε εντυπωσιακά θετικά.

Έχοντας ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ, Γιάννης Παρασκευόπουλος, και σκηνοθέτης της μεταφοράς του κειμένου σε θεατρική πράξη, την άνεση να μπει στην ψυχολογία της πρωταγωνίστριας με γκρο πλαν, διείσδυσε στο βάθος των συναισθημάτων της αποτυπώνοντας με τις λεπτότερες αποχρώσεις το φόβο, την οργή, την απελπισία της, την τελική της πτώση…

Είμαι γυναίκα… Είμαι μετανάστρια…

Η κραυγή της Βερόνικας είναι ο καταγγελτικός λόγος της Κούλας Αδαλόγλου, που γίνεται θέατρο από τον Γιάννη Παρασκευόπουλο ευρηματικά και ατμοσφαιρικά, συγκινώντας και προβληματίζοντας.

Η Βερόνικα της Μάγδας Πένσου, που δεν την είχαμε δει μέχρι τώρα σε ανάλογους ρόλους, ήταν μια έκπληξη, που κυριολεκτικά έγραψε στην οθόνη με την ερμηνεία της, και με το πρόσωπο και με τη φωνή και με την κίνηση. Εξαιρετική!

Σωστή και  εξισορροπητική για τον μονόλογο η φωνή του αφηγητή, που παρέπεμπε στην παρουσία του συγγραφέα, δοσμένη από τον Κωνταντίνο Ζήνδρο.

Εξαιρετική η απόδοση εικόνας και φωνής από τους Roman Filiev και Αλέξανδρο Καροτσέρη.

Μια θεατρική προσφορά του ΔΗΠΕΘΕ στο κοινό της πόλης, μέσα στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, με το θέατρο να δηλώνει ακόμη και έτσι την παρουσία του. Σημαντική η συμμετοχή, στο ρόλο συμπαραγωγής, του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας,

Ανεπιφύλακτα είναι κάτι που αξίζει να δείτε!

……………………………………………………..

«Το εστιατόριο της Βερόνικας» της Κούλας Αδαλόγλου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Κούλα Αδαλόγλου

Σκηνοθεσία : Γιάννης Παρασκευόπουλος

Στο ρόλο της Βερόνικας η Μάγδα Πένσου

Αφηγητής:   Κωνσταντίνος  Ζήνδρος

Βιντεοσκόπηση – Μοντάζ: Roman Filiev

Επεξεργασία ήχου: Αλέξανδρος Καροτσέρης

Οργάνωση παραγωγής – επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου

Συμπαραγωγή

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας – Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας

Λίγα λόγια για το έργο

Η Βερόνικα είναι μια γυναίκα που υπερασπίζεται τις αξίες της. Η βιντεοσκοπημένη παράσταση πραγματεύεται τη δύναμη της επιλογής. Της επιλογής που συχνά οδηγεί σε αδιέξοδο. Της επιλογής απέναντι στην οποία βρίσκεται μια ξένη, που προσπαθεί να συμπεριληφθεί σε μια κλειστή κοινωνία και τελικά καταφέρνει να επιβιώσει επαγγελματικά και προσωπικά, με τη βοήθεια άλλων γυναικών της περιοχής.

Tη  βιντεοσκοπημένη παράσταση μπορείτε να παρακολουθήσετε από το κανάλι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας  στο youtube στο link: https://youtu.be/rajV

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας