Νάουσα

Ο Δήμος Νάουσας για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς (18.04.2021)

————

Ο Δήμος Νάουσας θέλοντας να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία έχει ορισθεί από την Unesco και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOs) η 18η Απριλίου κάθε έτους, παρουσιάζει στο κοινό  σ΄ ένα σύντομο βίντεο, μέρος της έκθεσης που φιλοξενείται στο Κέντρο Βιομηχανικής Τεκμηρίωσης «ΕΡΙΑ».

Το πρώην ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΕΙΟ ΥΦΑΝΤΗΡΙΟ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ, ΑΓΓΕΛΑΚΗ (ΕΡΙΑ), που βρίσκεται στην περιοχή του νοσοκομείου, δίπλα στον ποταμό «Αράπιτσα» και το οποίο ιδρύθηκε το 1907 από τον Χατζηλαζάρου – Αγγελάκη – Λαμνίδη, επανεντάχθηκε στην σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της Νάουσας, αφού μετά την αποκατάσταση του, φιλοξενεί το Κέντρο Βιομηχανικής Τεκμηρίωσης «ΕΡΙΑ», του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» .  Έναν χώρο στον οποίο παρουσιάζεται η ιστορία της βιομηχανικής κληρονομιάς της Νάουσας, τοποθετώντας την στο χώρο και το χρόνο, μέσα από τις επιμέρους φάσεις της εξέλιξής της.

Φέρνει στο προσκήνιο το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού που εργάστηκαν στις βιομηχανίες και με διεισδυτική ματιά παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο επηρεάστηκε και διαμορφώθηκε από αυτές η ζωή των Ναουσαίων και της πόλης. Περιλαμβάνει τόσο αντικείμενα όσο και αρχειακό υλικό (έγγραφα και φωτογραφίες).

*Τα εγκαίνια του Κέντρου Βιομηχανικής Τεκμηρίωσης «ΕΡΙΑ» θα πραγματοποιηθούν όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας

banner-article

Ροη ειδήσεων