Πολιτισμός

“Νυχτερινός απόπλους”: “Αχτίδα” – Με τη βεροιώτισσα σοπράνο Μαρία Παλάσκα

——

Η βεροιώτισσα σοπράνο Μαρία Παλάσκα είναι ένα από τα πρόσωπα που τιμούν την πόλη μας στο Εξωτερικό. Με διακρίσεις από πολύ νεαρή ηλικία εξακολουθεί να διακρίνεται και σήμερα σε εμφανίσεις της όχι μόνο Έξω αλλά και στην πατρίδα της, την Ελλάδα.

Ο “Νυχτερινός απόπλους” φιλοξενεί σήμερα την “Αχτίδα” του Πέτρου Πετρίδη, συνθέτη, κριτικού και ακαδημαϊκού, με τη φωνή της Μαρίας και την Ελίζα Μαλάντρα  στο πιάνο.

Παλιότερη συνέντευξή της στη Φαρέτρα μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Σύντομο βιογραφικό

Η Μαρία Παλάσκα γεννήθηκε στη Βέροια. Παράλληλα με τις σπουδές Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, σπούδασε μονωδία-μελοδραματική στο Κρατικό και στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη της Κατερίνας Καρατζά, από όπου αποφοίτησε με Άριστα παμψηφεί και ‘Α Βραβείο εξαιρετικής επίδοσης. Με υποτροφία του ΙΚΥ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Όπερα και στο Lied στη μουσική ακαδημία της Στουτγάρδης με την Prof. Dunja Vejzovic και τον Prof. Cornelis Witthoefft (KA Diplom 2009, Master 2012).

Ηχογράφηση της Μαρίας Παλάσκα συμπεριλήφθηκε στο CD “Resonanz 2010” της μουσικής Ακαδημίας της Στουτγάρδης. Το 2011 τραγούδησε στο θέατρο Bolshoi της Μόσχας στα ημιτελικά του διαγωνισμού Competizione dell΄Opera. Ήταν υπότροφος του Ιδρυματός Φίλων της Μουσικής Ακαδημίας Στουτγάρδης και του Ιδρύματος Richard Wagner.

Η νεαρή σοπράνο έχει συμπράξει με σημαντικές ορχήστρες και σύνολα, μεταξύ άλλων, η Staatsorchester Stuttgart, Frankfurter Sinfoniker, Sinfonia 02 Mathias Neundorf, Rijeka State Orchestra, Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Οι πρώτες σολιστικές της εμφανίσεις έγιναν στην Όπερα Θεσσαλονίκης με τους ρόλους της Papagena στο Μαγικό Αυλό και της Βlonde στην Απαγωγή από το Σaράι του Μότσαρτ. Το Ορατόριο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής της πορείας.

Έχει συνεργαστεί με Κρατική Όπερα Στουτγάρδης, Θέατρο Κωνσταντίας, Στούντιο Όπερας Εθνικής Όπερας στον Ρήνο, Θέατρο Βάισσενχορν, Φεστιβάλ Όπερας Λάουμπαχ και Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ έχει ερμηνεύσει ρόλους όπως Κονστάντσε και Μπλόντε (Η απαγωγή απ’ το σεράι), Ολυμπία (Τα παραμύθια του Χόφμαν), Ιουλιέττα (Kαπουλέτοι και Μοντέκκοι), Αντίνα (Το ελιξίριο του έρωτα), Γκρέτελ (Χαίνζελ και Γκρέτελ), Σουζάννα (Οι γάμοι του Φίγκαρο). Το ορατόριο και τα τραγούδια (Lieder) συμπληρώνουν την καλλιτεχνική της δραστηριότητα με εμφανίσεις στην Ακαδημία Ούγκο Βολφ Στουτγάρδης, Ινστιτούτο Ρίχαρντ Στράους Μονάχου, Λιντερχάλλε Στουτγάρδης, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, ΜΜΑ, Eθνικό Αμφιθέατρο Μουσικής Μαδρίτης. Πρωτοεμφανίστηκε στην ΕΛΣ το 2015, ενώ τη σεζόν 2017/18 ερμήνευσε Μουζέττα (Μποέμ) και Παμίνα (Ο μαγικός αυλός, παραγωγή της Κωμικής Όπερας Βερολίνου). // Τελευταία ενημέρωση: Οκτώβριος 2019 – Η εργογραφία συμπληρώνεται διαρκώς.

………………………….

banner-article

Ροη ειδήσεων