Αγροτικά Τοπικά

Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας: “Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ζημιές 100% – Άμεσα οι προκαταβολές αποζημιώσεων”

Σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα  Καλαϊτζίδη, κλιμάκιο Γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ημαθίας, με αφορμή τους πρόσφατους παγετούς που σημειώθηκαν στις 9 και 10 Απριλίου, διάρκειας αρκετών ωρών ο καθένας, διενήργησε αυτοψία σε διάφορες περιοχές της Περιφερειακές Ενότητας και συγκεκριμένα στις αγροτικές περιοχές Κουλούρας, Μελίκης, Αλεξάνδρειας, Π. Σκυλιτσίου, Αγίας Μαρίνας ,Αγίου Γεωργίου, Χαρίεσσας και Νάουσας. Οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το κλιμάκιο είναι τα εξής:

  • Όσον αφορά την καλλιέργεια της ροδακινιάς και νεκταρινιάς, οι ζημιές είναι εκτεταμένες σε πολύ μεγάλο ποσοστό, που σε πολλές ποικιλίες αγγίζει το 100% ανάλογα με την περιοχή. Επίσης, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της ατροφίας καρπών λόγω των παγετών, με συνέπεια όσο πλησιάζουμε στα στάδιο του αραιώματος των καρπών, η ζημιά να είναι ανυπολόγιστη.

  • Στην καλλιέργεια της βερυκοκιάς και δαμασκηνιάς, θεωρούμε ότι η ζημιά είναι πλέον στο 100%.

  • Αναφορικά με την καλλιέργεια της κερασιάς, οι τελευταίοι παγετοί, που σε πολλές ποικιλίες βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας, η ζημιά αγγίζει το 100%.

  • Στην καλλιέργεια της αχλαδιάς, στις πρώιμες ποικιλίες, είχε ήδη διαπιστωθεί μεγάλη ζημιά τις προηγούμενες μέρες και με τους τελευταίους παγετούς η ζημιά εντοπίζεται πλέον και στις οψιμανθείς ποικιλίες, ενδεχομένως  πολλή μεγαλύτερη με την πάροδο των ημερών.

  • Στην καλλιέργεια της μηλιάς, ποικιλίες που βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας, παρατηρείται μεγάλη ζημιά.

  • Όσον αφορά την καλλιέργεια της ακτινιδιάς, σε νεαρά φυτά διαπιστώνεται ξήρανση βλαστών και αυτό έχει σαν συνέπεια ο οπωρώνας να ξεκινήσει από την αρχή με καινούριους βλαστούς. Στα ενήλικα παρατηρήθηκαν ξηράνσεις καρποφόρων οργάνων και βλαστών, οπότε η ζημιά και στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς είναι πολλή μεγάλη.

Συμπερασματικά διαπιστώθηκε ότι οι παγετοί που επικράτησαν τέλη Μαρτίου για 4-5 συνεχόμενες ημέρες και με τους δύο ισχυρούς παγετούς του Απριλίου, προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημίες σε δενδρώδεις καλλιέργειες με συνέπεια τον μαρασμό της εξαγωγικής δραστηριότητας των νωπών φρούτων αλλά και της μεταποιητικής βιομηχανίας, που είναι μεγάλης οικονομικής σημασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, λόγω έλλειψης πρώτης ύλης.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης δήλωσε:

“Έχοντας επισκεφθεί περιοχές που επλήγησαν από τους πρόσφατους παγετούς, όπου είδα από κοντά την κατάσταση, συνομίλησα στα χωράφια με αγρότες και με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών αλλά κι έχοντας τις εκτιμήσεις των γεωπόνων της υπηρεσίας μας καθώς έδωσα εντολή να προχωρήσουν σε άμεση αυτοψία για το μέγεθος της ζημιάς σε όλες τις περιοχές που ¨χτύπησε” ο παγετός, συμπεραίνουμε από κάθε άποψη ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή καταστροφή  των αγροτικών καλλιεργειών της Ημαθίας, που στις περισσότερες περιπτώσεις αγγίζει το 100%.  Δεν είναι υπερβολή αυτό που μετέφερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ, ότι σε σχέση με το αγροτικό προϊόν και την τοπική οικονομία, η Ημαθία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το ίδιο περιγράφω και σε έγγραφες αναφορές που κάναμε ως Π.Ε. Ημαθίας. Το αίτημά μας για άμεση προκαταβολή αποζημιώσεων, “χθες” χωρίς υπερβολή και όχι αύριο δεν θα μείνει μόνο στα λόγια κι αν χρειαστεί, μαζί με τους αγρότες, θα δώσουμε να το καταλάβουν καλύτερα.  Ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί διότι έχουμε εμπιστοσύνη στους συνομιλητές μας. Οι αγρότες μας, έχουν ξεπεράσει τα όρια της απόγνωσης και εμείς δεν μπορούμε να σταθούμε με σταυρωμένα χέρια”.           

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας